21.8.2020
Tiedotteet

Pyöräliitto: Nuorten pyöräily vähenee toisella asteella – Sähköpyörä voisi innostaa takaisin pyörän selkään

Toisen asteen opiskelijat kulkevat kouluun ensisijaisesti kävellen tai kyydillä. Pyörän sijaan enemmän nuoria houkuttavat edelleen mopot ja autot, vaikka sähköpyörä voisi olla näiden rinnalla jo varteen otettava vaihtoehto. “Pyöräilyn esteenä on yllättäen myös epävarmuus. Monilla lukiolaisilla ja ammattikoululaisilla aktiivisesta pyöräilystä on ehtinyt kulua jo aikaa, ja satulaan nouseminen on alkanut jännittää”, sanoo pyöräilyasiantuntija Sanna Ojajärvi. Pyöräilykuntien verkoston Kampussankarit-hankkeessa motivoidaan nuoria arkipyöräilyyn ja kestäviin liikkumistapoihin. 

Pyöräilyn suosio nuorten keskuudessa vähenee selvästi yhdeksännen luokan aikana. Lukioihin ja ammattikouluihin kuljetaan ensisijaisesti kävellen tai kyydillä. Jos koulumatkat kuitenkin pyöräiltäisiin, lisäisi se merkittävästi arkiliikuntaa. 

Taajama-alueilla koulumatkojen pyöräilystä voisi tulla jo puolet päivän liikunta-annoksesta täyteen. 15 minuutin pyörämatka yhteen suuntaan on viikossa jo 2,5 tuntia liikuntaa. Arkipyöräilystä olisi selvä terveyshyöty, sillä nuorten kunto on aikojen saatossa heikentynyt ja myös ylipaino on yleistynyt”, tutkija Jouni Kallio Likesiltä sanoo. 

Mopoilun ja autoilun suosiota arkipyöräilyn kustannuksella on nuorilla usein siivittämässä myös kotoa opitut tavat. Likesin Jouni Kallio toteaa, että vanhempien tarjoamat autokyydit vähentävät selvästi koululaisten pyöräilyä. Myös moniin harrastuksiin kuljetaan nykyisin yhä enemmän kyydeillä tai itse ajaen. 

Kampussankarit-hankkeessa motivoidaan nuoria pyöräilyyn

Pyöräilykuntien verkosto käynnisti viime vuonna edelleen jatkuvan Kampussankarit-hankkeen, jossa tarkoituksena on motivoida toisen asteen opiskelijoita aktiiviseen ja kestävään liikkumiseen. Hankkeessa on vierailtu viidessä toisen asteen oppilaitoksessa ympäri Suomea. Kouluvierailuilla on muun muassa tehty opiskelijoille liikkumiskysely sekä annettu sähköpyöriä kokeiltavaksi. 

Sähköpyörien kokeileminen lisäsi kaikkien kokeiluun osallistuneiden pyöräilyä. Kynnys lähteä pyöräilemään madaltui sähköpyörän myötä selvästi. Toisaalta monet kokeilijoista olivat sellaisia, jotka ennestään saattoivat liikkua tai pyöräillä paljon”, sanoo kehittämispäällikkö Sanna Ojajärvi Pyöräilykuntien verkostosta. 

Syitä, miksi nuoret eivät pyöräile, on monenlaisia. Yksi on se, ettei käytössä ole omaa pyörää. Tämä oli tilanne Kampussankarit-hankkeen kyselyn perusteella 28 prosentilla opiskelijoista. Pyöräily koettiin myös turhan hikisenä tai siitä ei muuten pidetä. 

Yllättävän moni myös arasteli pyöräilyä ja oli epävarma. Monilla aiemmista pyöräilykokemuksista oli kulunut jo joitakin vuosia, niin siinä välissä kynnys satulaan nousemiseen oli jo kasvanut”, Ojajärvi sanoo. 

Mopo houkuttaa, mutta sähköpyörä voisi olla vaihtoehto

Toisen asteen opiskelijoiden pyöräilyintoon on suuri vaikutus myös kavereiden mielipiteellä ja ryhmäpaineella. Pyörän sijaan suositaan myös ennemmin mopoa tai autoa, jos siihen vain on mahdollisuus.

Mopon vetovoima on edelleen suuri. Siinä hurmaa edelleen tietty vauhti ja vapaus. Sähköpyörän hinta nosti myös nuorilla helposti ajatuksen, että ennemmin samalla summalla voisi ostaa jo auton”, Ojajärvi sanoo. 

Pyöräliitossa on huolestuneena seurattu myös esimerkiksi sitä, kuinka kovassa kasvussa 17-vuotiaiden ikäpoikkeusluvat ajokortteihin ovat viime vuosina olleet. Vuonna 2019 ikäpoikkeuslupia myönnettiin 12 000.

Sähköpyörä voisi olla monelle nuorelle mopoa tai autoa turvallisempi, ekologisempi, käyttökustannuksiltaan edullisempi ja terveellisempi vaihtoehto. Kannustankin perheitä harkitsemaan sähköpyörää vaihtoehtona moottoriajoneuvoille”, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Kampussankarit-hanke jatkuu lukuvuoden 2020-21 aikana kuudella paikkakunnalla (Haapavesi, Hyvinkää, Kalajoki, Kangasala, Kuopio ja Vantaa). Mukana on sekä lukioita että ammatillisia oppilaitoksia. 

Lisätiedot: 

Sanna Ojajärvi
Kehittämispäällikkö, Pyöräilykuntien verkosto & Kampussankarit-hanke
sanna.ojajarvi (at) poljin.fi
p. 040 527 5632

Jouni Kallio
Tutkija, Likes 
jouni.kallio (at) likes.fi
p. 040 744 0947

Matti Koistinen
Toiminnanjohtaja, Pyöräliitto
matti.koistinen (at) pyoraliitto.fi
p. 044 279 5588

Faktoja toisen asteen opiskelijoiden pyöräilystä

  • Nuoret kulkevat koulumatkan talvikaudella (loka-maaliskuu): 1) Linja-autolla 2) Autolla (kyydissä tai matkustajana) 3) Kävellen 4) Pyörällä
  • 28 % toisen asteen opiskelijoista ei omista omaa pyörää (72 prosentilla on oma pyörä)
  • Koulumatkan pituus on keskimäärin lyhyt: alle 5 km (55 prosentilla vastaajista)
  • Pyöräily nostattaa eniten ilon ja levollisuuden tunteita, kun taas kävely ja julkisilla liikennevälineillä kulkeminen myös turhautumista. Myös mopolla ja autolla kulkeminen sai tuntemaan iloa. 

Lähde: Kampussankarit-hankkeen liikkumiskysely 2020

Tulevat tapahtumat

Ke 27.10. klo 18:00 – 20:00

Syyskokous

Tervetuloa Hepon sääntömääräiseen syyskokoukseen!

Aika: Keskiviikko 27.10.2020 klo 18.00
Paikka: Töölön kirjaston Mika Waltari -sali (neljäs kerros), Topeliuksenkatu 6, 00250 Helsinki

Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa on paikat 80 kuulijalle. Valitsimme tämän tilan, jotta turvavälejä on helppo pitää.

Kokoukseen voi osallistua myös etäyhteydellä tästä linkistä:
meet.google.com/xuo-trwr-vpf

Kokouksessa käsitellään sääntöjen mukaiset asiat, kuten

- Jäsenmaksun ja kannatusjäsenmaksun vahvistaminen vuodeksi 2022
- Luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen
- Vuoden 2022 toimintasuunnitelman ja talousarvion vahvistaminen
- Puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten valitseminen
- Toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajan valitseminen

Lisäksi kokouksessa päätetään 5000 euron luottolimiitin hakemisesta Danske Bankilta sekä samansuuruisen talletusvakuuden antamisesta. Pankilta saatujen ohjeiden mukaan päätös luottokortin hakemisesta on tehtävä yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa, eli hallituksen tekemä päätös ei ole riittävä.

Syyskokouksen esityslista
https://drive.google.com/file/d/1YxE3aceCv9QyCXJ0qg4bBWqVr5-bVOjD/edit

Toimintasuunnitelma 2022
https://drive.google.com/file/d/1nuJbE4eg-sCh1YWrEagfwuWXpxhcOAxJ/edit

Talousarvio 2022
https://drive.google.com/file/d/1ZZbEN7ncHoo68BAas0NnB516T3JZkdBf/edit

Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/4IinfQMeK This event has a video call. Join: https://meet.google.com/xuo-trwr-vpf (FI) +358 9 85691202 PIN: 520600592# View more phone numbers: https://tel.meet/xuo-trwr-vpf?pin=7175596660076&hs=7

Ma 8.11. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo (Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto, Helsingin Polkupyöräilijät), Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki, Finland
Ma 13.12. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo (Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto, Helsingin Polkupyöräilijät), Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki, Finland
Kalenteri