11.11.2021
Pyöräilyinfo

Viisi vinkkiä katuajoon kaupungissa

kolme pyöräilijää ja auto Helsingin kaduilla

Järjestämässämme pyöräilyn katuajokoulutuksessa osallistujat esittivät oivallisia kysymyksiä, joita varmasti moni muukin kaupungissa pyöräilevä toisinaan pohtii. Kysymysten pohjalta kokosimmekin tähän blogiartikkeliin viisi vinkkiä katuajoon pyörällä liikkujan näkökulmasta.

 1. Missä kohtaa ajoradalla pitäisi ajaa?
  Pyörällä liikkuja, ota rohkeasti oma tilasi ajoradalla ajaessasi. Olet yhdenvertainen muiden ajoneuvojen kanssa.

  Keskemmällä kaistaa on turvallisinta ajaa, sillä silloin muut kadun käyttäjät näkevät sinut parhaiten ja pystyt myös pitämään turvallisen välin kadun varteen pysäköityihin autoihin, joiden ovet saattavat aueta kadulle yllättävästikin. Jos katu on kapea, on turvallisin paikka keskellä kaistaa. Kun tulet risteykseen ja olet menossa suoraan, ryhmity kadun keskelle. Olet silloin parhaiten autoilijan näkökentässä. Ryhmity reunaan vain, jos olet kääntymässä risteyksestä vasemmalle tai oikealle.

  Muistathan, että pyörä on ajoneuvo, vaikkei pyörä olekaan moottoriajoneuvo. Pyörällä liikkuva noudattaa ajoneuvoille tarkoitettuja liikennemerkkejä, jollei erillisellä ”ei koske + pyörä symboli” merkillä ole toisin opastettu.
 1. Minua jännittää pyöräillä keskustassa, kun siellä on raitiovaunukiskoja, joihin pyörä saattaa jumahtaa ja autotkin saattavat tööttäillä. Miten saisin rohkeutta kaupungissa pyöräilyyn?
  Muista, että kaikki tienkäyttäjät ovat tasavertaisia. Äänekkäämpien ja isompienkin ajoneuvojen tulee noudattaa liikennesääntöjä, eikä tööttäämistä tarvitse pelätä. Kaupunkiliikenteessä malttia tarvitaan kaikilta tienkäyttäjiltä. Mitä enemmän meitä pyöräilijöitä näkyy kadulla, sitä paremmin autoilijat tottuvat meihin. 

  Raitiovaunukiskot kannattaa ylittää niin jyrkässä kulmassa kuin mahdollista. Jos kiskot tulevat eteesi yllättäen, voit jousta polkimille seisomaan. Se parantaa tasapainoasi ja niin maastopyöräiljätkin tekevät haastavissa paikoissa.

  Pyörää ei kannata jättää varastoon lojumaan vain siksi, että jokin pätkä matkasta jännittää. Syksyn ja talven liukkailla keleillä, ja muutenkin, on aina täysin ok valita kiertotie tai vaikka taluttaa pyörää jalkakäytävällä omasta mielestäsi haastavan kohdan ohitse. Haastavan kohdan jälkeen voitkin taas jatkaa matkaa sujuvasti

  Liikennesääntöjen kertaaminen on hyvä konsti rohkeuden kerryttämiseen. Lukaise esimerkiksi tämä Pyöräliiton yhteenveto pyöräilijän liikennesäännöistä.

  Liikennemerkkien tunteminen on myös oleellista. Katso täältä liikennemerkit 1.6.2020 alkaen. Löydät kuvat ja selitykset niin uusista kuin myös aiemmin voimassa olleista liikennemerkeistä.
 2. Onko kaupunkialueella nopeusedellytystä? Eli pitääkö pyöräilijän pystyä ajamaan tiettyä nopeutta liikkuessaan autojen seassa kaupungissa?
  Ei ole nopeusedellytystä. Nopeusrajoitus on liikenneväylälle asetettu ajoneuvon suurin sallittu nopeus, ei siis minimivaatimus. Voit polkea juuri sitä vauhtia, mikä sinulle itsellesi tuntuu mieluisimmalta. Pysy valppaana ja huomioi kohteliaasti aina muut tienkäyttäjät ja käytä pelisilmää. Näin toimiessasi sekä oma katuajosi että muiden matkat etenevät sujuvasti.
 3. Olen nähnyt kohtia, joissa on esim. ajokieltokyltti ja pyörätiekyltti yhtä aikaa. Nämä ovat ristiriidassa keskenään. Kumpaa liikennemerkkiä tulisi noudattaa?
  Liikennemerkinnöissä on toisinaan virheitä tai epäjohdonmukaisuuksia. Tätä voi esiintyä erityisesti katutyömailla. Huomatessasi virheellisen merkinnän liikenteessä, laitathan asiasta palautetta suoraan kaupunkien palautejärjestelmien kautta. Oheiset linkit kannattaa ottaa talteen:

  Helsingin kaupunki – Ohjeita ja tietoja palautteen antamisesta: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/osallistu-ja-vaikuta/palaute/ohjeita-palautteesta/
  Espoon kaupunki – Palautepalvelu: https://easiointi.espoo.fi/eFeedback/
  Vantaan kaupunki – Anna palautetta: https://asiointi.vantaa.fi/anna-palautetta
  Kauniaisten kaupunki – Palaute yleisten alueiden kunnossapidosta: https://www.kauniainen.fi/asuminen_ja_ymparisto/kadut_ja_viheralueet_liikenne_joukkoliikenne/palaute_yleisten_alueiden_kunnossapidosta

  Jos olet epävarma kuinka toimia, voit myös aina pyytää neuvoa Hepolta info(a)hepo.fi tai keskustella aiheesta Helsingin seudun pyöräilijät ry. (Hepo) Facebook ryhmässä: https://www.facebook.com/groups/HelsinkiCyclists/ 
 1. Miten ja milloin pyöräilijän tulee näyttää käsimerkkejä?
  Muista näyttää kädellä signaalia kääntymis- ja pysähtymisaikeistasi hyvissä ajoin ja tarpeeksi pitkään, jotta autoilijat ja muut pyörällä liikkujat pystyvät ennakoimaan tulevat liikkeesi. Kääntyessäsi oikealle osoita selkeästi koko käsivarsi suorana oikealle ja vasemmalle kääntyessäsi vastaavasti vasemmalla kädellä vasemmalle. Valmistautuessasi pysähtymään voit nostaa käden 90 asteen kulmassa ylös. Sormimerkkejä emme voi suositella. 😉

Tunnetko jo Helsingin seudun pyöräilijät eli tuttavallisemmin Hepon?

Olemme pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisö ja edunvalvoja. Tavoitteenamme on parantaa pyöräilyn edellytyksiä ja tehdä pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi, turvallisempi ja sujuvampi paikka elää ja liikkua. Helsingin seudun pyöräilijät ry, tuttavallisemmin Hepo, on pyöräilyn edistämiseen keskittynyt kansalaisjärjestö, jolla on yli 1550 jäsentä. Kaikki pyöräilevät ja pyöräilystä kiinnostuneet ovat tervetulleita joukkoomme. Pyrimme vaikuttamaan lainsäädäntöön ja liikennesuunnitteluun niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasolla. Puoluepoliittisesti Hepo on sitoutumaton. Vaikuttamisen ohella myös pyöräretkien järjestäminen on ollut alusta alkaen näkyvä ja merkittävä osa Hepon toimintaa. Pyöräretket löytyvät Hepon retkikalenterista.

Jos koet, että pyöräilyolosuhteisiin pitäisi vaikuttaa, liity Hepon jäseneksi. Tule mukaan toimintaan tai rivijäseneksi.

Liittymällä Helsingin seudun pyöräilijät Ry (Hepo) jäseneksi tuet turvallisemman ja sujuvamman pyöräilyn edellytyksiä. Jäsenenä vaikutat pääkaupunkiseudun pyöräliikenteen edunvalvontaan ja etuna saat jäsentiedotteen sekä alennuksia pyöräliikkeistä ja muista palveluista Lue lisää: hepo.fi/liity

Artikkelin on kirjoittanut yhteistyössä katuajokoulutuksen ohjaaja, pyöräilykouluttaja Satu Leppänen ja Pyöräilyviikon 2020 tuottaja Kati Pankka. Artikkeli on päivitetty 11.11.2021.

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri