14.10.2020
Pyöräilyinfo

Pyöräliikenteen talviagentit 2020

Pyöräiletkö läpi talven ja poljet säännöllisesti tehostetun talvihoidon reiteillä ja pääväylillä Helsingissä? Ryhdy pyöräliikenteen talviagentiksi ja auta Helsingin kaupunkia kehittämään pyöräväylien talvikunnossapitoa entistä paremmaksi. 

Talviagentit toimivat Helsingin pyöräliikenteen ympärivuotisen ylläpidon ja sujuvan talviliikenteen puolesta mm. raportoimalla ja kuvaamalla kehityskohteita. Tältä sivulta löydät tarkemmat tiedot, kuinka voit osallistua Helsingin pyöräliikenteen talvikunnossapidon kehittämisprojekteihin kaudella 2020-21.

Ryhdy sinäkin pyöräliikenteen talviagentiksi!

Talviagenttitoiminta on Helsingin kaupungin ja Helsingin Polkupyöräilijät ry:n yhteistyössä järjestämä pyöräliikenteen kehittämisprojekti, johon etsitään mukaan vapaaehtoisia. Se tarjoaa arkimatkansa pyöräileville helsinkiläisille mahdollisuuden päästä kertomaan kokemuksistaan pyöräilyreittien talvikunnossapidosta. 

Virallinen ilmoittautuminen päättyy 9.11.2020. Mikäli haluat jälki-ilmoittautua lähetä sähköpostia henni.ahvenlampi(a)hepo.fi

Miksi ryhtyisit pyöräliikenteen talviagentiksi?

 • Pääset raportoimaan omista kokemuksistasi ja siten vaikuttamaan pyöräilyreittien talvikunnossapitoon, mikä tekee kaupunkimme liikenteestä sujuvampaa ja ympäristöystävällisempää kaikille asukkaille.
 • Vapaaehtoistoiminta tuo tekijälleen hyvän mielen ja merkityksellistä tekemistä arkimatkojen varrelle. Lisäksi se on kaikille kaupunkilaisille kannustava esimerkki ympäristöstään ja pyöräliikenteestä välittävistä ihmisistä.
 • Agentiksi ryhtyminen kannustaa kokeilemaan pyöräilyn jatkamista talvella.
 • Talvikauden lopuksi aktiiviset agentit palkitaan lahjakortilla ruokakauppaan tai itse valittavaan pyöräliikkeeseen.

Agenttien valintakriteerit

 • Aikomus pyöräillä mainituilla reiteillä aikavälillä lokakuusta 2020 huhtikuuhun 2021 (katso reittien sijainnit kartalla kuvissa alla toimeksiantojen yhteydessä).
 • Raportointivalmius ja -halukkuus. Tavoitteena on saada tietoa sekä talvikunnossapidon kehityskohteista että hyvin toimivista ratkaisuista. 
 • Sinun ei tarvitse täyttää mitään taso-, taito- tai varustekriteereitä, vaan toivomme osallistujiksi nimenomaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia, eritasoisia ja eri-ikäisiä pyöräillen arkimatkansa talvella liikkuvia. Oletpa sitten ensimmäistä kertaa talvella pyöräilevä tai kokenut konkari, on juuri sinun mielipiteesi tärkeä!

Talviagenttien tehtävät

Pyöräliikenteen talviagenttien missiona on havainnoida, raportoida ja auttaa kaupunkia kehittämään pyöräväylien talvikunnossapitoa.

Talvikauden 2020-21 agenteille on määritelty kaksi erillistä toimeksiantoa. Ensimmäinen toimeksianto kartoittaa harjasuolattujen reittien kuntoa kerran viikossa marras-huhtikuussa. Toinen toimeksianto suoritetaan kolmena eri ajankohtana talven eri olosuhteissa; sadetalvella, loskatalvella, ja lumitalvella, jolloin agentit raportoivat kokemistaan pääpyöräväylien talvihoidon haasteista.

Toimeksiantojen tarkemmat kuvaukset

Talvikauden 2020-21 agenteille on määritelty kaksi erillistä toimeksiantoa. Voit halutessasi ottaa osaa yhteen toimeksiantoon tai ryhtyä kaksoisagentiksi osallistumalla molempiin. 

 • Agenttitoimeksianto 1 – harjasuolattujen reittien viikottainen palautteenanto
  • Harjasuolauksen kehittäminen nopean reagoinnin palautejärjestelmän avulla. 
  • Agentit antavat viikoittain palautetta valittujen harjasuolattujen reittien (kts. kuva alla) talvihoidon laadusta numeroarvosanalla.
  • Raportointi tapahtuu näppärästi palautelomakkeella.
  • Palautelomakkeella voi myös antaa sanallista palautetta sekä raportoida lumen-, sohjonpoiston ja liukkaudentorjunnan onnistumisesta sekä kunnossapidon tasalaatuisuudesta.
  • Työmäärä: lyhyen palautteen anto (vähimmillään yleisarvosanan antaminen) noin kaksikymmentä (20) kertaa koko talvikauden aikana 
  • Mitä Helsingin kaupunki tekee agenttien antamalla palautteella? Palaute toimitetaan viikoittain kaupungille ja urakoitsijoille, jotka käyvät palautteen läpi ja kehittävät menetelmää käyttäjäkokemuksen perusteella
  • Arvioitavat reitit:
   A) Kartalla näkyvät reitit 1-4, jotka ovat harjasuolauksessa talvella 2020-21 .

   B) Kartalla näkyvä reitti 5, joka on harjasuolauksessa talvella 2020-21.
Toimeksianto 1 B
 • Agenttitoimeksianto 2 – pääpyöräväylien talvihoidon laadunarviointi
  • Talvikunnossapidon laadunarviointi tehostetun talvihoidon reiteillä tai niille johtavilla reiteillä 
  • Raportointi tapahtuu karttapalvelun kautta, johon voi myös liittää kuvia.
  • Laadunvalvontaa tehdään kolmena eri ajankohtana talven eri olosuhteissa:
   • sadetalvella, loskatalvella ja lumitalvella
   • seurantaviikot määritellään myöhemmin ja niiden ajankohdista tiedotetaan ilmoittautuneille sähköpostilla.
  • Työmäärä: kirjallinen palaute ja valokuvien jakaminen karttapalveluun yhteensä kolmena-kuutena (3-6) eri päivänä. Seurantaviikkoja on yhteensä kolme (3) ja kullakin viikolla agentit raportoivat yksi-kaksi (1-2) kertaa. 
  • Mitä Helsingin kaupunki tekee agenttien antamalla palautteella? Kaupunki kokoaa kehityskohteita käytetyimpien pyöräväylien talvihoidossa ja kehittää toimintaa talven eri olosuhteissa sekä talven aikana että pidemmän aikavälin kehitystyössä.
  • Arvioitavat reitit:
   Kartalla näkyvät reitit A-G. Viivoina merkitty talven 2020-21 harjasuolausreitit sekä tehostetun aurauksen reitti. Lisäksi kartalla näkyvät alueet, joille tehostettua talvihoitoa ei vielä ole pystytty laajentamaan, mutta joissa kulkevilla reiteillä pyöräväylien talvihoitoa pyritään kehittämään.

Kiinnostuitko agenttitehtävistä? Ilmoittaudu mukaan!

Virallinen ilmoittautuminen päättyi 9.11.2020 Mikäli haluat jälki-ilmoittautua lähetä sähköpostia henni.ahvenlampi(a)hepo.fi

Ilmoittautuneisiin ollaan yhteydessä marraskuun alkupuolella ja heille lähetetään tarkemmat osallistumisohjeet sähköpostilla.

Kerro talvikunnossapidon agenttitoiminnasta myös talvella pyöräileville tuttavillesi! Etsimme mukaan mahdollisimman monipuolista 50 hengen joukkoa.

Lisätietoja saat osoitteesta info(a)hepo.fi. 

Helsingin Polkupyöräilijät haluaa edistää toiminnassaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, joten toivomme ilmoittautumisia eri-ikäisiltä ja -taustaisilta pyörällä liikkujilta.


Tunnetko jo Helsingin Polkupyöräilijät eli tuttavallisemmin HePon?

Olemme pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisö ja edunvalvoja. Tavoitteenamme on parantaa pyöräilyn edellytyksiä ja tehdä pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi, turvallisempi ja sujuvampi paikka elää ja liikkua. Kaikki pyöräilevät ja pyöräilystä kiinnostuneet ovat tervetulleita joukkoomme.

Jos koet, että pyöräilyolosuhteisiin pitäisi vaikuttaa, liity HePon jäseneksi. Tule mukaan toimintaan tai rivijäseneksi.