29.10.2021
Kannanotot

Lausunto Helsingin pysäköintipolitiikka 2022 -luonnoksesta

Kiitämme mahdollisuudesta lausua pysäköintipoliittiseen työhön. Pyöräpysäköinti on keskeinen osa pysäköintiä ja onkin tärkeää, että pysäköintiä suunnitellaan ei pelkästään autoliikenteen vaan myös kestävien kulkumuotojen kannalta.

Toimenpiteessä 1-Kohti pysäköinnin reaaliaikaista tietoa, toivomme toimenpiteeseen lisättävän pyöräpysäköinnin, jotta pysäköintiä kehitetään kokonaisvaltaisesti. Tällä hetkellä kappale käsittelee vain autopysäköintiä. Reaaliaikaiset tiedot tarvitaan myös pyöräpysäköinnistä, jotta myös pyöräliikenne pysyy mukana toimenpiteessä 2- Pysäköinti osaksi liikkumista palveluna. Mikäli tietoja on vain autoliikenteestä, liikkumispalvelut kehittyvät autoilun ehdoilla, eikä pyöräliikenteelle pystytä kehittämään palveluita osana reittiopasta tai suunnitella omia applikaatioita ja muita palveluita vastaavasti kuin autoliikenteelle. Pyöräpysäköintilaitoksien valmistuessa mm. Helsingin päärautatieasemalle voidaan myös pyöräpysäköinnin reaaliaikaisia tietoja hyödyntää liikenteen ohjauksessa kuten autojen pysäköintihalleissa tai Hollannin pyöräpysäköintihalleissa (kuva alla).

Pyöräpysäköinnin toimenpiteet on mainittu erikseen työssä sivulla 40, mutta harmillisesti toimenpiteitä ei ole integroitu osaksi ohjelmaa. Tästä voi seurata se, että pysäköintiä kehitetään jatkossa siiloittain eikä esim. toimenpiteet 1 ja 2 edisty kokonaisvaltaisesti älyliikenteenä. Tämän takia pyydämme lisäämään pyöräpysäköinnin erityisesti osaksi toimenpidettä 1.

Ohjelman pysäköintipoliittiset tavoitteet kohtaan 2 pyydämme lisäämään seurantamenetelmäksi palautteen keräämisen pyörällä liikkuvilta sekä mittariksi pyörällä liikkuvien tyytyväisyyden toimenpiteisiin. Kehittyneen pysäköintipolitiikan tulee vähentää liikenneturvallisuutta heikentäviä konflikteja pyöräliikenteen ja autoliikenteen välillä ja tämän kehityksen seuraamiseksi pitää kerätä tätä koskevaa palautetta. Pyörällä liikkuvien tyytyväisyys toimenpiteistä tulee lisätä ohjelman mittariksi.

Ohjelman toimenpiteen 6 Katutyömaiden pysäköinnin kehittäminen tulee käsittää muun pysäköinnin lisäksi työmaan työntekijöiden ja työkoneiden pysäköinti. Pyöräteillä tapahtuva työmaapysäköinti aiheuttaa nykyisin merkittävää haittaa ja vaaraa jalankululle ja pyöräliikenteelle. Toimenpiteen perusteluissa on listattu pysäköinnin lisäämisellä sovellukseen saavutettavia etuja, ja listaan tulee lisätä kohta: työmaiden aikaisen pysäköinnin haitta pyöräliikenteen väylillä vähenee.

Ohjelman toimenpiteessä 15 on nostettu esille sähköautojen pysäköinti. Toivomme kaupungin kehittävän tasa-arvoisesti myös sähköpyörien käytön yleistymistä. Tämä vaatii myös sähköpyöräpysäköinnin infraa, joka tulee huomioida toimenpiteessä. Helsingin kaupungin tulee laatia myös oma sähköpyöräpaikkojen rakentamisvelvoite.

Toimenpiteessä 15 ehdotetaan myös, että asuintonttien laskentaohjeen päivitystyössä harkitaan laskea pyöräpysäköintipaikkojen määrää. Jo nykyisellään pyöräpysäköintipaikkojen määrä on liian matala, eikä pyöräpysäköinnin laadun parantamisen yhteydessä voida missään tapauksessa vähentää pyöräpysäköintipaikkojen kokonaismäärää. Selvityksen tulee tuottaa ratkaisut, jotka lisäävät sekä pyöräpysäköinnin laatua ja käytettävyyttä että vastaavat pyöräpysäköinnin kasvavaan kysyntään eli pyöräpysäköintipaikkojen määrän kasvattamiseen.

Kannatamme erityisesti teeman 7: Jakeluliikenteen lastaus- ja purkupaikat toimenpiteiden toteuttamista, sillä lastaus- ja purku pyöräväylillä aiheuttaa tällä hetkellä merkittävää haittaa ja vaaraa pyöräliikenteelle. Mikäli lastaus- ja purku saadaan toimimaan paremmin tästä on hyötyä niin pyöräilylle kuin jalankulullekin. Teeman 7 toimenpide 23 tulee kytkeä Pyörätielle pysäköinnin sanktioinnin toteuttamissuunnitelmaan. Ohjelman tavoitteeksi tulee asettaa citylogistiikan suojattomille tienkäyttäjille aiheuttaman liikenneturvallisuushaitan merkittävä pieneneminen. Ehdotamme mittariksi lisättäväksi pyörällä liikkuvien tyytyväisyyttä toimenpiteisiin.

Näiden lisäksi toivomme hinnoitteluun selkeää vastuuta pysäköinnin aiheuttamasta haitasta, kuten Helsingin aikaisemmassa pysäköintipoliittisessa työssä 2013 on rohkeasti ehdotettu (9 Pysäköinninvalvonnan vaikuttavuutta tulee parantaa). Esimerkiksi pysäköitäessä ratikkakiskolle tai pyöräkaistalle, olisi sakko isompi kuin pienimmän haitan virheellisestä pysäköinnistä. Tämän keinon avulla voitaisiin sakottaa enemmän pyöräväylille pysäköinnistä.

Nostamme myös esille Helsingin kaupungin pyöräpysäköinnin yleissuunnitelmasta ja toteutusohjelmasta 2021-2025 sivut 50-52. Näillä on mainittu tarkennetut toimenpiteet pyöräpysäköintiin. Mukana on myös toimenpiteet, jotka on jäänyt toteuttamatta kaupungin edellisestä pyöräilyn edistämisohjelmasta (2014), mutta ovat edelleen ajankohtaisia. Näiden asioiden olisi syytä näkyä yhä edelleen myös kaupungin pysäköintipolitiikassa:

  • Pysäköintilaitosten hyödyntäminen pyöräpysäköintiin
  • Kausihuiput ja tapahtumat (pyöräpysäköinnin kapasiteetin lisääminen)

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri