9.10.2021
Kannanotot

Pyöräliikenteen baanasuunnitelmat korjattava Backaksen elämyspuistossa

Mielipidekirjoitus on julkaistu Vantaan Sanomissa 9.10.2021.

Vantaan kaupunki on julkaissut Backaksen elämyspuiston kaavaluonnoksen. Suunnitelma sisältää hälyttäviä puutteita jalankulku- ja pyöräliikenteen turvallisuudessa ja sujuvuudessa.

Baanalla tarkoitetaan nopeaa ja laadukasta pyöräliikenteen reittiä. Luonnoksen baanalinjaus sisältää kuitenkin suorakulmakäännöksiä sekä turhaa kiertoa ja nousua. Esimerkiksi Ylästön suuntaan lisämatkaa kertyisi yli puoli kilometriä.

Backas on merkittävä solmukohta rakentuvassa baanaverkossa. Ylästön kautta kulkeva Myyrmäen–Tikkurilanbaana risteää siellä Lentoasemalta Tammiston kautta Helsinkiin vievän Lentoasemanbaanan kanssa.

Vantaan strategiset tavoitteet, liikennepoliittinen ohjelma, ja liikenneturvallisuus edellyttävät, että baanalinjaus korjataan vastaamaan ihmisten luonnollisia liikkumistarpeita.

Turvallista liikkumista palvelevat baanalinjaukset on kaavaluonnoksessa tyrmätty ontuvilla perusteluilla. Tammien reunustama kaunis Promenadi on jo nyt suosittu kävely- ja pyöräreitti. Kaavaselostus esittää jalankulun- ja pyöräliikenteen vaarana pulkkamäen ja muiden toimintojen vieressä, mutta ristiriitaisesti sallisi samaan paikkaan huoltoliikenteen. Pulkkamäen turvallisuutta on parannettava joka tapauksessa. Huoltoliikenteen kuorma-autot on ohjattava kartanomäen länsipuolelta. Promenadi on varattava jalankulku- ja pyöräliikenteelle.

Ylästön suunnan peltoraitilla jalankulku- ja pyöräliikenne tulee olemaan erittäin vilkasta. Kaavaselostuksessa on esitetty huoli mahdollisista vaaratilanteista. Hämmentävän nurinkurisesti tätä käytetään argumenttina baanaa vastaan. Laadukas baana, jossa jalankulku- ja pyöräliikenne on selkeästi eroteltu, nimenomaan parantaisi merkittävästi kaikkien liikkujien turvallisuutta, ei suinkaan heikentäisi sitä.

Kaavaluonnosta on korjattava niin, että baanatasoinen toteutus voidaan tehdä sekä Promenadille että peltoraitille. Promenadi ja peltoraitit ovat maanomistuksesta riippumatta julkista ulkotilaa, jossa yksityinen kaupallinen etu ei saa kohtuuttomasti rajoittaa sujuvien ja turvallisten liikkumismahdollisuuksien toteuttamista. Asemakaavoituksen on luotava mahdollisuus laadukkaalle ja kestävälle liikennesuunnittelulle.

Pyöräliikenteen baanaverkon toimivuus koskettaa koko Vantaata. Nopeat ja turvalliset reitit ovat elintärkeitä sujuville työ-, asiointi- ja koulumatkoille.

Houkuttelevat baanareitit tuovat lisää asiakaspotentiaalia elämyspuistolle ja lähiseudun yrittäjille, ja tarjoavat uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia lähilogistiikasta matkailupalveluihin.

Tuure Savuoja
Vantaa
hallituksen jäsen
Helsingin seudun pyöräilijät ry

Tulevat tapahtumat

Ke 27.10. klo 18:00 – 20:00

Syyskokous

Tervetuloa Hepon sääntömääräiseen syyskokoukseen!

Aika: Keskiviikko 27.10.2020 klo 18.00
Paikka: Töölön kirjaston Mika Waltari -sali (neljäs kerros), Topeliuksenkatu 6, 00250 Helsinki

Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa on paikat 80 kuulijalle. Valitsimme tämän tilan, jotta turvavälejä on helppo pitää.

Kokoukseen voi osallistua myös etäyhteydellä tästä linkistä:
meet.google.com/xuo-trwr-vpf

Kokouksessa käsitellään sääntöjen mukaiset asiat, kuten

- Jäsenmaksun ja kannatusjäsenmaksun vahvistaminen vuodeksi 2022
- Luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen
- Vuoden 2022 toimintasuunnitelman ja talousarvion vahvistaminen
- Puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten valitseminen
- Toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajan valitseminen

Lisäksi kokouksessa päätetään 5000 euron luottolimiitin hakemisesta Danske Bankilta sekä samansuuruisen talletusvakuuden antamisesta. Pankilta saatujen ohjeiden mukaan päätös luottokortin hakemisesta on tehtävä yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa, eli hallituksen tekemä päätös ei ole riittävä.

Syyskokouksen esityslista
https://drive.google.com/file/d/1YxE3aceCv9QyCXJ0qg4bBWqVr5-bVOjD/edit

Toimintasuunnitelma 2022
https://drive.google.com/file/d/1nuJbE4eg-sCh1YWrEagfwuWXpxhcOAxJ/edit

Talousarvio 2022
https://drive.google.com/file/d/1ZZbEN7ncHoo68BAas0NnB516T3JZkdBf/edit

Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/4IinfQMeK This event has a video call. Join: https://meet.google.com/xuo-trwr-vpf (FI) +358 9 85691202 PIN: 520600592# View more phone numbers: https://tel.meet/xuo-trwr-vpf?pin=7175596660076&hs=7

Ma 8.11. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo (Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto, Helsingin Polkupyöräilijät), Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki, Finland
Ma 13.12. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo (Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto, Helsingin Polkupyöräilijät), Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki, Finland
Kalenteri