1.4.2020
Kannanotot

Kommentti Tattariharjuntien ja Ilmasillantien katusuunnitelmien luonnoksista

Helsingin Polkupyöräilijät ry pitää positiivisena kehityksenä sitä, että yksisuuntaisia pyöräliikenteen järjestelyitä toteutetaan kantakaupungin ulkopuolellakin ja näin parannetaan pyöräliikenteen verkkoa myös esikaupunkialueilla. Onnistuessaan yksisuuntaiset pyöräliikenteen järjestelyt parantavat turvallisuutta etenkin risteyksissä ja sujuvoittavat liikkumista erityisesti silloin, kun pyöräliikenteen ja jalankulun määrät ovat suuria.

Tattariharjuntien yksisuuntaiset järjestelyt

Tattariharjuntien katusuunnitelmaluonnoksessa on kuitenkin vakavia ongelmia, joiden vuoksi yksisuuntaiset järjestelyt tulevat hankaloittamaan liikkumista ja tekemään siitä vaarallisempaa. Tattariharjuntiellä pyörätiet on yksisuuntaistettu ainoastaan reilun 600 metrin matkalta ja siirtymiset kadun yli ovat hankalia.

Suunnitelman mukainen ratkaisu pakottaa pohjoiseen polkevan pyöräilijän pysähtymään alamäen jälkeen ja ylittämään kahdessa vaiheessa risteyksen – eli odottamaan kahdet liikennevalot. Risteys, jossa pyöräilijä joutuu tekemään pistemäisen 90° käännöksen on pitkän ja jyrkän mäen alla, joka aiheuttaa omat haasteensa varsinkin liukkaalla kelillä.

Risteyksestä selvittyään pyöräilijä jatkaa 600 metriä ainoastaan ylittääkseen Tattariharjuntien uudelleen sekavassa Tempelhofinkadun risteyksessä palatessaan kaksisuuntaiselle pyörätielle, käytännössä pysähdyksistä kahden 90 asteen käännöksen jälkeen jyrkkään ylämäkeen. Ylittävä pyöräilijä tulee todennäköisesti autoilijalle melkoisena yllätyksenä keskellä risteysaluetta paikassa, jossa autoliikenteen nopeus todennäköisesti myös tulee olemaan melko suuri pitkästä suorasta ja ilmeisesti 4 metriä leveistä ajokaistoista johtuen.

Käytännössä suurin osa etelästä pohjoiseen kulkevista pyöräilijöistä tulee ajamaan tämän yksisuuntaisen osan vastoin liikennesuuntaa, joka luonnollisesti tulee aiheuttamaan jatkuvia vaaratilanteita kapealla, yksisuuntaiseksi tarkoitetulla pyörätiellä.

Tattariharjuntien suunnitelmassa ei ole huomioitu mitenkään etelästä ja pohjoisesta tulevan pyöräliikenteen kääntymistä vasemmalle muissa kuin Ilmasillantien risteyksessä sekä suunnitelma-alueen pohjoispäässä edellämainitussa Tempelhofinkadun risteyksessä. Suunnitelman estevaikutus on melkoinen, jos pyöräilijällä on mahdollisuus vaihtaa kadun toiselle puolelle ainoastaan noissa kahdessa risteyksessä. Alueelle on kuitenkin suunniteltu useita risteäviä katuja ja hyvin merkittävä määrä rakennuksia.

Kannatamme ehdottomasti pyörätieinfran yksisuuntaistamista tällaisilla normaalien katujen varsilla olevilla pyöräteillä, mutta sitä ei missään tapauksessa tule tehdä tällaisina lyhyinä, irrallisina pätkinä. Suunnitelman mukainen ratkaisu haittaa pyöräilyn edistämistä, se ei ole millään mittapuulla sujuva ja lisäksi se on toteutettu vaarallisesti.

Yksisuuntaistaminen tulee ehdottomasti toteuttaa huomattavasti pidempänä ratkaisuna Malmin kalmistotieltä Alppikylään ulottuvana yksisuuntaisena pyörätienä. Suunnitelmassa esitetyn katuosuuden rakentamista ei voida käynnistää ennen kuin kaupunki on valmis toteuttamaan yksisuuntaiset järjestelyt toimivana ja järkevänä kokonaisuutena.

Välikaista pyörätien ja ajoradan välissä

Sekä Tattariharjuntiellä että Ilmasillantiellä ei ole pyörätien ja ajoradan välissä minkäänlaista välikaistaa. Tattariharjuntien länsireunalla välikaista (puurivi) on sijoitettu jalkakäytävän ja pyörätien eikä pyörätien ja ajoradan väliin.

Pidämme toisaalta positiivisena, että puurivi parantaa huomattavasti jalankulun ja pyöräliikenteen erottelua, mutta muistutamme samalla, että pyörätien ja moottoriliikenteen väliin sijoitettuna puurivi tekisi pyöräilystä miellyttävämpää ja houkuttelevampaa sekä toimisi lumitilana. Puurivin sijoittamista tulee siis vielä harkita, kuitenkin siten, että jalkakäytävän ja pyörätien välisenä erotteluna on vähintään tasoero (kolmitasoratkaisu).

Mikäli puurivi sijoitetaan suunnitelmaluonnoksessa esitetyllä tavalla, tulee ajoradan ja pyörätien väliin jättää 0,5-1 metrin levyinen välikaista, joka palvelee lumitilana ja lisää etäisyyttä moottoriliikenteeseen. Välikaista tulee jättää molemmin puolin ajorataa sekä Tattariharjuntielle että Ilmasillantielle. Välikaistan merkitys korostuu Ilmasillantiellä, joka on osa baanaverkkoa ja jonka tulee siis olla erityisen korkealaatuinen väylä.

Tulevat tapahtumat

La 25.7. klo 10:00 – 15:00

Pyöräretki Taiteen kotitaloon Keravalle


Tervetuloa HePon pyöräretkelle
Taiteen kotitaloon Keravalle. Retkelle lähdetään lauantaina 25.7. Viikin Prisman edestä klo 10:00. Mukaan voi liittyä myös Vantaan Kuusijärvellä, missä pysähdytään kahvilan luona noin klo 10:45. Matkaa kertyy noin 60 km, perillä Taiteen kotitalossa vietetään yksi tunti ja retki päättyy takaisin Viikkiin.

Lisätietoja HePon matalan kynnyksen ohjatuista retkistä voit lukea kotisivuiltamme: https://hepo.fi/toiminta/retket/. Retkille ovat tervetulleita kaikki, joille pyöräily on jo tuttua.


HePon retket ovat maksuttomia, eikä niille tarvitse ilmoittautua erikseen. Taiteen kotitalon sisäänpääsymaksu 6 euroa.Retki Facebookissa.


Tarkista tiedot retkikalenterista mahdollisten viime hetken muutosten varalta.

Lue lisää taideprojektista Helsingin Sanomien artikkelista.

Prisma Viikki, Viikintori 3, 00790 Helsinki, Suomi
Ma 10.8. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo, Iso Roobertinkatu 3-5 A 22
Ke 19.8. klo 16:00 – 17:00

Pyöräilykaupunki Pasila -etätapahtuma

Pasilasta halutaan tehdä Suomen saavutettavin paikka, mutta vielä on paljon tehtävää. Miten sujuva ja turvallinen pyöräily mahdollistetaan?

Paneelikeskustelussa mukana:

- Harri Verkamo, Pasila-projektin liikennejärjestelyjen projektijohtaja, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
- Oskari Kaupinmäki, pyöräilykoordinaattori, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
- Petri Kangassalo, kaupunkisuunnitteluryhmän koordinaattori, Dodo ry
- Tapio Keihänen, hallituksen jäsen, Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry
- Jenni Ekholm, asukasaktiivi, Pasila-liike

Paneelin puheenjohtajana toimii Helsingin Polkupyöräilijöiden toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi ja yleisökysymyksien välittäjänä Malm Nordlund Dodosta. Kysymyksiä voi esittää jo ennen tapahtumaa täällä:
https://forms.gle/hMbzF2v2F7VFURLx8

Etätapahtuman linkki päivitetään tänne lähempänä tapahtumaa.

Tapahtuman järjestävät Dodo ry ja Helsingin polkupyöräilijät ry.

Dodo ry on urbaani ympäristöjärjestö, jonka toiminnan aiheita ovat kestävä kaupunkisuunnittelu, kestävä ruoantuotanto, ilmasto, globaali kehitys ja vertaisoppiminen. Dodon toiminta on keskittynyt Pasilan veturitalleille, jossa sijaitsee Dodon kaupunkiviljely- ja tapahtumakeskus Kääntöpöytä. Dodo on myös laatinut Ratapihavision eteläisen Keski-Pasilan alueesta.
https://dodo.org/

Helsingin Polkupyöräilijät ry. (HePo) on pääkaupunkiseudun pyöräilyn ja pyöräliikenteen edistämisyhdistys. Järjestön toimintaan kuuluu kuuluu vaikuttamista, tiedottamista, tapahtumia, retkiä ja lenkkejä. Vaikuttamiseen kuuluu jatkuvaa vuoropuhelua kaupunkien virkamiesten ja poliitikkojen kanssa ja yhteistyötä muiden pyöräilyyn liittyvien tahojen kanssa. Liity jäseneksi! https://hepo.fi/yhdistys/liity-jaseneksi/

****
IN ENGLISH

Biking town Pasila

The panel discussion will be held in Finnish but questions can be asked also in English - in the event or here in advance: https://forms.gle/hMbzF2v2F7VFURLx8.

The discussion looks into the future of Pasila and how to develop biking in the area which aims to be the most easy to reach spot in Finland.

Panelists:
- Harri Verkamo, Pasila project's traffic solutions' director, Helsinki Urban Environment Division
- Oskari Kaupinmäki, cycling coordinator, Helsinki Urban Environment Division
- Petri Kangassalo, Coordinator of Urban planning group, Dodo
- Tapio Keihänen, board member, Helsinki cyclists
- Jenni Ekholm, community activist, Pasila movement

La 5.9. klo 0:00 – 23:59

Pyöräilyviikko

Kalenteri