21.8.2020
Tiedotteet

Pyöräliitto: Nuorten pyöräily vähenee toisella asteella – Sähköpyörä voisi innostaa takaisin pyörän selkään

Toisen asteen opiskelijat kulkevat kouluun ensisijaisesti kävellen tai kyydillä. Pyörän sijaan enemmän nuoria houkuttavat edelleen mopot ja autot, vaikka sähköpyörä voisi olla näiden rinnalla jo varteen otettava vaihtoehto. “Pyöräilyn esteenä on yllättäen myös epävarmuus. Monilla lukiolaisilla ja ammattikoululaisilla aktiivisesta pyöräilystä on ehtinyt kulua jo aikaa, ja satulaan nouseminen on alkanut jännittää”, sanoo pyöräilyasiantuntija Sanna Ojajärvi. Pyöräilykuntien verkoston Kampussankarit-hankkeessa motivoidaan nuoria arkipyöräilyyn ja kestäviin liikkumistapoihin. 

Pyöräilyn suosio nuorten keskuudessa vähenee selvästi yhdeksännen luokan aikana. Lukioihin ja ammattikouluihin kuljetaan ensisijaisesti kävellen tai kyydillä. Jos koulumatkat kuitenkin pyöräiltäisiin, lisäisi se merkittävästi arkiliikuntaa. 

Taajama-alueilla koulumatkojen pyöräilystä voisi tulla jo puolet päivän liikunta-annoksesta täyteen. 15 minuutin pyörämatka yhteen suuntaan on viikossa jo 2,5 tuntia liikuntaa. Arkipyöräilystä olisi selvä terveyshyöty, sillä nuorten kunto on aikojen saatossa heikentynyt ja myös ylipaino on yleistynyt”, tutkija Jouni Kallio Likesiltä sanoo. 

Mopoilun ja autoilun suosiota arkipyöräilyn kustannuksella on nuorilla usein siivittämässä myös kotoa opitut tavat. Likesin Jouni Kallio toteaa, että vanhempien tarjoamat autokyydit vähentävät selvästi koululaisten pyöräilyä. Myös moniin harrastuksiin kuljetaan nykyisin yhä enemmän kyydeillä tai itse ajaen. 

Kampussankarit-hankkeessa motivoidaan nuoria pyöräilyyn

Pyöräilykuntien verkosto käynnisti viime vuonna edelleen jatkuvan Kampussankarit-hankkeen, jossa tarkoituksena on motivoida toisen asteen opiskelijoita aktiiviseen ja kestävään liikkumiseen. Hankkeessa on vierailtu viidessä toisen asteen oppilaitoksessa ympäri Suomea. Kouluvierailuilla on muun muassa tehty opiskelijoille liikkumiskysely sekä annettu sähköpyöriä kokeiltavaksi. 

Sähköpyörien kokeileminen lisäsi kaikkien kokeiluun osallistuneiden pyöräilyä. Kynnys lähteä pyöräilemään madaltui sähköpyörän myötä selvästi. Toisaalta monet kokeilijoista olivat sellaisia, jotka ennestään saattoivat liikkua tai pyöräillä paljon”, sanoo kehittämispäällikkö Sanna Ojajärvi Pyöräilykuntien verkostosta. 

Syitä, miksi nuoret eivät pyöräile, on monenlaisia. Yksi on se, ettei käytössä ole omaa pyörää. Tämä oli tilanne Kampussankarit-hankkeen kyselyn perusteella 28 prosentilla opiskelijoista. Pyöräily koettiin myös turhan hikisenä tai siitä ei muuten pidetä. 

Yllättävän moni myös arasteli pyöräilyä ja oli epävarma. Monilla aiemmista pyöräilykokemuksista oli kulunut jo joitakin vuosia, niin siinä välissä kynnys satulaan nousemiseen oli jo kasvanut”, Ojajärvi sanoo. 

Mopo houkuttaa, mutta sähköpyörä voisi olla vaihtoehto

Toisen asteen opiskelijoiden pyöräilyintoon on suuri vaikutus myös kavereiden mielipiteellä ja ryhmäpaineella. Pyörän sijaan suositaan myös ennemmin mopoa tai autoa, jos siihen vain on mahdollisuus.

Mopon vetovoima on edelleen suuri. Siinä hurmaa edelleen tietty vauhti ja vapaus. Sähköpyörän hinta nosti myös nuorilla helposti ajatuksen, että ennemmin samalla summalla voisi ostaa jo auton”, Ojajärvi sanoo. 

Pyöräliitossa on huolestuneena seurattu myös esimerkiksi sitä, kuinka kovassa kasvussa 17-vuotiaiden ikäpoikkeusluvat ajokortteihin ovat viime vuosina olleet. Vuonna 2019 ikäpoikkeuslupia myönnettiin 12 000.

Sähköpyörä voisi olla monelle nuorelle mopoa tai autoa turvallisempi, ekologisempi, käyttökustannuksiltaan edullisempi ja terveellisempi vaihtoehto. Kannustankin perheitä harkitsemaan sähköpyörää vaihtoehtona moottoriajoneuvoille”, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Kampussankarit-hanke jatkuu lukuvuoden 2020-21 aikana kuudella paikkakunnalla (Haapavesi, Hyvinkää, Kalajoki, Kangasala, Kuopio ja Vantaa). Mukana on sekä lukioita että ammatillisia oppilaitoksia. 

Lisätiedot: 

Sanna Ojajärvi
Kehittämispäällikkö, Pyöräilykuntien verkosto & Kampussankarit-hanke
sanna.ojajarvi (at) poljin.fi
p. 040 527 5632

Jouni Kallio
Tutkija, Likes 
jouni.kallio (at) likes.fi
p. 040 744 0947

Matti Koistinen
Toiminnanjohtaja, Pyöräliitto
matti.koistinen (at) pyoraliitto.fi
p. 044 279 5588

Faktoja toisen asteen opiskelijoiden pyöräilystä

  • Nuoret kulkevat koulumatkan talvikaudella (loka-maaliskuu): 1) Linja-autolla 2) Autolla (kyydissä tai matkustajana) 3) Kävellen 4) Pyörällä
  • 28 % toisen asteen opiskelijoista ei omista omaa pyörää (72 prosentilla on oma pyörä)
  • Koulumatkan pituus on keskimäärin lyhyt: alle 5 km (55 prosentilla vastaajista)
  • Pyöräily nostattaa eniten ilon ja levollisuuden tunteita, kun taas kävely ja julkisilla liikennevälineillä kulkeminen myös turhautumista. Myös mopolla ja autolla kulkeminen sai tuntemaan iloa. 

Lähde: Kampussankarit-hankkeen liikkumiskysely 2020

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri