19.4.2022
Kannanotot

Kommentti Vantaan ratikan katusuunnitelmien luonnoksista (Aviapolis, Tikkurila, Hakunila)

Olemme jättäneet yksityiskohtaiset palautteet karttakyselyn kautta. Tässä koko esillä ollutta aineistoa koskevia huomioita.

Monin paikoin jalankulku ja pyöräliikenteen erottelu puuttuu tai väylän leveys on minimitasoa, vaikka tilaa olisi laadukkaampaankin ratkaisuun. Tiiviiseen ympäristöön (jota kaikki ratikan varsi on tai tulee olemaan) ei tule rakentaa yhdistettyjä väyliä ajoratojen yhteyteen. Kuten olemme aiemmin kommentoineet, Vantaan pyöräliikenteen tavoiteverkko -työn normaalimitoitus ei ole riittävällä tasolla. Esimerkiksi Länsimäentiellä Maratontien alikulussa, sekä Fazerilantiellä vierailukeskuksen kohdalla erottelu loppuu kesken kaiken.

Rälssitiellä (pääreitti I) katutilaan ei nykyisellä leveydellä jää lainkaan ylimääräistä tilaa, jotta pyörätien leveyttä voisi tulevaisuudessa kasvattaa, kun pyöräliikenteen määrä kasvaa. Tilaa tarvitaan myös riiittävän leveille viherkaistoille, jotka ovat tärkeitä niin turvallisuuden kuin houkuttelevuuden kannalta. Katualuetta tulisi laajentaa alueen asemakaavamuutosten yhteydessä, jotta tilaa saadaan lisää. Tämä tulisi huomioida jo kaavarunkotyön yhteydessä.

Aviabulevardi ei ole tavoiteverkoston pääreitti, mutta se on merkittävä palvelusijainti ja vaihtopaikka. Alueella tulee olemaan runsaasti jalankulkuliikennettä, joten länsipuolen 2,5m leveä kaksisuuntainen väylä on kapea. Leveämpi pyörätie ja erotuskaista pyörätien ja jalkakäytävän välissä parantaisi turvallisuutta ja miellyttävyyttä. Aviabulevardin länsipuoli on tällä hetkellä pääosin rakentamatonta.

Monet Aviapoliksen alueen olemassaolevista sivukaduista on tällä hetkellä suunniteltu kaksiajorataisiksi. Alueen luonne on muuttumassa keskustaksi, joten alueen jatkosuunnittelussa olisi luontevaa pyrkiä luomaan sivukaduista entistä tiiviimpiä ja rauhallisempia, jotta jalan ja pyörällä liikkumisen sujuvuus ja turvallisuus paranee.

Tulevat tapahtumat

Ke 28.2. klo 17:00 – 19:00

Vaikuttamisryhmän kokous

Tervetuloa Hepon vaikuttamisryhmän kokoukseen Polkimolle ke 28.2. klo 17-19. Kokouksessa keskustellaan ajankohtaisista pyöräliikenteeseen liittyvistä aiheista. Esityslistan luonnos: https://docs.google.com/document/d/1XZ9ERGno-Ni8JLj6TA6xv8HWJz5kEVxYJ-4fHyQDvng/edit Hepon vaikuttamisryhmä suunnittelee ja toteuttaa yhdistyksen vaikuttamistoimintaa yhdistyksen kokouksien vetämien suuntaviivojen mukaisesti. Vaikuttamisryhmä laatii kannanottoja, kommentteja, mielipidekirjoituksia ja blogeja yhdistyksen puolesta. Lisäksi vaikuttamisryhmä tapaa virkamiehiä ja poliitikkoja, toteuttaa kampanjoita ja tarvittaessa mielenosoituksiakin. Työ tehdään pääasiassa vapaaehtoispohjalta. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan Hepon vaikuttamisryhmään. Paikka: Iso Roobertinkatu 3-5 Sisäpihan/porttikongin kautta sisään, summeri "Kuvasto, Suomen Taiteilijaseura, Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto" 2. Krs. Tapaamiseen voi osallistua etäyhteydellä tämän linkin kautta: meet.google.com/qid-izti-uxc Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/6uR6NHYzU

Ma 11.3. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo, Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
Ma 8.4. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo, Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
Ma 13.5. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo, Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
Kalenteri