5.8.2021
Tiedotteet

Maksutonta katuajokoulutusta pyörällä liikkuville Helsingissä elokuussa

Helsinkiläisistä 78% pyöräilee edes joskus lumettomana aikana ja korona-aika on lisännyt pyöräilyä entisestään. Viime vuosina Helsinkiin on rakennettu paljon uusia pyöräliikenteen väyliä ja uusi tieliikennelaki toi mukanaan kokonaan uusia väylätyyppejä ja liikennemerkkejä. Useimmilla pyöräilyn liikennesäännöt ovat teoriatasolla hallussa, mutta käytännön taidot saattavat olla heikot tai uskallus ajaa kadulla autojen seassa puuttuu. Helsingin kaupunki ja Helsingin Polkupyöräilijät ry tarjoavat nyt katuajokoulutusta, jossa pyörällä liikkuvat voivat kerrata liikennesääntöjä.

Tiedätkö, miten erottaa pyöräkaista pyörätiestä? Missä kohtaa ajoradalla pyöräilijän pitäisi ajaa? Kuka kulloinkin on liikenteessä väistämisvelvollinen? Jännittääkö Helsingin keskustassa pyöräileminen? Epäröitkö joskus, missä saa pyöräillä ja missä ei? Ei hätää. Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saat vastaukset maksuttomalla kahden tunnin iltakurssilla, joka järjestetään pienryhmissä. Tule harjoittelemaan liikennesääntöjä ja katuympäristössä pyöräilemistä yhdessä kokeneen pyöräilykouluttajan kanssa.

Kurssit järjestää Helsingin Polkupyöräilijät ry ja niillä tarjotaan kaikille kiinnostuneille mahdollisuus saada opastusta pyöräilyn liikennesääntöihin ja katuympäristössä pyöräilemiseen. Kursseille voivat osallistua kaikki, joille pyörällä ajo on tuttua. Kursseilla tullaan kaikissa olosuhteissa noudattamaan viranomaisten määräyksiä ja suosituksia koronatilanteen huomioon ottaen.

Yhden illan kurssit järjestetään ulkoilmassa ke 11.8., to 12.8., ke 18.8., to 19.8. ja ke 25.8. aina klo 18–20. Kokoontuminen Iso Roobertinkatu 3–5 edessä klo 18. Ota oma polkupyöräsi mukaan tai osallistu kaupunkipyörällä. Kunkin kurssi-illan sisältö on sama.

Ilmoittaudu kurssille sähköisellä lomakkeella: https://forms.gle/wu3q6pB4GomzEmgH7


Poliisi kannustaa kuntia ja järjestöjä järjestämään pyöräilykoulutuksia

– Pyöräilyn määrä on lisääntynyt ja tieliikennelainsäädäntö uudistunut. Poliisissa olemme huomanneet, että niin autoilla kuin pyörillä liikkuvilla on epäselvyyttä keskinäisistä väistämissäännöistä. Poliisille tulee säännöllisesti myös palautetta ja havaintoja jalkakäytävillä pyöräilystä. Sääntöjen tunteminen on kaikille turvallisen liikkumisen perusta. Tällainen Helsingin kaupungin ja Helsingin Polkupyöräilijät ry:n yhteistyön tuloksena toteutettava koulutus onkin mainio tapa perehtyä sääntöihin ja pitää yllä pyöräilyosaamista. Olisi hienoa, jos tällaista liikenneturvallisuutta edistävää koulutusta olisi halukkaille laajemminkin tarjolla, toteaa poliisin liikenneturvallisuustyön esihenkilö, poliisiylitarkastaja Hannu Kautto Poliisihallituksesta.

OmaStadi-kampanja pyöräliikenteen parantamiseksi

Katuajokoulutukset pyörällä liikkuville järjestetään osana Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin Fillaroiva Stadi -hanketta, jolla parannetaan pyöräilyn sujuvuutta ja turvallisuutta. OmaStadi on osallistavan budjetoinnin hanke, jossa kaupunkilaiset saavat äänestää, mihin kaupungin budjettia käytetään.
Lisätietoa OmaStadista verkkosivuilla

Lisätietoja ja kyselyt vapaista kurssipaikoista:
Helsingin Polkupyöräilijät ry (HePo)
Henni Ahvenlampi
Toiminnanjohtaja
041 3191002
henni.ahvenlampi@hepo.fi

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri