6.11.2024
Tiedotteet
Turvallinen pyöräväylä voidaan toteuttaa vilkkaalle kadulle erottamalla pyöräkaista pollareilla autoliikenteestä

Helsingin seudun pyöräilijät tuotti Helsingin kaupungille Lönnrotinkadun pyöräkaista -kokeilun seurannan 2024 kaupungin suunnittelemalle tilapäiselle pyöräkaistalle. Hepon tuottaman seurannan raportit sisältyvät Esplanadin ja lähialueen katujen kokeilun tuloksiin, jotka julkaistiin Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan kokouksen esityslistalla 5.11.2024. Tuloksista selviää, että pyöräkaista oli tarpeellinen ja turvallinen pyöräväylä voidaan toteuttaa vilkkaalle kadulle erottamalla pyöräkaista pollareilla autoliikenteestä.
Lönnrotinkadun pyöräkaista -kokeilun käyttäjäseurannassa arvioitiin kadulle tehtyjen kahdeksan vaihtoehtoisen järjestelyn toimivuutta pyöräilijän näkökulmasta kerran kuussa tammi-kesäkuussa 2024. Helsingin seudun pyöräilijät ry keräsi, analysoi ja raportoi anonymisoidun palautteen Helsingin kaupungin toimeksiannosta.

Seurantaryhmään ilmoittautui yhteensä 25 kaupunkilaista Helsingistä ja Espoosta, joista kussakin kuussa järjestelyjä arvioi keskimäärin 20 heistä. Ilmoittautuneista 14 ilmoitti sukupuolekseen miehen, yhdeksän naisen ja kaksi ilmoittautuneista ei ilmoittanut sukupuoltaan. Nuorin arvioijista oli 25 ja vanhin 71-vuotias. Ilmoittautuneista 15 arvioi pyöräilynsä Helsingin keskustan alueella erittäin luontevaksi ja 10 jokseenkin luontevaksi. Yhtään henkilöä, joka koki ettei hänelle ole lainkaan luontevaa pyöräillä Helsingin keskustan alueella, ei onnistuttu rekrytoimaan tammikuussa aloitettuun seurantaan.
Selvityksessä osallistujat vastasivat osiokohtaisesti kerran kuussa oliko pyöräkaista havaittavissa ja olivatko pyöräkaistan katumerkinnät näkyvissä. He arvioivat edistivätkö liikennejärjestelyt pyöräilijän turvallisuutta, tuntuiko pyöräily turvalliselta, oliko pyöräily sujuvaa ja jatkuvaa ja oliko pyöräily mukavaa. He myös arvioivat, aiheuttiko autojen pysäköinti haittaa pyöräilylle ja onnistuiko pyöräily talviolosuhteissa. Myös Lönnrotinkadun ja sen poikkikatujen risteysten selkeyttä arvioitiin. Tämän jälkeen vastaajat kertoivat, mikä osioista toimi pyöräilyyn parhaiten perustellen valintansa sekä antoivat vapaata palautetta koskien Lönnrotinkadun pyöräkaista -kokeilun kaikkia arvioitavia osioita.
Pollareilla muista ajokaistoista erotettu pyöräkaista on toimivin
Vastaajien mielipiteet pyöräkaistan toteutustapavaihtoehdoista pyöräilyyn parhaiten toimivaksi jakautuivat, mutta pollareilla muista ajokaistoista eroteltu osio 5 sai eniten vastaajien kannatusta kaikkina kuutena arviointikertana tammi-kesä 2024. Osiossa 5 pyöräkaista sijoittui heti kadun oikeanpuoleisen jalkakäytävän viereen. Kaikki kadun oikeanpuoleisen jalkakäytävän viereen sijoitetut pyöräkaistat toimivat vastaajien mielestä paremmin kuin kadun keskelle oikeanpuoleisen jalkakäytävän viereen pysäköityjen autojen vasemmalle puolelle sijoitetut vaihtoehdot. Kukaan vastaajista ei valinnut kertaakaan osiota 1 parhaiten toimivaksi. Osiossa pyöräkaista sijoittuu kadun keskelle ylämäessä.
Puuttuvat pyöräkaistan liikennemerkit ja kuluneet katumerkinnät haittasivat pyöräkaistan havaitsemista
Kokeilu alkoi tammikuussa, jolloin osa osallistujista ajoi Lönnrotinkatua ensimmäistä kertaa pyöräkaistakokeilun aikana. Koska pyöräkaistan liikennemerkkejä E13.1 tai E13.2 ei ole asennettu ja katumerkinnät olivat lumen alla, ei tienkäyttäjillä ollut mahdollisuutta löytää pyöräkaistaa katutilasta. Arvioimiskauden loppuun mennessä kesäkuussa 2024 ei katumerkintöjä oltu ylläpidetty, joten myös auton renkaiden kulutuksesta pois kuluneet katumerkinnät vaikeuttivat pyöräkaistan havaitsemista kokeilun aikana. Jotta pyöräkaistat voivat toimia ympärivuotiselle pyöräliikenteelle, pitää pyöräkaistan liikennemerkit E13.1 tai E13.2 asentaa jokaiseen risteykseen.
Pyöräkaistan liikennemerkit E13.1 ja E13.2.
“Pyöräkaista on merkittävä myös liikennemerkein. Talvella tiemerkinnät jäivät lumen alle, ja talven kuluessa maali myös kului pois sieltä, missä autot pääsivät ajamaan merkintöjen päältä. Käytännössä pyöräkaista lakkasi olemasta aina lumisateen jälkeen, jolloin ”tietämättömät” autoilijat riensivät heti käyttämään vapaata pysäköintitilaa.” seurantaryhmän osallistuja kommentoi.
”Aina kun pyöräkaista rakennetaan, pitää aina asentaa myös siitä kertovat liikennemerkit. Muuten useissa eri säissä ja olosuhteissa pyöräilijät eivätkä autoilijat voi tietää, että kadulla tai tiellä edes on pyöräkaista. Näistä syistä on hyvin erikoista, että pyöräkaistoja rakennetaan, mutta niiden liikennemerkkejä ei asenneta.” kommentoi Helsingin seudun pyöräilijät ry:n toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi.
Vasemmalle kääntymistä helpottavat pyörätaskut tarvitaan risteyksiin
Pyörätaskujen puuttuminen risteyksistä vaikeutti vasemmalle kääntymistä. Jos risteyksestä saa kääntyä pyörällä vasemmalle olisi tärkeää, että risteyksiin toteutettaisiin pyörätaskut.
Autojen pysäköinti ovenavaustilan päälle sekä pyöräkaistalle lasketut liikennemerkkien betoniset jalustat kavensivat pyöräkaistaa.
Pollarit olivat kokeilun tehokkain keino vähentää autojen pysäköintiä liian lähelle pyöräkaistaa tai pyöräkaistalla. Kadun kunnossapidon ohjeistaminen asianmukaisesta liikennemerkkien betonijalustojen sijoittelusta on tarpeen, koska kokeilun aikana betonijalustoja asennettiin hyvin usein kaventamaan pyöräkaistaa.
Talvikunnossapito ei ollut ennakoitavaa

Vaikka Lönnrotinkatu kuuluu korkeimpaan A-hoitoluokkaan paikoin ja ajoittain pyöräkaista jäi silti auratun lumen alle tai lunta ei aurattu pyöräkaistalta.
Lönnrotinkadun liikennejärjestelyt päivitetään pysyvästi 2026
Lönnrotinkadun pyöräkaista -kokeilun seurannan tulokset on luettavissa kokonaisuudessaan tästä.
Lönnrotinkadun pysyvät liikennejärjestelyt tullaan päivittämään Kampin alueen liikennesuunnitelman laatimisen yhteydessä, suunnittelu käynnistyy arviolta vuonna 2026.
Lisätietoja:
Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo)
Henni Ahvenlampi
toiminnanjohtaja
0413191002
henni.ahvenlampi(a)hepo.fi
Tulevat tapahtumat
Ke 23.4. klo 18:00 – 20:00
Hepon kevätkokous
Hepon sääntömääräinen kevätkokous pidetään keskiviikkona 23.4.2024 kello 18 alkaen toimistollamme Polkimolla (Iso Roobertikatu 3-5 A 22, 2. krs, summeri "Kuvasto, Suomen Taiteilijaseura, Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto").
Kokouksessa käsitellään sääntöjen mukaiset asiat, kuten vuoden 2024 tilinpäätös ja toimintakertomus. Kokousta voi seurata ja keskusteluun osallistua etänä, mutta päätöksentekoon voi osallistua ainoastaan paikan päällä.
Kokouksen seuraaminen etäyhteydellä tästä linkistä: meet.google.com/qnb-gbis-nvu
Kokouksen jälkeen on mahdollisuus myös vapaamuotoiseen keskusteluun. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan yhdistyksen toimintaan ja tapaamaan Hepon aktiiveja!
Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/2vblptjFp Join with Google Meet: https://meet.google.com/qnb-gbis-nvu Or dial: (FI) +358 9 23132695 PIN: 587180724# More phone numbers: https://tel.meet/qnb-gbis-nvu?pin=8786413506333&hs=7 Learn more about Meet at: https://support.google.com/a/users/answer/9282720
To 24.4. klo 17:00 – 19:00
Hepo ja Espoon pyöräilyn edistämisohjelman päivittäminen
Join with Google Meet: https://meet.google.com/ifm-zrpq-syv Or dial: (FI) +358 9 23132695 PIN: 839166033# More phone numbers: https://tel.meet/ifm-zrpq-syv?pin=2152588533681&hs=7 Learn more about Meet at: https://support.google.com/a/users/answer/9282720
La 26.4. klo 9:30 – 14:30
Retkikauden prologi, lauantairetki
N. 65 km retki Lepsämään Krannin tilalle kahville. Poljetaan hieman ripeämmin kuin sunnuntaisin, mutta kuitenkin retkivauhtia. Lisää Hepon retkistä https://hepo.fi/toiminta/retket/
Maunulan Maja, Metsäläntie 9, 00620 Helsinki, Suomi
Su 27.4. klo 10:30 – 14:30
Retkikauden avaus
Leppoisaa pyöräilyä. Lisätietoja https://hepo.fi/toiminta/retket/
Maunulan Maja, Metsäläntie 9, 00620 Helsinki, Suomi
La 3.5. klo 12:00 – 17:00
Pyöräilyviikko | Avajaiset
Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pääkaupunkiseudun Pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä, lauantaina 3. toukokuuta kello 12–17.
Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan Paralympiakomitean vuokrapyörävalikoiman erilaisia erityispyöriä, kuten noja- ja käsipyöriä Paralympiakomitean pyörät soveltuvat aikuisille ja nuorille. Lisäksi avajaisissa on mahdollisuus kokeilla erikoispyörien asiantuntija Apuväline Avuxin pyöriä, jotka mahdollistavat pyöräilyn lähes kaikille. Pyörämalleja löytyy myös lapsille ja nuorille. Koeajettavissa on myös Helkaman vakaa kolmipyöräinen sähköpyörä. Työsuhdepyörien asiantuntija Vapaus on myös mukana avajaisissa, ja heillä pääset koeajamaan huippulaatuisia kiertotalouspyöriä heidän Precycled-valikoimastaan sekä keskustelemaan verovapaasta pyöräedusta. Voit katsastuttaa oman pyöräsi ilmaiseksi pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto Oy:lla ja koristella pyöräsi paraatikuntoon. Paikalla on Helsingin kaupungin asiantuntijoita, jotka kertovat pyöräliikenteen kehittämisestä.
Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 12–15. Ohjatulla Zumba-tunnilla voi lämmitellä ennen pyöräparaatia. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä.
Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/2IlbJQLFC
________________________
Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 2.–11.5.2025. Tänä vuonna teemana on “Pyöräily kuuluu kaikille”. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia.
Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien ja HSL:n, sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumissa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset.
#pyöräilyviikko2025 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #pyöräilykuuluukaikille #cyclingforall #DesignforAll