5.11.2024
Tiedotteet

Talviagentit 2024-2025 usein kysytyt kysymykset

Päivitetty 14.11.2024

Talviagentit 2024-2025 Usein kysytyt kysymykset: 

1. Mistä löydän Talviagentit 2024-2025 -projektin ilmoittautumisen?
Suuren ilmoittautumisaktiivisuuden johdosta ilmoittautuminen Talviagentiksi päättyi 12.11.2024. Kiitos kaikille ilmoittautuneille! Jos projekti kiinnostaa sinua todella paljon, pääset vielä mukaan lähettämällä sähköpostia henni.ahvenlampi@hepo.fi.

2. Mistä löydän Talviagentit 2024-2025 -projektin mediatiedotteen?
https://hepo.fi/2024/11/07/nyt-etsitaan-pyoraliikenteen-talviagentteja/

3. Kuinka palautetta annetaan Helsingin Talviagentit 2024-2025 -projektissa?
Helsingin seudun pyöräilijät lähettää ilmoittautuneille ja valituille osallistujille sähköpostilla pyynnön käydä arvioimassa pyöräilyolosuhteita valituilla väylillä 6 (kuusi) kertaa marraskuun 2024 ja toukokuun 2025 välisenä aikana. Pyynnön jälkeen arvioinnin tekemiseen on aikaa aina viikko kullakin kerralla.

4. Kuka koostaa palautteista raportit?
Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo) koostaa raportit, joissa palautteet ovat yksilöimättömiä ja anonymisoituja. Raportit toimitetaan Helsingin kaupungille kauden kuluessa ja koottuina toukokuussa 2025.

5. Miksi palautetta pyöräilyolosuhteista annetaan vain kerran kuussa? 
Palautetta talvikunnossapidon onnistumisesta kerätään lomakkeella kerran kuussa siksi, että näin kaupunki saa selkeän yleistason kuvan tilanteesta ja pystyy hyödyntämään saamansa tiedon tehokkaimmin. Jotta muistat kokemuksesi tarkkailtavien väylien talvihoidon laadusta kuukauden ajalta, sinun pitää löytää itsellesi sopiva tapa tehdä muistiinpanoja, joiden pohjalta voit antaa oman vastauksesi jälkikäteen kerran kuussa. 

6. Miten toimin, jos haluan antaa palautetta useammin tai käydä aiheesta keskustelua?
Viralliset palautteet talvikunnossapidosta koostetaan kerran kuussa palautelomakkeiden perusteella. Koska talvikunnossapidosta keskustelu ja kokemuksien jakaminen muiden talviagenttien kanssa voi olla monille mieluisaa, olemme luoneet tämän kauden agenteille oman, yksityisen Facebook-ryhmän vapaata keskustelua varten. Linkki ryhmään lähetetään agenteille toimeksiantokirjeessä. Halutessaan keskustelua voi käydä myös Hepon muissa Facebook-ryhmissä. 

On kuitenkin tärkeää muistaa, että Hepon kautta kaupungin tietoon siirtyvät ainoastaan kuukausittaisen lomakkeen kautta annetut palautteet. Akuuteissa tilanteissa anna palautetta aina kaupungille suoraan kaupungin palautekanavan kautta.

7. Miten nopeita korjauksia vaativat palautteet annetaan Helsingin kaupungille?
Vikailmoitus Helsingin kaupungille:
https://palautteet.hel.fi/tunnistautuminen-uusi– vikailmoitus
Palaute Helsingin kaupungille:
https://palautteet.hel.fi/tunnistautuminen-uusi-palaute
Lisäksi keväällä 2025 Helsingin kaupunki järjestää karttapohjaisen kyselyn edellisen talven talvihoidon laadusta.

8. Mitkä kaupungin pyöräväylistä ovat Talviagenttien arvioitavien väylien joukossa?
Talvella 2024-2025 Helsingin kaupungin alueella korkeimmalla laadulla hoidetut pyöräilyn väylät on hoidettu harjasuolauksella sekä tehostetulla aurauksella seuraavan kartan mukaisesti. Lisäksi Hämeentien ja Helsinginkadun pyöräväylien talvihoidon laatua kysytään Talviagenteilta.

9. Pitääkö talviagentin pyöräillä kaikkia projektin väyliä?
Ei tarvitse. Talviagentiksi ilmoittautunut antaa palautetta vain niiden pyöräliikenteen väylien talvihoidon laadusta, joita hän on käyttänyt arvioitavan kuukauden aikana.

10.  Pitääkö talviagentin antaa palautetta joka kerta samoista väylistä?
Ei tarvitse. Jokainen talviagentti antaa palautetta juuri niistä väylistä, joita hän on käyttänyt arvioitavan kuukauden aikana. Arvioitavat väylät voivat siis vaihdella kuukaudesta toiseen.

11. Miksi jokin tietty väylä ei ole tehostetun kunnossapidon piirissä?
Mikäli jokin tietty väylä kuuluisi mielestäsi tehostetun kunnossapidon piiriin, voit olla yhteydessä Hepon toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampeen sähköpostitse henni.ahvenlampi@hepo.fi.  

12. Mistä saan tiedon siitä, miten hoito järjestetään Helsingissä niillä väylillä, jotka eivät kuulu Talviagentit -projektin piiriin?
Pyöräväylät, jotka eivät ole tehostetun talvihoidon piirissä, aurataan ja hiekoitetaan kunkin väylän hoitoluokan mukaisessa järjestyksessä. Voit tarkastaa pyöräteiden hoitoluokituksen tältä sivulta löytyvältä kartalta. https://www.hel.fi/fi/kaupunkiymparisto-ja-liikenne/pyoraily/pyorateiden-talvihoito#talvihoito-muilla-pyorateilla

13. Tapaavatko Talviagentit toisensa?
Agenteille järjestetään keväällä 2025 Helsingin Talviagentit 2024-2025 -päätöstilaisuus, jossa pääsee tapaamaan muita agentteja sekä Helsingin kaupungin ja Helsingin seudun pyöräilijät ry:n ihmisiä. Tapaamisen päivämäärää ei ole vielä sovittu.

Virtuaalisesti talviagentit voivat pitää yhteyttä ja jakaa kokemuksiaan agenteille luodussa Facebook-ryhmässä. Linkki ryhmään jaetaan osallistujille toimeksiantokirjeessä.

14. Miten pidän pyöräni kunnossa talvella?
Ketjujen öljyäminen säännöllisesti on tärkeää erityisesti talvella. Ketjujen öljyämiseen voi käyttää esim. teflon-pohjaista TF2-öljyä 1-2 sekunnin suihkutuksen samalla, kun pyörittää polkimia taaksepäin. Tämä kannattaa tehdä kerran päivässä ennen liikkeelle lähtöä. Tuotetta löytyy pyöräkaupoista ja monista marketeista. Kun suihkun pitää 1-2 sekunttissa ei ylimääräistä tarvitse kuivava rätillä rätillä ylimääräisiä. 

15. Mistä saan lisää vinkkejä talvipyöräilyyn?
Hepo on koostanut artikkelin, jossa talvella pyöräilevät antavat parhaat vinkkinsä talvipyöräilyyn. Talvipyöräily on mahdollista monenlaisilla pyörillä ja varusteilla, yhtä oikeaa tyyliä ei ole!