23.8.2023
Tiedotteet Pyöräilyinfo

Muistathan huomioida kanssakulkijat hämärässä

Syksyn hämärä on saapumassa. Laki määrää käyttämään polkupyörässä ajovaloja aina hämärän ja pimeän aikaan. Valoja edellytetään myös silloin kun näkyvyys on huono. Valkoinen tai keltainen valo eteen ja punainen taakse. 

Mutta muistathan huomioida myös kanssakulkijat hämärässä.

✨⁠💡⁠✨ Pyöränvaloja on hyvin monenlaisia, erilaisilla valokeiloilla ja tehokkuuksilla. Suomessa pyöränvalojen tehoja ei säädellä laissa ja monissa polkupyörissä onkin valoja, jotka soveltuvat huonosti tieliikennekäyttöön, koska ne voivat häikäistä muita kulkijoita. Ohjeistamme tässä, miten tällaiset tehokkaat valot, tulee suunnata, jotta niitä voi käyttää tilanteissa, joissa vastaan tulee muitakin liikkujia. 

Voimakkaasti ja korkealle valaisevat pyöränvalot tulee suunnata alaspäin, jotta ne eivät hämärässä häikäise muita kanssakulkijoita. Valot, joista ylös suuntautuva valokeila on leikattu pois, esimerkiksi saksalaisen tieliikennettä säätelevän StVZO-standardin mukaiset valot, soveltuvat liikenteeseen paremmin. Lue tekstin lopusta StVZO-valojen oikeasta suuntaamisesta.

Huomaatko eron?

Oheisissa esimerkkikuvissa käytössä 1100 lumeninen lamppu, joka on puoliteholla kahdessa ensimmäisessä kuvassa ja kolmannessa kuvassa tehokkaimmalla asetuksellaan. Tämä lamppu ei ole StVZO-merkitty ja soveltuu huonosti tieliikenteeseen.

⁠💡 Voimakkaissa pyörän etuvaloissa on usein säätömahdollisuus voimakkuuden ja/tai suuntaamiskulman osalta. Erityisen tehokkaita lamppuja voisi verrata auton pitkiin valoihin, joita käytetään pimeillä osuuksilla ja silloin kun vaaraa vastaantulijoiden sokaisemisesta ei ole. Valaistuilla väylillä pärjää pääsääntöisesti vähemmilläkin tehoilla. Suuntaamalla valon oikein olet kohtelias myös kanssakulkijoita kohtaan. Muistathan myös, että erityisen kirkkaat tai räväkästi välkkyvät valot saattavat aiheuttaa migreeniä tai hetkellisiä näköhäiriöitä kanssakulkijoille.

⁠✅ Suosittelemme suuntaamaan valot, joissa ei ole StVZO-merkintää, alas tietä kohti kuten kuvaesimerkissä nro 1.

⁠✅ Jos hankit tehokkaat uudet valot, suosittelemme hankkimaan tieliikenteeseen parhaiten soveltuvat StVZO-merkityt valot ja suuntaamaan ne niiden valmistajan ohjeiden mukaan. Varoitus! Valitettavasti markkinoilla on myös valoja, joiden väitetään olevan StVZO-valoja, mutta silti niiden ominaisuudet ovat puutteelliset. Käänny siis valoasioissa osaavan pyöräliikkeen puoleen.

⁠✅ StVZO-valojen oleellinen ominaisuus on, että niiden valokeila on suunniteltu sellaiseen muotoon, että valon voi suunnata pitkälle ajorataan, ilman, että valosta syntyy vastaantulijoita häikäisevää valokeilaa. Myös StVZO-valot tulee siis suunnata oikein eli pyöräväylän suuntaisesti. Väärin suunnattuina, kuten kohti vastaantulijan kasvoja, myös StVZO-valot voivat häikäistä muita.

⁠✅ Emme suosittele tieliikenteessä ajovalojen kiinnittämistä kypärään, koska vain kiinteästi runkoon kiinnitetyn valon oikea suuntaus säilyy ja voidaan välttyä kanssakulkijoiden häikäisemiseltä.

Lisätietoja StVZO-merkityistä valoista englanniksi: https://www.bikeradar.com/advice/buyers-guides/stvzo-bike-lights/

⁠⁠💛 Toivotamme empatiaa ja pyöräilyn iloa kaikille myös hämärillä keleillä! 💛⁠

Kannustamme jakamaan kirjoituksen sosiaalisessa mediassa näillä aihetunnisteilla:
#pyöräily #pyöräliikenne #liikenneturvallisuus #pyöräilytalvi #talvipyöräilyTulevat tapahtumat

Ke 28.2. klo 17:00 – 19:00

Vaikuttamisryhmän kokous

Tervetuloa Hepon vaikuttamisryhmän kokoukseen Polkimolle ke 28.2. klo 17-19. Kokouksessa keskustellaan ajankohtaisista pyöräliikenteeseen liittyvistä aiheista. Esityslistan luonnos: https://docs.google.com/document/d/1XZ9ERGno-Ni8JLj6TA6xv8HWJz5kEVxYJ-4fHyQDvng/edit Hepon vaikuttamisryhmä suunnittelee ja toteuttaa yhdistyksen vaikuttamistoimintaa yhdistyksen kokouksien vetämien suuntaviivojen mukaisesti. Vaikuttamisryhmä laatii kannanottoja, kommentteja, mielipidekirjoituksia ja blogeja yhdistyksen puolesta. Lisäksi vaikuttamisryhmä tapaa virkamiehiä ja poliitikkoja, toteuttaa kampanjoita ja tarvittaessa mielenosoituksiakin. Työ tehdään pääasiassa vapaaehtoispohjalta. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan Hepon vaikuttamisryhmään. Paikka: Iso Roobertinkatu 3-5 Sisäpihan/porttikongin kautta sisään, summeri "Kuvasto, Suomen Taiteilijaseura, Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto" 2. Krs. Tapaamiseen voi osallistua etäyhteydellä tämän linkin kautta: meet.google.com/qid-izti-uxc Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/6uR6NHYzU

Ma 11.3. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo, Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
Ma 8.4. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo, Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
Ma 13.5. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo, Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
Kalenteri