15.11.2021
Pyöräilyinfo

Pyörien takavalojen käyttö kasvanut huimasti – Pyöräilytalvi-kampanja jakaa jälleen lisää valoja pyöräilijöille

Seitsemättä kertaa järjestettävä Pyöräliiton Pyöräilytalvi-kampanja tuo jälleen valoa kansalle tuhansien ilmaisten ledien ja uuden Pyöräilytalvi-podcastin muodossa 15.-19.11.2021.

Polkupyörien takavalojen käyttö yli 3-kertaistunut parissa vuodessa

Valtakunnallisessa Pyöräilytalvi -kampanjassa riemuitaan valojen suosion kasvusta sekä niiden tuomasta tärkeästä lisähuomiosta pimeään vuodenaikaan pyöräileville. Valojen käyttöä lisätään entisestään jakamalla 3000 led-valoa valottomille pyöräilijöille 26 paikkakunnalla ympäri Suomen. Hepo osallistuu kampanjan tapahtumiin Helsingin keskustassa, Otaniemessä, Myyrmäessä ja Tikkurilassa.

Valojen tarkoitushan on tehdä pyöräilijä näkyvämmäksi muille tielläliikkujille, eli omaa tietä niillä ei välttämättä tarvitse kaupunkiympäristössä valaista, mutta turvallisuutta ne parantavat merkittävästi. Sen vuoksi onkin upea nähdä, kuinka suuri osa suomalaista on oppinut panostamaan pyörän valoihin”, Pyöräliiton erityisantuntija Martti Tulenheimo hehkuttaa.

[Lähde: Liikenneturva: Pyöräilevien valojen käyttö pimeällä valtakunnallisesti]

Liikenneturvan seurantatilastojen mukaan valojen käyttö kasvaa vuosi vuodelta. Takavalo oli käytössä vuoden 2020 seurannassa jo useammalla kuin joka toisella pyöräilijällä (58 %), eli sen käyttö on yli kolminkertaistunut vuodesta 2018, jolloin takavalo oli 16 prosentilla pyörällä liikkuneista. Etuvaloa käyttää vielä useampi, eli 68 % pyörällä pimeän aikaan liikkuvista.

Tieliikennelain uudistus kesällä 2020 teki etuvalojen lisäksi polkupyörien takavalot pakollisiksi, minkä ansiosta suomalaiset ovatkin yhä paremmin varustaneet pyöränsä asianmukaisilla valoilla.

Parantunut tekniikka, hinta ja saatavuus siivittävät valojen suosiota

Lakimuutoksen ohella suomalaisten joukkovalaistumista tukevat Tulenheimon mukaan valojen tekninen kehitys sekä hinnan ja saatavuuden parantuminen: kestävät ja kohtuuhintaiset valot on helppo poimia tänä päivänä mukaan vaikka lähikaupasta.

Oma suosikkini on USB-ladattava led-lamppu, jonka voi kiireessä napsauttaa vaikka reppuun kiinni, ja mikä parasta, ladata kätevästi työpaikalla, koulussa tai kahvilassa. Sähköpyörissä, jotka ovat muuten talvipyörien aatelia, valot ovat valmiiksi integroituna”, Tulenheimo vinkkaa.

Myös kampanjointi on voinut vaikuttaa valojen suosion kasvuun: Pyöräilytalvi on nostanut valojen käyttöä esiin jo vuodesta 2015 lähtien.

Pyörä on erinomainen liikenneväline ympäri vuoden

Pyöräily liikuttaa ja on kätevä liikennemuoto ympäri vuoden, eikä talvella pyöräily ole sen konstikkaampaa kuin muinakaan vuodenaikoina kunhan päällä on säähän sopivat vaatteet. Pyöräily on helppo ja koronaturvallinen tapa edistää terveyttä ympäri vuoden ja taklata kaamos ulkoilmasta nauttimalla, Pyöräliiton Pyöräilytalvi-kampanja muistuttaa.

Pyörällä liikkuu kolme neljästä suomalaisesta (15-79-vuotiaat) ainakin silloin tällöin. Noin kolmannes (32 %) pyöräilee lumettomaan aikaan vähintään kerran viikossa tai useammin. Joka kuudes suomalainen pyöräilee ainakin silloin tällöin ympäri vuoden. [Lähde: IROResearch Oy 2019. Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen – Tuhat Suomalaista -kysely / Lokakuu 2019]

Pyöräliiton uudessa 12-osaisessa Pyöräilytalvi-podcastissa Suomen eturivin asiantuntijat keskustelevat ympärivuotisen pyöräilyn hyödyistä, edellytyksistä ja iloista. Podcastia tehdään yhteistyössä Rambollin ja Helsingin kaupungin kanssa, ja sen ensimmäisen osa on kuunneltavissa Spotifyn tai Applen kautta sekä Radio Helsingissä keskiviikkona 17.11.2021.

Lue ja kuuntele:

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri