Pyöräpysäköintisuunnistus
pääkaupunkiseudulla pyöräillen 2023


Pyöräpysäköintisuunnistus kutsuu koko perheen kaupunkiseikkailuun pääkaupunkiseudulla. Lähde lähimatkailemaan pyöräillen 

suunnistuksen avulla - koe ja näe uusia paikkoja tänä keväänä ja kesänä. Osallistua voi täysin oman aikataulun mukaan omalla pyörällä

 tai vaikka kaupunkipyörällä. 

Suunnistuskohteet sisältävät pääkaupunkiseudun parhaat julkiset ja yksityiset pyöräpysäköintiratkaisut. Suunnistus on osa pääkaupunkiseudu Pyöräilyviikkoa,

joka levittää pyöräilyn 
ilosanomaa monipuolisten tapahtumien ja tempausten merkeissä 5.-14.5.2023.


 Pyöräilyviikon mahdollistaa yhteistyökumppanimme Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, HSY ja HSL.

Pyörällä liikuttaessa jokainen matka alkaa ja päättyy pyöräpysäköintiin. Usein pyöräpysäköinnille on tarvetta myös matkan varrella. 

Viime vuosina pääkaupunkiseudulla on parannettu pyöräliikenteen infrastruktuuria ja nyt on aika tutustua siihen,

mitä on laadukas pyöräpysäköinti ja erityisesti, mistä sitä tällä hetkellä löytää. 

Polkaise kaupunkiseikkailuun koko perheen voimin!

Löydätkö kaikki 18 kohdetta?

Osallistua voit täysin oman aikataulun mukaan omalla pyörällä tai vaikka kaupunkipyörällä. Suorinta reittiä koko reitille kertyy mittaa noin 90 kilometriä. Voit myös suorittaa rastiradan osissa - esimerkiksi kaupungittain. Rasteja on kuusi jokaisesta kaupungista: Helsinki, Espoo ja Vantaa.

Suunnistukselle tyypilliseen tapaan rastit ovat merkitty kartalle, mutta sinulle parhaimman reittivalinna voit päättää itse. Reittisuunnittelussa voit käyttää apuna HSL:n reittiopasta, joka toimii myös kännykällä. Tee ensin reittihaku niin, että kerrot lähtöpaikan ja määränpääin. Valitse sitten kulkumuodoksi pyöräily pyöräkuvakkeesta. Kas näin! Ei muuta kuin pyörän selkään!

Kierrettyäsi kohteet toivomme, että osallistut Yleisön suosikit -äänestykseen täältä!

1. Kauppakeskus Triplan lämmitetty pyöräpysäköinti ja pyöränpesupaikka, sisäänkäynti Pasilansillan keskeltä

Helsinki
Kauppakeskus Triplassa pyöräpysäköintiä on enemmän kuin missään muussa kauppakeskuksessa Suomessa. Erityisen hyvin pyöräilijöiden tarpeita palvelee Triplan lämmitetty sisäpyöräpysäköinti, jonka sisäänkäynti on Pasilansillan keskellä. Tilasta löytyy mm. pyöränpesupaikka ja huoltovälineitä. Tilassa on useanlaisia telineitä, joihin pyörän voi lukita rungostaan omalla lukolla. Pysäköintitilasta pääsee sisäkautta kauppakeskukseen. Tila on auki joka päivä klo 6.00-23.00.

2. Kaupunkiliikenne oy:n pyöräpysäköintihalli, Kalasataman metroasema

Helsinki
Kalasataman metroasemalla sijaitsee Kaupunkiliikenne oy:n pyöräpysäköintihalli, johon pyörän voi lukita rungostaan omalla lukolla esimerkiksi työpäivän ajaksi. Halliin pääsee sisälle vain voimassa olevalla HSL-kortilla, joka vähentää tarpeetonta liikennettä hallissa. Halli on sääsuojainen, muttei lämmitetty. Tila on avoinna metroliikenteen aikataulujen mukaisesti klo 5.10-23.35.

3. Yhteiskäyttöisten kuormapyörien sääsuojainen pysäköintiratkaisu, Asunto Oy Katajaharjuntie 17

Helsinki
Lauttasaaressa, Katajaharjun asuinalueella sijaitsee yritysyhteistyössä kehitetty turvallinen, helppokäyttöinen ja sääsuojainen pyöräpysäköintiratkaisu. Jakamistalouteen perustuva liikkumisratkaisu on kehitetty osana HSY:n Circular Green Blocks -projektia. Pyöräpysäköinti on ensisijaisesti tarkoitettu sähköavusteisille kuormapyörille, jotka ovat korttelin asukkaiden käytössä kevään ja kesän 2023 ajan. Pyöräpysäköintiin voi tutustua ulkopuolelta.

4. Kauppakeskus Kaari, Kantelettarentie 1

Helsinki
Kauppakeskus Kaaren edustalta löytyy katettu pyöräpysäköintialue. Pyörän voi hyvillä mielin lukita omalla lukolla rungostaan ostoksien ajaksi. Tämä pyöräpysäköinti sijaitsee lännen puoleisella sisäänkäynnillä, osoitteessa Kantelettarentie 1, Helsinki.

5. Kauppakeskus Arabian pyöräpysäköinti, Kotisaarenkatu 1, sisäpiha

Helsinki
Kauppakeskus Arabiassa on monia paikkoja pysäköidä pyörä, mutta juuri tämä on siitä erikoinen, että sen vieressä on ostoskärryjen palautuspiste. Tämä pysäköinti on myös sateelta suojassa ja pyörän voi lukita rungostaan telineeseen omalla lukolla. Pyöräpysäköinti löytyy osoitteesta Kotisaarenkatu 1, Helsinki.

6. Tapanilan juna-aseman liityntäpysäköinti, Fallkullantien ylikultusilta

Helsinki
Tapanilan juna-asemalla on tilava ja katettu pyöräpysäköinti. Pyörän voi lukita hyvillä mielin runkolukittavaan telineeseen omalla lukolla ja jatkaa matkaa junalla. Pyöräpysäköinti löytyy Fallkullantien ylikulkusillalta, Helsingistä.

7. Kauppakeskus Lippulaivan lämmitetty pyöräpysäköinti ja pyöränpesupaikka, Kipparinreitin varrella lähellä Espoonlahden kirkkoa

Espoo
Lippulaivan lämmitetystä pyöräpysäköinnissä on pyöränpesupaikka, pyöränhuoltopiste ja sähköpyörien latauskaappi. Sähköpyörän akkua voi ladata paloturvallisessa latauskaapissa, joka mahdollistaa akun lataamisen vaikka kaupassa käynnin ajaksi. Latauskaappi toimii Latauspolku-sovelluksella. Lämmitetyn pyöräpysäköinnin löydät kauppakeskus Lippulaivaan luoteispäästä, asuinkerrostalojen ja kauppakeskuksen väliseltä Kipparinreitillä, joka kulkee Merikarhunkujan ja Espoonlahden kirkon välistä. Google Mapsin karttamerkintä ei ole täysin tarkka, koska Kipparinreittiä ei löydy Google Mapsistä.

Tila on avoinna kauppakeskuksen aukioloaikojen mukaisesti.

8. Kauppakeskus Ainoan katettu pyöräpysäköinti, Länsituuli 5

Espoo
Kauppakeskus Ainoassa, Espoon Tapiolassa sijaitsee katettu pyöräpysäköintitila, jossa on tilaa eli 400 pyörälle. Ympäri vuorokauden käytössä oleva tila on hyvin valaistu ja jonka telineisiin pyörän voi lukita rungostaan omalla lukolla. Tilasta voi jatkaa metroasemalle, bussiterminaaliin, Ainoa kauppakeskukseen sekä Pohjantielle. Voit ajaa tilaan sisäänajoluiskaa pitkin, jotka löytyvät Pohjantieltä sekä Itätuulenkujan ja Etelätuulentien risteyksestä. Pyöräpysäköinnin värikkään taideteoksen on suunnitellut Seela Petra.

9. Leppävaaran juna-aseman alikulun pyöräpysäköinti

Espoo
Leppävaaran juna- ja bussiaseman alla, alikulkutunnelissa, sijaitsee katettu pyöräpysäköinti, johon pyörän voi lukita rungostaan omalla lukolla. Alikulkutunneli yhdistää eteläisen ja pohjoisen Leppävaaran pyöräliikenneväylät. Tunnelista pääsee kätevästi myös junalaitureille sekä Sellon kauppakeskukseen. Löydät tunnelin juna-aseman alapuolelta.

10. Ramboll Finlandin toimiston vierailijapysäköinti, Itsehallintokuja 3

Espoo
Ramboll Finlandin toimisto toivottaa tervetulleeksi polkevat vieraat runkolukittavilla telineillään pääsisäänkäynnin luona. Pyörän voi lukita rungostaan telineeseen omalla lukolla.

Myös polkevia työntekijöitä on huomioitu laadukkaasti - työntekijöiden tiloihin ei valitettavasti pääse vierailemaan: Talvipyöräilijöille on lämmin pysäköintipaikka autohallissa, mistä löytyy sähköavusteisten/-käyttöisten pyörien latauspisteet, huoltotila sekä pyörän pesupiste. Sisätilan lisäksi pyörää voi säilyttää ulkona lukitussa tilassa, jonne on helppo ajaa pyörätieltä suoraan tilavien ovien kautta sisään. Pyöräpysäköinti löytyy osoitteesta Itsehallintokuja 3, Espoo.

11. Kauppakeskus Entressen pyöräpysäköinti, pysäköintihalli, Siltakatu 11

Espoo
Espoon keskuksessa sijaitsevan kauppakeskus Entressen pyöräpysäköintipaikka on lämmitetty ja katettu. Nämä ominaisuudet ilahduttavat polkijaa varsinkin talvella. Halliin täytyy ajaa samaa sekaliikenneramppia, jota myös autoilla ajetaan. Pyörän voi lukita rungostaan telineeseen omalla lukolla. Löydät kohteen osoitteesta Siltakatu 11, Espoo.

12. S-market Espoon keskuksen pyöräpysäköinti, Siltakatu 11

Espoo
Espoon keskuksen S-market toteutti asiakkaiden toiveesta edullisen muutostyön, jolla korjattiin aiempi huonosti palvellut pyöräpysäköinti parempaan. Muutostöiden jälkeen autopysäköinnin yhteyteen toteutettuun katettuun pyöräpysäköintiin mahtuu enemmän pyöriä kuin ennen, ne eivät ole enää sään armoilla, eikä kesäinen marjamyyntipiste vähennä pyöräpysäköintipaikkojen määrää. Pyörän voi lukita rungostaan telineeseen omalla lukolla. Löydät kohteen osoitteesta Siltakatu 11, Espoo.

13. Tikkurilan juna-aseman lämmitetty pyöräpysäköinti, juna-aseman alikulku

Vantaa
Tikkurilan aseman eteläisestä alikulusta löytyy lämmitetty polkupyörien pysäköintihalli. Halli edesauttaa etenkin joukkoliikenteellä matkaansa jatkavien pyöräilijöiden sujuvaa liikkumista. Hallissa on kaksikerroksisissa telineissä noin 160 pyöräpaikkaa. Pyörän voi lukita rungostaan telineeseen omalla lukolla. Pyöräilijöiden käytössä on myös ilmapumppu ja pyöränkorjausteline työkaluineen. Tilaan pääsee sisälle vilauttamalla HSL:n matkakorttia lukulaitteelle.

14. Vantaankosken juna-asema katettu liityntäpysäköinti

Vantaa
Vantaankosken juna-asemalla on katettu pyöräpysäköinti, runkolukittavilla telineillä. Pyörän voi lukita rungostaan telineeseen omalla lukolla. Tämä liityntäpysäköinti sijaitsee osoitteessa Kivivuorentie 16, Vantaa.

15. Hiekkaharjun juna-aseman katettu liityntäpysäköinti

Vantaa
Hiekkaharjun juna-asemalla sijaitsee katettu pyöräpysäköinti, johon pyörän voi lukita rungosta omalla lukolla. Tämän lisäksi pyöräpysäköinnin yhteydessä on pieni huoltopiste, jossa pyörän kumeihin voi pumpata lisää ilmaa. Alue on tilava, jonka ansiosta saapuminen ja lähteminen on helppoa. Pyöräpysäköinti löytyy osoitteesta Urheilutie 29, Vantaa.

16. Iskostorin pyöräpysäköinti, Myyrmäki, Iskoskuja 3A

Vantaa
Myyrmäen Iskostorilla on paljon tilaa useammalle pyörälle. Pyörän voi lukita rungosta kiinni vaikka ostosten ajaksi omalla lukolla. Avara ja tilava tori mahdollistaa helpon asioinnin. Kohde löytyy osoitteesta Iskoskuja 3A, Vantaa.

17. Jokiniemen koulun pyöräpysäköinti, Valkoisenlähteentie 51

Vantaa
Jokiniemen koululle on toteutettu toimiva pyöräpysäköintialue. Alue on tilava ja siellä on riittävä määrä runkolukittavia telinettä koululaisia varten ja pyörän voi lukita rungostaan omalla lukolla. Löydät kohteen osoitteesta Valkoisenlähteentie 51, Vantaa.

18. Tikkurilan keskustan kadunvarsipysäköinti, Asematie 6

Vantaa
Asematien pyöräpysäköinti on Tikkurilan ytimessä. Asematiellä on mahdollisuuksia pysäköidä pyörä muutamiin eri runkolukittaviin telineisiin omalla lukolla. Kohdeen löydät osoitteesta Asematie 6, Vantaa.

Edistetään yhdessä mukavaa pyöräily­kulttuuria

Tule mukaan kaikkien pyörällä liikkuvien yhteisöön

Liity sinäkin Helsingin seudun pyöräilijät ry:n eli tuttavallisemmin Hepon jäseneksi! Olemme kaikkien pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisö ja edunvalvoja. Voit tulla mukaan toimintaan aktiivi- tai rivijäseneksi. Ehkä haluat osallistua matalan kynnyksen pyöräretkille, ottaa osaa vaikuttamistyöhön tai vain pysyä ajan tasalla pyöräilyyn liittyvistä uutisista ja tapahtumista? Hepon toimintaan ovat tervetulleita kaikentasoiset ja -taustaiset pyörällä liikkujat!

Liittymällä jäseneksi 6.5.-29.9.2023 olet mukana Helkaman sähköavusteisen polkupyörän arvonnassa (arvo jopa 3299 €).

Lue arvonnan säännöt täältä.

Miksi pyöräily kannattaa?

Se on helppoa.

Pyöräillessä sinulla on vapaus liikkua oman aikataulusi mukaan minne haluat ja milloin haluat. Kaupunkipyörällä jatkat matkaa helposti myös julkisella liikenteellä.

Se on hyödyksi.

Pyöräillessä säästät energiaa ja käytät omaasi. Kaupungissa olet usein muita nopeammin perillä. Ympäristö, terveys, kunto ja kukkarosi kiittävät!

Se on hauskaa!

Suorinta tietä tai maisemareittiä, omassa rauhassa tai kavereiden kanssa, vauhdista hurmaantuen tai hitaasti nautiskellen. Löydä oma tapasi nauttia matkasta.

Mukana polkemassa

© 2023. Pyöräilyviikon pääjärjestäjä on Helsingin seudun pyöräilijät ry