24.6.2020
Pyöräilyinfo

Pyörällä mökille? – Näin varustelet pyörän pidemmällekin reissulle

Pyöräretkeily on kasvattanut suosiotaan selvästi viime vuosina. Pidemmän kesäreissun voi tehdä hyvin myös tavallisella pyörällä ja peruskunnolla. Pyöräliiton vinkeillä pakkaat pyörän tehokkaasti ja valmistelet turvallisen pyöräretken. Suomessa moni kesämökkikin on pyörämatkan päässä, ja yhdistämällä esimerkiksi pyörän ja junan, voi suunnata kaukaisempaankin kesäkohteeseen.

Pyörämatkailu on viime vuosina kasvattanut suosiotaan Suomessa. Kun ulkomaanmatkat ovat peruuntuneet lähitulevaisuudelta, on oletettavaa, että osa kasvavasta kotimaanmatkailusta tehdään jatkossa pyöräillen.

Esimerkiksi pelkästään pyöräilijöitä ja moottoripyöriä Puumalan rengasreitillä kuljettavalla Norppa II -lautalla odotetaan erittäin kiireistä kesää.

Kolmessa vuodessa asikasmäärämme on kaksinkertaistunut ja viime kesänä kuljetimme 2300 pyöräilijää. Ja nyt kesäkuussa on ollut viime vuottakin vilkkaampaa ja tulevan viikonlopun vuoroista moni on jo loppuunmyyty”, kertoo kansimies Matti Viialainen lauttaa operoivalta Nestori Ranta Oy:ltä.

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen kannustaa pohtimaan, voisiko pyörällä kulkea myös mökille. Se on hyvä tapa myös vähentää mökkeilystä kertyviä ilmastopäästöjä. Suomalaisten mökkimatkojen mediaani on 38 kilometriä, ja Uudenmaan ulkopuolella mediaani laskee 23 kilometriin (Tilastokeskus, 2018).

Pyöräilyosuus kannattaa ottaa osaksi mökkielämystä. Ja jos matka on pitkä ja yhteydet sopivat, voi osan kulkea myös esimerkiksi junalla”, sanoo Koistinen. 

Pyörällä matkailua ja pyöräretkiä ei kannata ajatella urheilusuorituksina. Kun retkeen valmistautuu huolella, valitsee pituudeltaan sopivan reitin ja pitää matkavauhdin maltillisena, tavallisen arkiliikkujan kunto riittää pitkälle. Matkaan voi lähteä myös aivan tavallisella polkupyörällä ja varusteilla.

Pyöräretkeilyn suhteen kannattaa pitää rima matalalla ja lähteä polkemaan. Kunhan pyörä on huollettu ja kunnossa ja maltti matkassa, ovat onnistuneen retken edellytykset hyvät. Muutaman kymmenen kilometrin päivämatka sujuu kaikilta, jotka pyöräilevät arjessaan edes vähän”, Koistinen sanoo.

Miten pakata ja varustautua pyöräretkelle? 

Pyöräretkellä tarvittavat tavarat voi pakata pyörän kyytiin monella tapaa, mutta yksinkertaisinta on kiinnittää tavaratelineeseen sivulaukut ja laittaa reppu selkään. Teltta kulkee tarvittaessa tavaratelineen päällä. 

Pyörään voi nykyään kiinnittää laukkuja eteen ja taakse, runkoon ja penkin alle. Valinnanvaraa on todella paljon. Peruslaukut ja -varusteet kuitenkin riittävät erityisesti silloin, kun haluaa testata, olisiko pyöräretkeily oma juttu”, sanoo Mika Saario Velo & Oxygen -pyöräliikkeestä.

Saariokin korostaa, että tärkeintä on varmistaa pyörän kunto ja toimivuus. Jos olo on epävarma, pyörää kannattaa näyttää ammattilaiselle ennen retkeä. Renkaan vaihto kannattaa opetella itse, jotta ei jää tien päällä pulaan. Vararengas, pumppu ja työkalut renkaanvaihtoon ovat pyöräretken ainoat pakolliset huoltovälineet. Video: näin vaihdat pyörän renkaan.

Pyörän pakkaamista ja lastatulla pyörällä ajamista kannattaa testata etukäteen, jotta tavallista painavamman kokonaisuuden ohjaaminen ja kuljettaminen sujuu retkellä ilman ongelmia.

Näin pyöräreissu onnistuu!

Vinkit pyörän varusteluun ja fiksuun pyöräretkeen

 • Retkelle voi lähteä aivan tavallisella polkupyörällä. Tarakka ja siihen kiinnitettävät pyörälaukut riittävät pitkälle. Ne helpottavat tavaroiden lastaamista. 
 • Varmista, että pyöräsi on ehjä ja toimiva. Jos olet epävarma, näytä pyörää ammattilaiselle. 
 • Huollata pyörä ennen pidempää reissua. Tämä on tärkeää etenkin, jos pyörä on ollut pitkään käyttämättä tai huoltamatta. 
 • Opettele renkaan täyttö, paikkaus ja vaihto.
 • Ota mukaan vararengas, pumppu ja työkalut, joilla saat renkaan irti. Monitoimityökalu on hyvä apu, ja teipillä sekä nippusiteillä voit korjata monet pienet viat. 
 • Pakkaa painavat tavarat pyörälaukkujen alaosaan ja kevyet ylös – kuten pakkaisit ostoskassin kaupassa. 
 • Kokeile pyörän lastaamista etukäteen ja testaa, miltä tuntuu ajaa, kun kaikki tarvittavat tavarat ovat kiinni pyörässä ja reppu selässä.
 • Pyörän takana vedettävät kärryt toimivat silloin, kun tavaraa on paljon. Ne tekevät pyöräilystä helposti raskasta, joten harkitse onko kärry oikeasti tarpeellinen.
 • Jos haluat mukaan erityistarvikkeita, niin tutki, löytyykö niistä reissuversioita. Esimerkiksi onkivapoja löytyy yllättävän pieneksi menevinä. 
 • Varmista, että koti- ja matkavakuutuksesi on kunnossa ja että se kattaa myös pyöräilyssä tapahtuvat vahingot. Ota pyörästä ja varusteistasi kuva. 

Pro-pyöräretkeilijän vinkit ensikertalaiselle

 • Valitse sopivan mittainen reitti, älä ahnehdi. Jos pyöräilet paljon arjessa, pidempikin matka voi sujua, mutta lyhyestä kannattaa aloittaa. 
 • Matka ei uuvuta, vaan tahti. Pidä vauhti riittävän hitaana, niin jaksat pidemmän matkan. 
 • Ota mukaan vesipullo. Täytä se huoltoasemilla, jotta juoma ei lopu kesken pitkän maantieosuuden. Vinkki: myös hautausmailla on vesipisteitä.  
 • Varusteita ei välttämättä tarvitse heti ostaa. Netistä löytyy paljon erilaisia välinevuokrauspalveluita.
 • Syrjäisemmillä seuduilla uimarannat ovat hyviä paikkoja pystyttää teltta.
 • Retkikartta.fi-palvelusta löytyy telttailijan yöpymispaikat. 
 • Karsi tavaroita, niin matka helpottuu. Hankintoja kannattaa tehdä mieluummin reissussa kuin varmuudeksi etukäteen. 
 • Majoituspalveluita löytyy yllättävän hyvin ympäri Suomen. Suosituimpien reittien varrella majoituspalveluita on erityisen paljon. 

Kun haluat panostaa retkipyöräilyyn…

 • Jos pyörämatkailu vie mennessään, kannattaa miettiä sopivan retkipyörän hankkimista. Mummopyörällä pääsee kulkemaan, mutta pitkille matkoille suunnitelluilla pyörillä polkeminen on kevyempää ja nautinnollisempaa.
 • Suomessa on myös mainio metsäautotie- ja polkuverkosto jota pitkin voi retkeillä maastopyörällä. 
 • Pyörälaukkuvalikoimaa on nykyään paljon. Laukkuja voi kiinnittää tavaratelineeseen, runkoon, penkin alle ja ohjaustankoon. Uusimpiin pyöriin on myös omia laukkumalleja. 
 • Pyöräliikkeistä löydät varusteita, vaatteita, ajolaseja ja kypäriä moneen tarpeeseen. Pyörävarusteet ovat muuttuneet yksilöllisemmiksi, joten valinnanvaraa riittää.