31.8.2018
Kannanotot

Alikulku on vaihtoehdoista paras

HePo on tyytyväinen että suunnitellaan oikoreittiä Kansalaistorin ja Kaisaniemenpuiston välille. On tärkeää että tulee vaihtoehto päärautatieaseman kiertämiselle tai Linnunlaulun mäkien kiipeämiselle, varsinkin pyöräliikenteen kasvaessa voimakkaasti. Tämä tulee nopeuttamaan itä-länsisuuntaista pyöräliikennettä ja parantamaan jalankulun ja pyöräliikenteen turvallisuutta päärautatieaseman edessä merkittävästi.

HePo kannattaa esillä olevista suunnitelmista alikulkua, sillä se on esteettömin, lyhin, ylläpitokustannuksiltaan edullisin ja nopeiten valmis vaihtoehto.

Suunnitelmia voi tarkastella kahden eri näkökulman kautta, miten suunnitelma edistää pyöräliikennettä ja miten nopeasti suunniteltu ratkaisu on valmiina.

Esteettömyydellä tarkoitetaan Invalidiliiton mukaan sitä että suunnittelussa otetaan huomioon ihmisten moninaisuus. Siltasuunnitelmissa ei ole riittävästi otettu huomioon vanhuksia ja lapsia tai perheitä kuormapyörineen. Pyöräliikenteen kannalta sillat ovat jyrkempiä kuin alikulku ja niiden kautta kulkeminen tekee matkasta pidemmän kuin alikulun kautta kulkeminen. Siltojen talvikunnossapito on varmasti heikompaa (mutta myös kalliimpaa) kuin alikulun. On varsin selvää että pyöräliikenteen kannalta alikulku olisi paljon laadukkaampi ratkaisu kaikilla mittareilla kuin kumpikaan esitetyistä siltavaihtoehdoista.

Toinen näkökulma vaihtoehtoihin on siis se milloin ratkaisu olisi valmis. Tässäkin alikulku on vahvoilla. Alikulku ei edellytä muutoksia asemakaavoihin ja siihen ei liity kaupunkikuvallisia ongelmia kuten siltojen pitkiin ramppeihin molemmin puolin ratapihaa. Voi hyvin olla että siltaa päästään rakentamaan vasta vuosien päästä. Tämä ei luonnollisesti edistä pyöräliikennettä. Alikulkua taas voidaan alkaa rakentaa suht nopeasti.