3.6.2022
Tiedotteet

Helsingissä järjestettiin selkokielinen pyöräilykoulutus


Helsingin seudun pyöräilijät ry ja Kehitysvammatuki 57 ry järjestivät tänä keväänä ensimmäistä kertaa selkokielisen pyöräilykoulutuksen. Koulutus tuki kehitysvammaisten aikuisten pyöräilyä yksin tai avustajan kanssa.

Toive kurssin järjestämisestä tuli helsinkiläiseltä perheenäidiltä, jonka juuri täysi-ikäistynyt erityisaikuinen poika on innostunut pyörällä liikkumisesta. Äiti toivoi, että järjestömme järjestäisivät koulutuksen, jossa osallistujat saisivat tietoa pyöräilijän liikennesäännöistä selkokielellä.

Kurssin ohjaajina toimivat Helsingin seudun pyöräilijät ry:n aktiivit Satu Leppänen ja Mirja Priha. Leppänen on Suomen Pyöräilynohjaajien pyöräilykouluttaja, jolla on vankka kokemus pyöräilyn perustaitojen, liikennesääntöjen ja kaupunkipyöräilyn opettamisesta eri kohderyhmille. Priha on alakoulun erityisluokanopettaja ja kokenut nuorten ja aikuisten pyöräretkien ohjaaja.

Ohjaajat suunnittelivat pienryhmäkoulutukselle seuraavan rungon. Ensin osallistujat  tarkastivat omat pyöränsä ohjaajien opastuksella Helsingin Pyöräkeskuksella baanalla. Sitten pyöräilytaitoja testattiin taitoradalla Kansalaistorilla. Evästauon jälkeen tärkeimmät liikennesäännöt käytiin läpi selkokielellä käyttäen hyväksi liikennemerkkien laminoituja kuvia. Ennen pyöräretkelle lähtöä Töölönlahden ympäristössä käytiin vielä läpi ryhmäajon perusteet. Koulutus päättyy lähtöpaikkaansa.

Mietittäessä osallistumisvaatimuksia päätettiin, että osallistujalla pitää olla vähintään taito ajaa pyörällä 1 kilometriä. Tämän lisäksi jokaisella osallistujalla piti olla oma ajokuntoinen pyörä.

Osallistujat ja ohjaajat kuvasivat kurssi-iltaa antoisaksi ja innostavaksi. Tälläinen palaute kannustaa ohjaajia toteuttamaan myös jatkossa ”matalan kynnyksen retkiä”, joita voi markkinoida myös tälle kohderyhmälle.

Tällä kerralla kurssi tuotettiin osittain Helsingin kaupungin rahoituksella, jonka vuoksi se oli tarjolla nyt vain helsinkiläisille aikuisille, joilla on kehitysvamma. Koulutukseen saattoi osallistua itsenäisesti tai oma avustaja saattoi tulle mukaan oman polkupyöränsä kanssa. Pääpaino koulutuksessa oli pyöräilyssä ja tärkeimmissä liikennesäännöissä.

Kansainvälinen polkupyöräpäivä 3. kesäkuuta

Kesäkuun 3. on kansainvälinen polkupyöräpäivä. Yhdistyneiden Kansakuntien vuonna 2018 valitsemana päivänä juhlitaan kaksi vuosisataa käytössä ollutta polkupyörää. Polkupyörä on ainutlaatuinen, koska se edullinen, luotettava ja ympäristöystävällinen kulkuväline.

Lisätietoja:
Henni Ahvenlampi
toiminnanjohtaja
Helsingin seudun pyöräilijät ry
Puh: 041 3191002
henni.ahvenlampi@hepo.fi

Severiina Winqvist
vapaa-ajan toiminnan koordinaattori
Kehitysvammatuki 57 ry
Puh. 040 835 0395
severiina.winqvist@kvtuki57.fi
www.kvtuki57.fi