13.12.2019
Kannanotot

Kommentti Töölönlahden tulvasuojeluhankkeen puistosuunnitelman luonnoksesta

Helsingin kaupunki laatii parhaillaan Töölönlahden tulvasuojeluhankkeen puistosuunnitelmaa. Suunnittelu koskee Tokoinrannassa ja Kaisaniemenpuistossa junaradan itäpuolella sijaitsevaa jalankulun ja pyöräilyn siltaa ja sen lähiympäristöä. Sillan yhteyteen toteutetaan tulvapumppaamo, jotta Töölönlahden vesiä voidaan hallita paremmin tulvatilanteessa.

Pohjoisbaanan reitillä sijaitsevan sillan uusimisen myötä puiston pinnan tasaus nousee sillan ympärillä. Uusi silta on huomattavasti vanhaa leveämpi, mikä parantaa jalankulun ja pyöräliikenteen oloja. Puistosuunnitelma ei kuitenkaan paranna väylää baanatasoiseksi.

Jalankulku- ja pyöräilymäärät

Suunnitelma-alueella liikkuu varsin paljon sekä jalankulkijoita että pyöräilijöitä. Rautatieaseman ali toteutettavan pyöräilyn alikulun myötä pyöräilijöiden määrä tulee hyvin suurella todennäköisyydellä nousemaan nykyisestä merkittävästi. Näin ollen reitistä muodostuu Töölönlahtea kiertävää reittiä suorempi eritoten Kallion suuntaan pyöräileville, mutta mahdollisesti myös pohjoiseen kohti Pasilaa suuntaaville.

Pohjois-eteläsuuntainen pyörätie on merkitty Helsingin baanasuunnitelmassa Pohjoisbaanan osaksi. Sen suunnitteluun tulisi siten käyttää pyöräilybaanojen suunnittelukriteereitä. Tästä huolimatta suunnitelma-alueen risteyksessä on kuitenkin priorisoitu Eläntarhanlahden pyörätietä, kun taas Pohjoisbaanan suunnalta tulevat joutuvat T-risteykseen.

Pyöräteiden risteys

Suunnitelmaluonnos muuttaa pohjois-eteläsuuntaista pyörätietä vielä entistäkin vaarallisemmaksi ja hankalammaksi. Se on vaarallinen ja hankala jo nyt jyrkän mäen takia, mutta tämän suunnitelman myötä ongelmat ainoastaan lisääntyvät.

Pohjoiseen pyöräilevät menettävät mahdollisuuden saada minkäänlaista alkuvauhtia erittäin jyrkkään pyörätiemäkeen. Tämä käytännössä estää lähes kaikilta mahdollisuuden pyöräillä mäkeä ylös.

Etelään pyöräileville mäki muuttuu erittäin vaaralliseksi, paljon vielä aiempaa vaarallisemmaksi. Jyrkässä alamäessä tehdään ensin tiukka käännös vasemmalle, jonka jälkeen käytännössä kaikki pyöräilijät joutuvat välittömästi tekemään 90 asteen käännöksen oikealle, samalla irroittaen toisen käden ohjaustangosta suuntamerkkiä näyttääkseen. Mäki on geometriansa takia talvella hyvin usein erittäin liukas; märällä säällä hiekoitussepeli tyypillisesti valuu jyrkässä mäessä olevaa jäätä pitkin alas. Tällaiseen mäkeen suunnitelman mukaisen mutkan ja risteyksen toteuttaminen on pyöräilijöille kirjaimellisesti hengenvaarallinen ratkaisu.

Toimenpide-ehdotukset

Pohjois-eteläsuuntaisen pyörätien linjaus tulee ehdottomasti toteuttaa suorana ilman minkäänlaista mutkajärjestelyä. Koska tulvaporttien takia siltaa korotetaan merkittävästi, tämä korotus tulee suoraan käyttää loiventamaan pyörätien mäkeä Linnunlaulun suuntaan huomioiden samalla, että etelästä tultaessa sillalle noustessa on enintään 5% pituuskaltevuus. Näillä järjestelyillä mahdollistetaan pyöräilijöille alkuvauhti ylämäen jyrkimmälle osuudelle. Samalla aiheutuu toki Hakaniemen suunnalta tuleville jonkinasteinen lisänousu, mutta tämä on hyvin maltillinen verrattuna pohjois-eteläsuunnassa saavutettuun hyötyyn.

Pohjois-eteläsuuntainen pyörätie on jo nykyään eroteltu jalankulkijoille ja pyöräilijöille heti sillasta etelään. Nyt, kun siltaa merkittävästi levennetään, erottelua tulee ehdottomasti jatkaa mäen juurelle asti, samoin kuin Hakaniemeen päin. Tilaa erottelulle on runsaasti. Erottelussa käytettävän liikenteenjakajan tms. osalta on huomioitava, ettei se saa muodostaa
minkäänlaista näkemäestettä risteysalueelle. Sama koskee risteysalueen reunaistutuksia sekä valaistusta. Risteysalueen valaistusta tulisi myös parantaa nykyisestä, jotta kaikkien tienkäyttäjien näkyminen on varmaa myös pimeään vuoden- ja vuorokaudenaikaan.

Näillä muutoksilla turvallisuus paranee huomattavasti, kun jalankulkijoille ja pyöräilijöille on molemmille omat puolensa ja kaikki tienkäyttäjät näkevät toisensa. Hakaniemen suunnalta tulevat jalankulkijat ohjautuvat suoraan omalle puolelleen, eivätkä päädy törmäyslinjalle mäkeä alas pyöräilevien kanssa. Nykytilanteesta parantunut näkyvyys ja valaistus lisää kaikkien tienkäyttäjien turvallisuutta mahdollistamalla myös ennakoinnin ja sen myötä sujuvamman liikenteen risteyksessä.

Kulkumuodot tulee erotella ja pohjois-eteläsuuntaista liikennettä varten tulee toteuttaa suora yhteys. Liikenteenjakaja ohjaa pohjoisesta etelään ja idästä etelään kulkevat liikennevirrat vierekkäin, mikä vähentää törmäysriskiä.

Päivitys

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Töölönlahden tulvasuojeluhankkeen puistosuunnitelman 31.3.2020.

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri