3.2.2019
Pyöräilyinfo

HePo edustaa pyöräilijöitä, mutta myös heitä jotka eivät vielä pyöräile

Avaan tässä vähän sitä minkälaisia tavoitteita HePolla on ja ketä HePo edustaa. Pohjaan tekstin HePon strategiaan ja viime kuntavaalien tavoitteisiin.

HePon tavoitteena on pyöräilyn edellytysten parantaminen ja sitä kautta tehdä pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi paikka elää ja liikkua. Lisäksi yksi pääviesteistämme on tarjota pyöräilyä ratkaisuna ilmastonmuutokseen.

Mielestäni edeltävän kappaleen rivien väliin on kirjoitettu myös se, että tavoitteenamme on lisätä pyöräliikennettä pääkaupunkiseudulla

Mitä pyöräliikenteen lisääminen edellyttää?

HePon mielestä tärkein pyöräliikennettä edistävä tekijä on turvallinen ja sujuvan pyörällä liikkumisen mahdollistava liikenneympäristö. Tämä tarkoittaa sitä että pyöräliikenteelle tehdyt liikenneratkaisut sopivat kyseiseen paikkaan ja että niitä ylläpidetään hyvin.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ja HSL tekevät nykyään varsin paljon ja hyviä asioita pyöräliikenteen edistämiseksi. Baanaverkko on yksi esimerkki, jonka avulla pyörällä liikkuminen muuttuu huomattavasti helpommaksi. Olemme jatkuvassa vuorovaikutuksessa etenkin Helsingin kaupungin kanssa siitä mitä asioita pyöräliikenteen suunnittelussa tapahtuu.

Mutta samaan aikaan on muistettava että aiempina vuosikymmeninä on rakennettu paljon huonoja liikenteellisiä järjestelyjä jotka eivät muutu kovin helposti mukaviksi tai turvallisiksi pyöräilijän näkökulmasta. Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon, kuten ihan jokainen vilkasliikenteinen pyörätie ja jalkakäytävä jotka on erotettu vain maaliviivalla toisistaan. Toinen esimerkki ovat pääkadut Helsingissä, joiden varsilta puuttuvat pyörätiet kokonaan pitkiltä pätkiltä. Tällaisia ovat mm. Mäkelänkatu tai Mannerheimintie.

HePon mielestä liikenneympäristöstä on tehtävä sellaista että kuka tahansa uskaltaa hypätä pyörän selkään lähtiessään töihin tai asioille. Samalla pyöräliikenteen sujuvuutta on parannettava. Liian usein näkee että pyöräliikenne ja jalankulku laitetaan kiertämään moottoriajoneuvoliikenteen kulkiessa suorinta reittiä. Lisäksi pyöräliikenteen opastus pitää laittaa kuntoon, ettei tarvitse lähteä pyöräeksyilemään ihan tavallisella asiointireissulla

Rahaa. Se edellyttää rahaa.

HePo laati tavoitteet Helsinkiä, Espoota ja Vantaata varten viime kuntavaaleissa siitä mitä asioita kunkin kaupungin tulisi edistää toiminnassaan jotta pyöräliikenne kasvaisi. Kaikkien kolmen kaupungin kohdalla tavoitteissa oli kasvattaa määrärahoja pyöräliikenteen kehittämisessä merkittävästi. Helsingin osalta tavoitteeseen on suurelta osin päästykin. Espoossa määrärahoja lisättiin tälle vuodelle talousarvioneuvotteluissa ja kaikkien kolmen kaupungin tavoitteissa on lisätä pyöräilyn osuutta kaikista tehdyistä matkoista. Tämä tietysti vaatii investointeja jotta voidaan rakentaa uutta ja korjata vanhaa

… ja lisäksi konkreettisia toimenpiteitä mitä tehdä rahalla.

Helsingissä vaadimme kuntavaaleissa tilapäisten liikennejärjestelyjen kuntoon laittamista, pyörätunnelin rakentamista päärautatieaseman ali ja pyöräväylille väärinpysäköintiin puuttumista tiukemmin.

Espoossa ja Vantaalla (joiden tavoitteet olivat pitkälti samanlaiset) vaadimme samoin tilapäisten liikennejärjestelyjen kuntoon laittamista, pyoraliikenne.fi -suunnitteluohjeiden käyttöönottamista ja risteyksien korjaamista reunakivettömiksi, pyöräilykoordinaattorin palkkaamista kaupungille ja talvikunnosapidon kuntoon laittamista harjaamalla

No miten se meni?

Kuten ehkä asioita seurannut huomaa, melko moni näistä tavoitteista on mennyt eteenpäin. Helsingissä päärautatieaseman alikulku sai hiljattain sinetin valtuustossa, Espoossa ohjeistus reunakivien suhteen muutettiin niin että uusia täräyttäviä reunakiviä ei pidä rakentaa. Lisäksi Espoossa on palkattu pyöräilykoordinaattori viime vuonna ja siellä aletaan kokeilla harjaamalla tehtyä talvikunnossapitoa ensi vuonna.

Helsingissä olemme vaikuttamassa tilapäisratkaisuihin ja olemme yrittäneet vaikuttaa väärinpysäköintiin mutta vielä tähän mennessä huonolla menestyksellä. Mutta jatkamme yrittämistä

Tulevaisuus

Työ on siis kesken, kuten jokainen pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuva hyvin tietää. Mutta tämä ei tarkoita että meidän tulisi tyytyä nykyisiin tavoitteisiin. Olemme vähitellen aloittamassa työn HePon liikennepoliittisten linjausten laatimiseksi. Ajatuksena on että ne muodostavat pyöräliikenteen tavoitetilan esimerkiksi vuodelle 2025. Osallistamme tähän jäsenistöämme ja FB-ryhmämme jäseniä kyselyillä ja työpajoilla. Jos haluat olla mukana työssä tätä enemmän, ota yhteyttä minuun tai edunvalvontakoordinaattoriimme Annaan.

Vellu, HePon puheenjohtaja

P.S. HePo siis tekee vaikuttavaa toimintaa sinunkin hyväksesi. Jos haluat tukea yhdistyksen toimintaa, liity jäseneksi!

Tulevat tapahtumat

Ke 27.5. klo 17:00 – 19:00

Jatketaanko HePon lenkkitoimintaa?

HePo lenkkitoiminnan järjestämiseksi etsitään edelleen yhtä tai useampaa lenkkivastaavaa. Ns. HePon lenkit ovat pyörineet viime kausina ilman lenkkivastaavaa. Jotta HePon nimellä toimivaa lenkkitoimintaa voidaan jatkaa enää tämän pidempään, edellytyksenä on, että tarvittavat vapaaehtoiset lenkkivastaavat löytyvät. Valitettavasti, jos yhtä tai useampaa lenkkivastaavana toimivaa vapaaehtoista ei löydy, HePon lenkkitoiminta päättyy tänä keväänä.

Mitä lenkkivastaava tekee?

Lenkkivastaava koordinoi lenkinvetäjien toimintaa ja koulutusten järjestämistä sekä huolehtii, että HePon lenkkitoiminta antaa ystävällisen ja tervetulleeksi toivottavan kuvan HePon toiminnasta. Vastaava huolehtii, että lenkkiohjelmistossa on myös matalan kynnyksen yhteislenkkejä eli takuulenkkejä (vauhti max. 25 km /h), joiden osallistujille annetaan takuu mukana pitämisestä. Lenkkivastaava huolehtii, että jos vetäjättömiä ja itseohjautuvia lenkkejä järjestetään, vetäjättömyys ja itseohjautuvuus tiedotetaan osallistujille selkeästi.

Lenkkivastaavan ei itse tarvitse vetää lenkkejä tai osata kouluttaa, vaan riittää että hän koordinoi toimintaa. Lenkkitoiminnan vastuita voidaan jakaa useammalle henkilölle, joista voidaan muodostaa lenkkitiimi. Tiimilläkin tulee kuitenkin olla yksi vastuuhenkilö samaan tapaan kuin yhdistyksellä on hallitus ja hallituksella puheenjohtaja.

Lenkkitoiminnasta saa lisätietoja HePon toiminnanjohtajalta:
henni.ahvenlampi@hepo.fi.

Jos olet kiinnostunut toimimaan lenkkivastaavana mahdollistaen HePon lenkkitoiminnan jatkumisen osallistu ke 27.5. Klo 17-19 järjestettävään lenkkikokoukseen, jossa HePon lenkkitoiminnan jatkumisesta tai päättymisestä päätetään.

Paikka: Polkimolle osoitteeseen Iso Roobertinkatu 3-5 A (sisäpihan/porttikongin kautta sisään, summeri ”Kuvasto, Suomen Taiteilijaseura, Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto”, 2. krs).

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/3003886539665353/

Kokouksen voi osallistua etäyhteydellä seuraavan linkin kautta: meet.google.com/jcx-mttp-avg


This event has a video call. Join: https://meet.google.com/jcx-mttp-avg +358 9 85691237 PIN: 163350965# View more phone numbers: https://tel.meet/jcx-mttp-avg?pin=8138692822164&hs=7

Polkimo (Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto, Helsingin Polkupyöräilijät), Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki, Suomi
Ma 8.6. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo, Iso Roobertinkatu 3-5 A 22
Pe 12.6. klo 16:00 – 17:00

Pyöräilykaupunki Pasila -paneelikeskustelu

Ympäristöjärjestä Dodo ry ja Helsingin polkupyöräilijät ry. järjestävät Helsinki-päivänä 12.6. klo 16-17 Pasilaa ja pyöräilyä käsittelevän paneelikeskustelun.

Pasilasta halutaan tehdä Suomen saavutettavin paikka, mutta vielä on paljon tehtävää. Miten sujuva ja turvallinen pyöräily mahdollistetaan? 

Paneelikeskustelussa mukana:

  • Helsingin kaupunkiympäristön toimiala, Oskari Kaupinmäki, pyöräilykoordinaattori
  • Dodo ry, Petri Kangassalo, kaupunkisuunnitteluryhmä
  • Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry, Tapio Keihänen, hallituksen jäsen
  • Pasila-liike, Jenni Ekholm
  • (Viides panelisti varmistuu pian.)

Paneelin puheenjohtajana toimii Helsingin polkupyöräilijöiden toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi ja yleisökysymyksien välittäjänä Malm Nordlund Dodosta. 

Tapahtuma on osa Helsinki-päivää, jonka kaikki tapahtumat ovat tänä vuonna verkossa. 

Tapahtumaan osallistutaan etäyhteydellä ja osallistumislinkki päivitetään ennen tapahtumaa tälle sivulle: https://hepo.fi/2020/05/12/pyorailykaupunki-pasila-etatapahtuma-12-6/

Yleisökysymyksiä voi lähettää ennen tapahtumaa seuraavan linkin kautta: https://forms.gle/hMbzF2v2F7VFURLx8

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/573609153281128/

Su 14.6. klo 10:30 – 16:00

Pyöräretki ja retkien suunnittelukokous

Oletko jo kokeillut Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry:n leppoisia pyöräretkiä? Haluaisitko toimia retkenvetäjänä ja järjestää retken suosikkikohteeseesi?

Tervetuloa suunnittelemaan HePon retkikauden 2020 pyöräretkiä Maunulan ulkoilumajalle sunnuntaina 14.6. klo 14 (Metsäläntie 9, Helsinki). HePo tarjoaa kokoukseen osallistuville pullakahvit. Ennen kokousta poljemme retken Tapiolaan, jonne lähtö Maunulan majalta klo 10:30.

Tapahtuma Facebookissa: 
https://www.facebook.com/events/253027409144125/  

HePon ohjattuja pyöräretkiä järjestetään koko kesän lauantaisin ja sunnuntaisin Maunulan majalta keskuspuistosta. HePon retkille on ominaista mielenkiintoiset retkikohteet, rento pyöräilyvauhti sekä kahvittelu pyöräilyhenkisessä seurassa.

Suunnittelutapaamiseen ovat tervetulleita kaikki retkitoiminnan pyörittämisestä kiinnostuneet hepolaiset, niin uudet kuin vanhatkin tekijät. Tapaamisessa suunnitellaan tulevan kesäkauden retkiohjelmaa ja päätetään kauden päättäjäispäivä.

Retkien lisäksi tapaamisessa käydään läpi hyvältä retkenvetäjältä toivottuja taitoja, joiden avulla retkistä tulee entistä parempia, ja uusienkin on helpompi liittyä mukaan.

Jos et pääse paikalle kokoukseen, mutta haluat toimia retkenvetäjänä, ota yhteyttä retkivastaava Matti Takalaan (matti.takala@hepo.fi, puh. 041-7558691). Retkiä koskevia kysymyksiä, ideoita ja ehdotuksia voi esittää retkivastaavan lisäksi apulaisretkivastaava Satu Leppäselle (satu.leppanen@hepo.fi, puh. 040-5382873).

Lisätietoa HePon retkitoiminnasta löytyy HePon verkkosivuilta. Kun kesäkauden 2020 retkiohjelmasta on päätetty, tieto päivitetään alle linkatulle sivulle kohtaan HePon retkikalenteri: https://hepo.fi/toiminta/retket/

Maunulan Ulkoilumaja, Metsäläntie 9, 00620 Helsinki, Suomi
Kalenteri