30.6.2020
Tiedotteet

HePo aloittaa aikuisille vasta-alkajille suunnatut pyöräilykurssit yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa

”Ihanaa! Pieni poikani oppi pyöräilemään jo jonkin aikaa sitten, ja nyt lopulta minäkin. Voin viimeinkin lähteä pyöräajelulle yhdessä hänen kanssaan”, iloitsee aikuisten alkeispyöräkurssille osallistunut Mahi.

Suomessa pyöräily käsitetään usein lapsena opituksi kansalaistaidoksi, jonka osaavat kaikki. Näin ei kuitenkaan aina ole, ja ilman tukea pyöräilyn alkeiden opettelun kynnys voi olla aikuisena korkea.

Vantaan kaupunki havahtui kasvavaan pyöräilyopetuksen tarpeeseen aikuisväestönsä keskuudessa alkuvuodesta.

”Aikuisten pyöräilykursseja järjestämällä Vantaa haluaa rohkaista pyöräilytaidottomia aikuisia ottamaan haltuun uuden taidon, joka tukee niin kestävää liikkumista, terveellisiä elämäntapoja kuin vapautta ja itsenäisyyttä arjessa”, toteaa Vantaan kaupungin liikenneinsinööri Olli Tamminen

Kumppanikseen kurssien järjestämisessä Vantaa valitsi HePon, joka tuottaa ja toteuttaa viisi peruskurssia elo-lokakuussa 2020. Kurssit ovat osallistujille ilmaisia ja edes omaa pyörää ei kurssilla tarvita.

Yhteistyö on uraauurtava, sillä kyseessä on ensimmäinen paikallisyhdistyksen järjestämä aikuisten pyöräilykurssikokonaisuus.

”Vantaan kanssa toteutettava pyöräkurssikokonaisuus on meille loistava tilaisuus tuoda valtakunnallisen Pyöräliiton luoma malli osaksi paikallistoimintaamme. Jatkossa järjestömme tuottaa tilauksesta vastaavia ja räätälöityjä kursseja kaikkialla pääkaupunkiseudulla. Toivottavasti myös muutkin pyöräilyn paikkallisjärjestöt voivat ottaa mallia ja käynnistää vastaavaa kurssitoimintaa eri puolilla Suomea”, kertoo Helsingin Polkupyöräilijöiden toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi

Pyöräliiton valtakunnallisessa Maahanmuuttajat pyörille -hankkeessa pyöräilytaidon aakkosia on opetettu aikuisille jo useamman vuoden ajan. Hankkeessa käytettyä, erityisesti aikuisten opettamiseen soveltuvaa pedagogiikkaa ja vuosien myötä syntyneitä hyviä käytäntöjä hyödynnetään myös Vantaan pyöräilykursseilla.

”Aikuisten alkeiskurssit ovat positiivisia ja riemukkaita tapahtumia. Usein oppilaat tulevat kurssille hieman jännittyneinä, mutta heti kun päästään tekemään harjoitteita ja saadaan ensimmäiset onnistumiskokemukset, ilmestyy heidän kasvoilleen leveä hymy”, kuvailee Vantaan pyöräilykursseja koordinoiva ja jo pitkään Pyöräliiton Maahanmuuttajat pyörille -hankkeessa koutsina toiminut Taina Renkonen

”Taitojen karttuessa kurssin mittaan moni oppilas puhuu avoimesti, kuinka uusi taito muuttaa heidän elämäänsä: joku säästää aikaa ja rahaa pyöräilemällä työmatkansa, joku voi viimeinkin pyöräillä yhdessä lastensa kanssa, ja ihan jokainen pääsee kokemaan uudenlaisen vapauden tunteen päästessään pyöräilemään itsenäisesti.”

Kursseja ohjaavat vapaaehtoiset ”koutsit”, jotka käyvät ennen tositoimiin ryhtymistä pyöräilynopetuksen saloihin tutustuttavan koutsikoulutuksen.

”Koutsit saavat toki pitämistään tunneistaan pienen palkkion, mutta pohjimmiltaan ihmisiä motivoi toiminnassa se, että kursseilla tulee poikkeuksetta hyvä mieli sekä koutseille että oppilaille.”

Oletko pyöräilytaidoton aikuinen vantaalainen? Ilmoittaudu kurssille täällä! Paikkoja on rajoitettu määrä.

Kiinnostaako koutsaaminen? Ilmoittaudu koutsikoulutukseen täällä. Koulutus pidetään 17.8. klo 10-16 Tikkurilassa Vantaan kaupungintalolla.

Haluatko tilata pyöräilyn peruskursseja pääkaupunkiseudulla? Lähetä sähköpostia
info@hepo.fi

Kursseista tiedotetaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #vantaapyöräilee

Tulevat tapahtumat

Su 16.8. klo 10:15 – 13:15

Pyöräretki Helsingin ympäristön ulkotaiteeseen

Tervetuloa HePon matalan kynnyksen pyöräretkelle, jolla tutustutaan Helsingin ympäristön ulkotaiteeseen.

Kokoontuminen sunnuntaina 16.8. Maunulan majalla (Metsäläntie 9) klo 10:15. Retki alkaa klo 10:30. Retkelle ei ole määritelty tarkkaa päättymisaikaa. Tarkista tiedot
retkikalenterista mahdollisten viime hetken muutosten varalta.

Lisätietoja HePon matalan kynnyksen ohjatuista retkistä voit lukea kotisivuiltamme: https://hepo.fi/toiminta/retket/. Retkille ovat tervetulleita kaikki, joille pyöräily on jo tuttua. Ota vain pyöräsi ja saavu paikalle. Retkellä on maltillinen tahti, viihtyisä tunnelma ja mahdollisuus pullakahveihin taukopaikalla.

HePon retket ovat maksuttomia, eikä niille tarvitse ilmoittautua erikseen.

Retki Facebookissa

Maunulan Ulkoilumaja, Metsäläntie 9, 00620 Helsinki, Suomi
Ma 17.8. klo 17:00 – 19:00

HePon vaikuttamisryhmän kokous

Tervetuloa syksyn ensimmäiseen HePon vaikuttamisryhmän kokoukseen!

os. Iso Roobertinkatu 3-5 Sisäpihan/porttikongin kautta sisään, summeri "Kuvasto, Suomen Taiteilijaseura, Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto" 2. krs.

Lisätietoja: 
henni.ahvenlampi@hepo.fi

Kokoukseen voi osallistua myös etänä. Liity palaveriin tästä linkistä: meet.google.com/xmz-hnjo-ojg 

Tämä esityslista täydentyy vielä ennen palaverin alkua: 
https://docs.google.com/document/d/1_EH7zCtQ7W7TATXmaxf9CmT3_-NZ2ILYLHOJtUwwEKI/edit?usp=sharing

Myös uudet - tervetuloa mukaan!

Polkimo (Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto, Helsingin Polkupyöräilijät), Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki, Suomi
Ke 19.8. klo 16:00 – 17:00

Pyöräilykaupunki Pasila -etätapahtuma

Pasilasta halutaan tehdä Suomen saavutettavin paikka, mutta vielä on paljon tehtävää. Miten sujuva ja turvallinen pyöräily mahdollistetaan?

Paneelikeskustelussa mukana:

- Harri Verkamo, Pasila-projektin liikennejärjestelyjen projektijohtaja, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
- Oskari Kaupinmäki, pyöräilykoordinaattori, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
- Petri Kangassalo, kaupunkisuunnitteluryhmän koordinaattori, Dodo ry
- Tapio Keihänen, hallituksen jäsen, Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry
- Jenni Ekholm, asukasaktiivi, Pasila-liike

Paneelin puheenjohtajana toimii Helsingin Polkupyöräilijöiden toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi ja yleisökysymyksien välittäjänä Malm Nordlund Dodosta. Kysymyksiä voi esittää jo ennen tapahtumaa täällä:
https://forms.gle/hMbzF2v2F7VFURLx8

Etätapahtuman linkki päivitetään tänne lähempänä tapahtumaa.

Tapahtuman järjestävät Dodo ry ja Helsingin polkupyöräilijät ry.

Dodo ry on urbaani ympäristöjärjestö, jonka toiminnan aiheita ovat kestävä kaupunkisuunnittelu, kestävä ruoantuotanto, ilmasto, globaali kehitys ja vertaisoppiminen. Dodon toiminta on keskittynyt Pasilan veturitalleille, jossa sijaitsee Dodon kaupunkiviljely- ja tapahtumakeskus Kääntöpöytä. Dodo on myös laatinut Ratapihavision eteläisen Keski-Pasilan alueesta.
https://dodo.org/

Helsingin Polkupyöräilijät ry. (HePo) on pääkaupunkiseudun pyöräilyn ja pyöräliikenteen edistämisyhdistys. Järjestön toimintaan kuuluu kuuluu vaikuttamista, tiedottamista, tapahtumia, retkiä ja lenkkejä. Vaikuttamiseen kuuluu jatkuvaa vuoropuhelua kaupunkien virkamiesten ja poliitikkojen kanssa ja yhteistyötä muiden pyöräilyyn liittyvien tahojen kanssa. Liity jäseneksi! https://hepo.fi/yhdistys/liity-jaseneksi/

****
IN ENGLISH

Biking town Pasila

The panel discussion will be held in Finnish but questions can be asked also in English - in the event or here in advance: https://forms.gle/hMbzF2v2F7VFURLx8.

The discussion looks into the future of Pasila and how to develop biking in the area which aims to be the most easy to reach spot in Finland.

Panelists:
- Harri Verkamo, Pasila project's traffic solutions' director, Helsinki Urban Environment Division
- Oskari Kaupinmäki, cycling coordinator, Helsinki Urban Environment Division
- Petri Kangassalo, Coordinator of Urban planning group, Dodo
- Tapio Keihänen, board member, Helsinki cyclists
- Jenni Ekholm, community activist, Pasila movement

Kalenteri