30.6.2020
Tiedotteet

HePo aloittaa aikuisille vasta-alkajille suunnatut pyöräilykurssit yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa

”Ihanaa! Pieni poikani oppi pyöräilemään jo jonkin aikaa sitten, ja nyt lopulta minäkin. Voin viimeinkin lähteä pyöräajelulle yhdessä hänen kanssaan”, iloitsee aikuisten alkeispyöräkurssille osallistunut Mahi.

Suomessa pyöräily käsitetään usein lapsena opituksi kansalaistaidoksi, jonka osaavat kaikki. Näin ei kuitenkaan aina ole, ja ilman tukea pyöräilyn alkeiden opettelun kynnys voi olla aikuisena korkea.

Vantaan kaupunki havahtui kasvavaan pyöräilyopetuksen tarpeeseen aikuisväestönsä keskuudessa alkuvuodesta.

”Aikuisten pyöräilykursseja järjestämällä Vantaa haluaa rohkaista pyöräilytaidottomia aikuisia ottamaan haltuun uuden taidon, joka tukee niin kestävää liikkumista, terveellisiä elämäntapoja kuin vapautta ja itsenäisyyttä arjessa”, toteaa Vantaan kaupungin liikenneinsinööri Olli Tamminen

Kumppanikseen kurssien järjestämisessä Vantaa valitsi HePon, joka tuottaa ja toteuttaa viisi peruskurssia elo-lokakuussa 2020. Kurssit ovat osallistujille ilmaisia ja edes omaa pyörää ei kurssilla tarvita.

Yhteistyö on uraauurtava, sillä kyseessä on ensimmäinen paikallisyhdistyksen järjestämä aikuisten pyöräilykurssikokonaisuus.

”Vantaan kanssa toteutettava pyöräkurssikokonaisuus on meille loistava tilaisuus tuoda valtakunnallisen Pyöräliiton luoma malli osaksi paikallistoimintaamme. Jatkossa järjestömme tuottaa tilauksesta vastaavia ja räätälöityjä kursseja kaikkialla pääkaupunkiseudulla. Toivottavasti myös muutkin pyöräilyn paikkallisjärjestöt voivat ottaa mallia ja käynnistää vastaavaa kurssitoimintaa eri puolilla Suomea”, kertoo Helsingin Polkupyöräilijöiden toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi

Pyöräliiton valtakunnallisessa Maahanmuuttajat pyörille -hankkeessa pyöräilytaidon aakkosia on opetettu aikuisille jo useamman vuoden ajan. Hankkeessa käytettyä, erityisesti aikuisten opettamiseen soveltuvaa pedagogiikkaa ja vuosien myötä syntyneitä hyviä käytäntöjä hyödynnetään myös Vantaan pyöräilykursseilla.

”Aikuisten alkeiskurssit ovat positiivisia ja riemukkaita tapahtumia. Usein oppilaat tulevat kurssille hieman jännittyneinä, mutta heti kun päästään tekemään harjoitteita ja saadaan ensimmäiset onnistumiskokemukset, ilmestyy heidän kasvoilleen leveä hymy”, kuvailee Vantaan pyöräilykursseja koordinoiva ja jo pitkään Pyöräliiton Maahanmuuttajat pyörille -hankkeessa koutsina toiminut Taina Renkonen

”Taitojen karttuessa kurssin mittaan moni oppilas puhuu avoimesti, kuinka uusi taito muuttaa heidän elämäänsä: joku säästää aikaa ja rahaa pyöräilemällä työmatkansa, joku voi viimeinkin pyöräillä yhdessä lastensa kanssa, ja ihan jokainen pääsee kokemaan uudenlaisen vapauden tunteen päästessään pyöräilemään itsenäisesti.”

Kursseja ohjaavat vapaaehtoiset ”koutsit”, jotka käyvät ennen tositoimiin ryhtymistä pyöräilynopetuksen saloihin tutustuttavan koutsikoulutuksen.

”Koutsit saavat toki pitämistään tunneistaan pienen palkkion, mutta pohjimmiltaan ihmisiä motivoi toiminnassa se, että kursseilla tulee poikkeuksetta hyvä mieli sekä koutseille että oppilaille.”

Oletko pyöräilytaidoton aikuinen vantaalainen? Ilmoittaudu kurssille täällä! Paikkoja on rajoitettu määrä.

Kiinnostaako koutsaaminen? Ilmoittaudu koutsikoulutukseen täällä. Koulutus pidetään 17.8. klo 10-16 Tikkurilassa Vantaan kaupungintalolla.

Haluatko tilata pyöräilyn peruskursseja pääkaupunkiseudulla? Lähetä sähköpostia
info@hepo.fi

Kursseista tiedotetaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #vantaapyöräilee