23.8.2023
Tiedotteet Pyöräilyinfo

Muistathan huomioida kanssakulkijat hämärässä

Syksyn hämärä on saapumassa. Laki määrää käyttämään polkupyörässä ajovaloja aina hämärän ja pimeän aikaan. Valoja edellytetään myös silloin kun näkyvyys on huono. Valkoinen tai keltainen valo eteen ja punainen taakse. 

Mutta muistathan huomioida myös kanssakulkijat hämärässä.

✨⁠💡⁠✨ Pyöränvaloja on hyvin monenlaisia, erilaisilla valokeiloilla ja tehokkuuksilla. Suomessa pyöränvalojen tehoja ei säädellä laissa ja monissa polkupyörissä onkin valoja, jotka soveltuvat huonosti tieliikennekäyttöön, koska ne voivat häikäistä muita kulkijoita. Ohjeistamme tässä, miten tällaiset tehokkaat valot, tulee suunnata, jotta niitä voi käyttää tilanteissa, joissa vastaan tulee muitakin liikkujia. 

Voimakkaasti ja korkealle valaisevat pyöränvalot tulee suunnata alaspäin, jotta ne eivät hämärässä häikäise muita kanssakulkijoita. Valot, joista ylös suuntautuva valokeila on leikattu pois, esimerkiksi saksalaisen tieliikennettä säätelevän StVZO-standardin mukaiset valot, soveltuvat liikenteeseen paremmin. Lue tekstin lopusta StVZO-valojen oikeasta suuntaamisesta.

Huomaatko eron?

Oheisissa esimerkkikuvissa käytössä 1100 lumeninen lamppu, joka on puoliteholla kahdessa ensimmäisessä kuvassa ja kolmannessa kuvassa tehokkaimmalla asetuksellaan. Tämä lamppu ei ole StVZO-merkitty ja soveltuu huonosti tieliikenteeseen.

⁠💡 Voimakkaissa pyörän etuvaloissa on usein säätömahdollisuus voimakkuuden ja/tai suuntaamiskulman osalta. Erityisen tehokkaita lamppuja voisi verrata auton pitkiin valoihin, joita käytetään pimeillä osuuksilla ja silloin kun vaaraa vastaantulijoiden sokaisemisesta ei ole. Valaistuilla väylillä pärjää pääsääntöisesti vähemmilläkin tehoilla. Suuntaamalla valon oikein olet kohtelias myös kanssakulkijoita kohtaan. Muistathan myös, että erityisen kirkkaat tai räväkästi välkkyvät valot saattavat aiheuttaa migreeniä tai hetkellisiä näköhäiriöitä kanssakulkijoille.

⁠✅ Suosittelemme suuntaamaan valot, joissa ei ole StVZO-merkintää, alas tietä kohti kuten kuvaesimerkissä nro 1.

⁠✅ Jos hankit tehokkaat uudet valot, suosittelemme hankkimaan tieliikenteeseen parhaiten soveltuvat StVZO-merkityt valot ja suuntaamaan ne niiden valmistajan ohjeiden mukaan. Varoitus! Valitettavasti markkinoilla on myös valoja, joiden väitetään olevan StVZO-valoja, mutta silti niiden ominaisuudet ovat puutteelliset. Käänny siis valoasioissa osaavan pyöräliikkeen puoleen.

⁠✅ StVZO-valojen oleellinen ominaisuus on, että niiden valokeila on suunniteltu sellaiseen muotoon, että valon voi suunnata pitkälle ajorataan, ilman, että valosta syntyy vastaantulijoita häikäisevää valokeilaa. Myös StVZO-valot tulee siis suunnata oikein eli pyöräväylän suuntaisesti. Väärin suunnattuina, kuten kohti vastaantulijan kasvoja, myös StVZO-valot voivat häikäistä muita.

⁠✅ Emme suosittele tieliikenteessä ajovalojen kiinnittämistä kypärään, koska vain kiinteästi runkoon kiinnitetyn valon oikea suuntaus säilyy ja voidaan välttyä kanssakulkijoiden häikäisemiseltä.

Lisätietoja StVZO-merkityistä valoista englanniksi: https://www.bikeradar.com/advice/buyers-guides/stvzo-bike-lights/

⁠⁠💛 Toivotamme empatiaa ja pyöräilyn iloa kaikille myös hämärillä keleillä! 💛⁠

Kannustamme jakamaan kirjoituksen sosiaalisessa mediassa näillä aihetunnisteilla:
#pyöräily #pyöräliikenne #liikenneturvallisuus #pyöräilytalvi #talvipyöräilyTulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri