29.10.2020
Tiedotteet

Helsingin laittomista liikennemerkeistä kantelu oikeuskanslerille

Helsingin Polkupyöräilijät ry on tehnyt oikeuskanslerille kantelun lainvastaisista liikennemerkeistä Helsingissä.

Lauttasaaren sillalla lisäkilpi muistuttaa ohittamiskielto- ja nopeusrajoitusliikennemerkkejä.

Helsingin kaupunki on käyttänyt Lauttasaaren sillan ja Pasilan Ratapihantien työmailla pyöräliikenteen ohjaamiseen virallisia liikennemerkkejä muistuttavia, mutta lainvastaisiksi epäiltyjä lisäkilpiä. Näillä lisäkilvillä kaupunki on ilmeisesti yrittänyt parantaa työmaajärjestelyitä asettamalla pyörätielle nopeusrajoituksen ja ohituskiellon.

Lauttasaaren sillan ja Ratapihantien liikennejärjestelyt ovat olleet kävelijöiden ja pyöräilijöiden kannalta vaaralliset työmaiden alusta alkaen, Ratapihantiellä jopa useita vuosia. On sietämätöntä, että puutteellisia ja vaarallisia työmaajärjestelyitä paikkaillaan nyt lainvastaisilla lisäkilvillä sen sijaan että järjestelyt olisi hoidettu turvallisesti alusta alkaen”, sanoo Helsingin Polkupyöräilijöiden puheenjohtaja Timo Hast.

Pyöräliikenteen kiertotiejärjestelyt pitää tehdä kunnolla, jolloin lailliset merkit riittävät”, Hast jatkaa.

Liikennemerkkiä muistuttavat lisäkilvet ”Pyörällä ohittaminen kielletty” ja 10 km nopeusrajoitus Pasilassa Ratapihantiellä.

Viralliset liikennemerkit on määritelty tieliikennelaissa ja ne velvoittavat tienkäyttäjiä. Tieliikennelaissa on erikseen kielletty asettamasta kilpeä, joka voitaisiin sekoittaa viralliseen liikennemerkkiin. Oikeuskanslerille tehty kantelu koskee nimenomaan tällaisia tapauksia, jotka voidaan sekoittaa virallisiin liikennemerkkeihin.

Itse keksityt lisäkilvet ovat monella tapaa erikoinen ratkaisu. Nopeusrajoitus olisi ollut mahdollista asettaa tavallisella nopeusrajoitusmerkilläkin.” (Viralliset nopeusrajoitusmerkit on nähtävillä Väyläviraston kielto- ja rajoitusmerkit sivulla). “Ohituskieltoa sen sijaan ei voi asettaa pyörätielle, sillä laissa esiintyvä ohituskieltomerkki koskee vain moottoriajoneuvojen ohittamista. Tämä ei kuitenkaan ole peruste käyttää laitonta merkkiä. Lisäksi Lauttasaaren sillalla yhden laittoman kilven sijainnista ei voi edes päätellä, koskeeko se pyörätietä vai ajorataa”, pohtii Hast.

Vasemmalla esimerkkejä laittomista liikennemerkkeistä Helsingissä ja oikealla virallisia liikennemerkkejä. Ylärivissä nopeusrajoitusalue ja nopeusrajoitus, sekä nopeusrajoitus päättyy. Alarivissä ohituskieltomerkki, ohituskielto päättyy sekä polkupyörällä ja mopolla ajo kielletty-merkki.

Helsingin Polkupyöräilijät on pyytänyt oikeuskansleria selvittämään, onko Helsingin kaupunki toiminut oikein asettaessaan kyseiset lisäkilvet.

Haluamme saada asiaan selvyyden, sillä on riski, että samanlaisia merkkejä käytettäisiin tulevaisuudessa muillakin työmailla korvaamaan turvallisia liikennejärjestelyitä”, painottaa Hast.

Jalankulun ja pyöräliikenteen turvallisuus tulee työmaiden kohdalla taata varaamalla näille kulkumuodoille riittävästi tilaa. Ahtailla kaduilla tämä voi tarkoittaa tilan ottamista autoliikenteeltä.

Esimerkiksi Lauttasaaren silta olisi voitu helposti muuttaa pyöräkaduksi ja ainakin osa autoliikenteestä ohjata viereiselle moottoritielle. Pyöräliikenteen kiertotiet on saatava kuntoon, ja tämän on onnistuttava ilman laittomia liikennemerkkejä”, vaatii Hast.

Kantelu:
https://drive.google.com/file/d/1-Oc87tZ_0a3GHraM9vohOhgfX1FdSmNo/

Lisätietoja:

Timo Hast
puheenjohtaja
Helsingin Polkupyöräilijät ry (HePo)
050 517 8736
timo.hast(a)hepo.fi

Helsingin Polkupyöräilijät ry (HePo):

Helsingin Polkupyöräilijät ry on pyöräilyn edistämiseen keskittynyt kansalaisjärjestö, jolla on yli 1500 jäsentä. Pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisön ja edunvalvojan tavoitteena on parantaa pyöräilyn edellytyksiä ja tehdä pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi paikka elää ja liikkua. Jäsenenä saat lisäksi alennuksia pyöräliikkeistä ja muista palveluista. Lue lisää jäsenyydestä ja liity mukaan!

Helsingin Polkupyöräilijät ry FacebookTwitter, Instagram.

Tulevat tapahtumat

Ke 27.10. klo 18:00 – 20:00

Syyskokous

Tervetuloa Hepon sääntömääräiseen syyskokoukseen!

Aika: Keskiviikko 27.10.2020 klo 18.00
Paikka: Töölön kirjaston Mika Waltari -sali (neljäs kerros), Topeliuksenkatu 6, 00250 Helsinki

Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa on paikat 80 kuulijalle. Valitsimme tämän tilan, jotta turvavälejä on helppo pitää.

Kokoukseen voi osallistua myös etäyhteydellä tästä linkistä:
meet.google.com/xuo-trwr-vpf

Kokouksessa käsitellään sääntöjen mukaiset asiat, kuten

- Jäsenmaksun ja kannatusjäsenmaksun vahvistaminen vuodeksi 2022
- Luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen
- Vuoden 2022 toimintasuunnitelman ja talousarvion vahvistaminen
- Puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten valitseminen
- Toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajan valitseminen

Lisäksi kokouksessa päätetään 5000 euron luottolimiitin hakemisesta Danske Bankilta sekä samansuuruisen talletusvakuuden antamisesta. Pankilta saatujen ohjeiden mukaan päätös luottokortin hakemisesta on tehtävä yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa, eli hallituksen tekemä päätös ei ole riittävä.

Syyskokouksen esityslista
https://drive.google.com/file/d/1YxE3aceCv9QyCXJ0qg4bBWqVr5-bVOjD/edit

Toimintasuunnitelma 2022
https://drive.google.com/file/d/1nuJbE4eg-sCh1YWrEagfwuWXpxhcOAxJ/edit

Talousarvio 2022
https://drive.google.com/file/d/1ZZbEN7ncHoo68BAas0NnB516T3JZkdBf/edit

Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/4IinfQMeK This event has a video call. Join: https://meet.google.com/xuo-trwr-vpf (FI) +358 9 85691202 PIN: 520600592# View more phone numbers: https://tel.meet/xuo-trwr-vpf?pin=7175596660076&hs=7

Ma 8.11. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo (Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto, Helsingin Polkupyöräilijät), Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki, Finland
Ma 13.12. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo (Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto, Helsingin Polkupyöräilijät), Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki, Finland
Kalenteri