20.4.2022
Tiedotteet

Cykelveckan sprider cyklingens glädjebudskap 6.5.-15.5.2022

Huvudstadsregionens cykelvecka sprider cyklingens glädjebudskap på mångsidiga evenemang och jippon 6–15.5.2022. Under veckan ges frukost till pendlingscyklister, granskas cyklars skick och eftersträvas trygga cykelförhållanden för hela familjen. I slutet av veckan planeras det tillsammans sommarens cykeltur. 

Till gratisevenemangen med låg tröskel är cyklister i alla åldrar och på alla nivåer välkomna, såsom alla som är intresserade av cykling. Du behöver inte en egen cykel för att delta, utan du kan komma med till exempel med en stadscykel. Program ordnas dessutom virtuellt på nätet.

Den nationella Cykelveckan ordnas för 32:a gången och den är även i år ett mångsidigt urval av olika glada cykelevenemang. Invigningsevenemanget för huvudstadsregionens cykelvecka ordnas lördagen den 7 maj. På medborgartorget i Helsingfors finns ett efterlängtat och avslappnat möte för människor som är intresserade av cykling till tonerna av Trash Hero DJ:s. Utöver en glad stämning finns även till exempel gratis cykelbesiktning och information om trafikreglerna för cyklister. Invigningen kulminerar i Kidical Mass-cykelparaden som strävar efter trygga cykelförhållanden för människor i alla åldrar och i samband med cykelpicknick i en konsert av Maestro Ruscello e Gruppo Velocita.

På vardagarna ger Helsingforsregionens cyklister rf tillsammans med sin samarbetspartner frukost till pendlingscyklister såväl i Helsingfors, Esbo som Vanda. Vid sidan av frukostevenemangen finns det många slags program från hela familjens cykeltur till informationsinslag om cykelturism, planering av utflykter i näromgivningen och utmaningar på sociala medier. Även om programmet koncentrerar sig på att sprida cyklingens mångsidighet och glädjebudskap, har man inte glömt allvarligare ämnen.

– På Cykelveckans evenemang får du veta hur vår cykelkultur utvecklas och hur våra städer utvecklas för att bli positivare mot cykling. Cyklingen blir mer lockande hela tiden, säger verksamhetsledare Henni Ahvenlampi vid Helsingforsregionens cyklister.

Målet för både städerna i huvudstadsregionen och evenemanget Cykelveckan är att uppmuntra människorna att cykla och öka cyklingens andel på alla färder. Vi uppmuntrar människorna att överväga sina färdsätt. Det är viktigt att öka människornas medvetenhet om cyklingens fördelar och att förstärka cyklingens ställning i vår trafikkultur. 

– Det är fint hur cyklingen redan är en mycket naturlig del av stadstrafiken i synnerhet på sommaren. Cykling är dessutom en viktig idrottshobby för många, men dess roll är betydande även just med tanke på utvecklingen av stadstrafiken, fortsätter Ahvenlampi.

Helsingforsregionens cyklister rf (Hepo) samordnar Cykelveckan i huvudstadsregionen. Veckans evenemang ordnas i samarbete med städerna Helsingfors, Vanda och Esbo och Helsingforsregionens trafik samt andra aktörer inom cykelbranschen. Hepos frivilliga deltar också i evenemanget.

På alla evenemangen under Cykelveckan kan man delta i Helsingforsregionens cyklisters medlemskampanj, där det bland alla som blir medlem före den 22 september 2022 lottas ut två Helkamas elcyklar (värde upp till 3 199 euro). Lotteriet ordnas den 26 september 2022.

Programmen för evenemangen meddelas på hepo.fi/pyorailyviikko och på Hepos Facebook-evenemang.