1.12.2020
Kannanotot

Kommentti Mannerheimintien, Korppaanmäentien, Nauvontien ja Koroistentien katusuunnitelmien luonnoksista

Korppaanmäentie

Korppaanmäentie on paikallinen kokoojakatu, joka on Haapalahdenkadun ympäristön ja Korppaanmäentien varren asukkaiden ainoa suora pyöräliikenteen yhteys Mannerheimintielle. Kadulla on nykyisin molemminpuoliset kaksisuuntaiset yhdistetyt jalkakäytävät ja pyörätiet ja osan matkaa toisella puolen katua eroteltu jalkakäytävä ja kaksisuuntainen pyörätie.

Nykyinen pyöräliikenteen ratkaisu on vanhentunut eikä täytä laadukkaita pyöräliikenteen suunnittelukriteereitä. Siksi onkin hyvä, että pyöräliikenteen järjestelyt uudistetaan kadun peruskorjauksen yhteydessä.

Jos kadulla ei olisi raitiotietä, paras ratkaisu kadulle olisi pyöräkatu tai vastaava sekaliikenneratkaisu, jossa pyöräliikenne ja muu ajoneuvoliikenne jakaisivat saman katutilan. Raitiotien vuoksi sekaliikenneratkaisu ei kuitenkaan ole paras mahdollinen eikä suositeltava ratkaisu.

Raitiovaunukiskojen keskellä ajaminen aiheuttaa liikenneturvallisuusriskin, sillä renkaan upotessa kiskouraan tuloksena on varma kaatuminen. Erityisen vaikeaa kiskojen välissä ajaminen on kolmipyöräisellä tavarapyörällä ja perävaunun kanssa, sillä vierekkäisiä pyöränrenkaita on vaikea kohdistaa niin että mikään niistä ei uppoa kiskouriin. Korppaanmäentien pysäkin kohdalla normaalilevyisellä tavarapyörällä ja perävaunulla on pelivaraa vain joitakin senttejä.

Kiskojen keskellä ajaminen on ongelmallista kaikille pyörällä liikkuville erityisesti talvella sekä muinakin vuodenaikoina kokemattomille ja epävarmoille kuten erityisesti lapsille ja vanhuksille.

Lisäksi monet voivat kokea raitiovaunun edessä ajamisen vaarallisena ja pelottavana. Raitiovaunun pitkän jarrutusmatkan vuoksi vaara on todellinen. Sekaliikenneratkaisu johtaisikin todennäköisesti siihen, että suuri osa ihmisistä ajaisi pyörällä jalkakäytävillä. Tämä ei ole tavoiteltavaa.

Katusuunnitelmaluonnosta koskevan esityksen mukaan tavoitteena on parantaa raitiotieliikenteen olosuhteita. Tämä pyritään toteuttamaan mm. siirtämällä autojono pois raitiotieliikenteen edestä Mannerheimintien liikennevaloissa, ja tätä varten on hyväksyttävää poistaa katupuut. Samalla on unohdettu, että raitiovaunun edessä hitaasti etenevä pyöräilijä tai kiskouraan juuttuva tavarapyörä voivat hidastaa raitiovaunujen kulkua.

Sekä katusuunnitelmaluonnos että sen perustana oleva liikennesuunnitelmaluonnos on palautettava suunnittelupöydälle. Kadun toisella puolella oleva nykyinen kaksisuuntainen pyörätie voidaan muuttaa yksisuuntaiseksi eikä tämä tarvitse nykyistä enempää tilaa. Kadun toiselle puolelle on mahdollista toteuttaa yksisuuntainen pyörätie poistamalla puita, jäsentämällä katutilaa uudestaan ja tinkimällä tarvittaessa jalkakäytävän ja pyörätien leveydestä.

Korppaanmäentien sivukatujen risteykset ovat nykyisin tasa-arvoisia. Risteysten sivusuunnat tulee pyöräteiden toteuttamisen yhteydessä merkitä väistämisvelvollisiksi, sillä väistämisvelvollisuudet ovat hankalasti hahmotettavat tilanteissa, joissa tasa-arvoiseen risteykseen liittyy pyörätie. 

Koska kyseessä on kadun peruskorjaus, tulee suunnitteluratkaisut valita huolella tuleviksi vuosikymmeniksi. Tavoitteena tulee olla, että liikennejärjestelyt ovat turvalliset ja että katu palvelee kaikkia pyörällä liikkuvia.

Mannerheimintien risteys

Mannerheimintien risteyksessä Mannerheimintien ylittäville pyöräilijöille on tehty aukko keskikorokkeeseen. Aukko on suunnitelmassa niin kapea, ettei sitä todennäköisesti talvisin voida aurata auki, eikä sitä todennäköisesti aurattaisi yksittäisenä, muista kohteista irrallisena aurauskohtana silloinkaan, jos se olisi hieman leveämpi. Tällöin Mannerheimintien ylittävät pyöräilijät joutuvat tekemään yllättävän koukkauksen keskikorokkeen ohi autojen ajolinjalle.

Keskikorokkeen ainoa merkitys lienee ohjata pohjoisesta tulevat, Koroistentielle kääntyvät autot oikealle ajolinjalle. Tämä tulee hoitaa ajoratamerkinnöin ja poistaa keskikoroke suunnitelmasta.

Päivitys

Katusuunnitelmat olivat nähtävillä 10-23.2.2021 ja kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi suunnitelmat 30.3.2021.

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri