.

 

 

Pyöräliikenteen talviagenttien missiona on havainnoida, raportoida ja auttaa kaupunkia kehittämään pyöräväylien talvikunnossapitoa

Tutustu tarkasteltaviin talviagenttireitteihin

Toimeksiantojen kartat

Avaa isommat karttakuvat napauttamalla toimeksiantojen nappuloita alla.
Voit tarkistaa reittien tarkan sijainnin karttapalvelusta »

Toimeksiannot Helsingin pyöräliikenteen talviagenteille

Talvikauden 2020-21 pyöräliikenteen talviagenteille on määritelty kaksi erillistä toimeksiantoa. Agentit voivat halutessassaan ottaa osaa vain yhteen toimeksiantoon tai toimia kaksoisagentteina osallistumalla molempiin. Yhden reitin arviointi on riittävää, mutta useampiakin reittejä saa arvioida.

Toimeksianto 1

Toimeksianto 1

Harjasuolauksen kehittäminen nopean reagoinnin palautejärjestelmän avulla.

Alkaa ma 16.11.2020.

Agentit antavat viikoittain palautetta valittujen harjasuolattujen reittien talvihoidon laadusta numeroarvosanalla palautelomakkeen kautta.

Tarkkailtavat alueet: 1. Lauttasaari, Töölö, Lehtisaari 2. Keskusta 3. Oulunkylä - Töölö ja Teollisuuskatu 4. Hakaniemi - Herttoniemi - Laajasalo 5. Vuosaari - Herttoniemi

Työmäärä: lyhyen palautteen anto (vähimmillään yleisarvosanan antaminen) noin kaksikymmentä (20) kertaa koko talvikauden aikana.

Arvioitavat reitit: Oheisella kartalla näkyvät reitit 1-5, jotka ovat harjasuolauksessa talvella 2020-21.

Katso kartta »

Toimeksianto 2

Toimeksianto 2

Talvikunnossapidon laadunarviointi tehostetun talvihoidon reiteillä tai niille johtavilla reiteillä.

Ajankohdasta tiedotetaan agenteille erikseen.

Raportointi tapahtuu karttapalvelun kautta, johon voi myös liittää kuvia. Laadunvalvontaa tehdään talven eri olosuhteissa: sadetalvella, loskatalvella ja lumitalvella.

Työmäärä: kirjallinen palaute ja valokuvien jakaminen karttapalveluun yhteensä kolmena-kuutena (3-6) eri päivänä.

Arvioitavat reitit: Oheisessa kartassa reitit A-G, eli talven 2020-21 harjasuolausreitit ja tehostetun aurauksen reitti, sekä alueet, joille tehostettua talvihoitoa ei vielä ole pystytty laajentamaan, mutta joissa kulkevilla reiteillä pyöräväylien talvihoitoa pyritään kehittämään.

Katso kartta »

Hyödyt talviagenteille

Hyödyt talviagenteille

Talviagentit pääsevät raportoimaan omista kokemuksistaan ja siten vaikuttamaan pyöräilyreittien talvikunnossapitoon. Tausta-ajatuksena on tehdä kaupunkimme liikenteestä sujuvampaa ja ympäristöystävällisempää kaikille asukkaille.

Agentiksi ryhtyminen kannustaa jatkamaan pyöräilyä talven eri olosuhteissa.

Vapaaehtoistoiminta tuo tekijälleen hyvän mielen ja merkityksellistä tekemistä arkimatkojen varrelle. Lisäksi se on kaikille kaupunkilaisille kannustava esimerkki ympäristöstään ja pyöräliikenteestä välittävistä ihmisistä.

Talvikauden lopuksi aktiiviset agentit palkitaan lahjakortilla ruokakauppaan tai itse valittavaan pyöräliikkeeseen.

Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin pyöräliikenteen talviagenttitoiminnasta.
Pyöräliikenteen talviagenttitoiminta polkaistiin käyntiin 16.11.2020 ja mukaan ilmoittautuneille on lähetetty ohjeita paperi- ja sähköpostilla.

1. Keitä talviagentit ovat?

Mukaan ilmoittautui yli 120 vapaaehtoista kaupunkilaista, jotka aikovat pyöräillä läpi talven.

Haluamme edistää kaikessa toiminnassamme yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, joten toivoimme ilmoittautumisia eri-ikäisiltä ja -taustaisilta pyörällä liikkujilta.

Kullekin talviagentille on postitettu ohjeistus sekä henkilökohtainen agenttinumero ja agenttimerkki.

2. Mikä ihmeen agenttinumero?

Kullakin agentilla on henkilökohtainen agenttinumero, joka on postitettu mukaan ilmoittautuneille.

Agenttinumeron avulla vain projektiin mukaan ilmoittautuneet agentit pääsevät vastaamaan kyselyyn, ja sen avulla kukin vastaus eritellään omakseen. Sen avulla voidaan myös tehdä anonyymejä yhteenvetoja.

Mikäli ilmoittauduit mukaan, mutta et ole vielä saanut henkilökohtaista agenttinumeroasi lähetäthän sähköpostia osoitteeseen henni.ahvenlampi(a)hepo.fi

3. Pääseekö toimintaan vielä mukaan?

Virallinen ilmoittautuminen päättyi 9.11.2020 mutta voit vielä jälki-ilmoittautua lähettämällä sähköpostia osoitteeseen henni.ahvenlampi(a)hepo.fi

Jälki-ilmoittautuneille ei valitettavasti voida postittaa viralista agenttimerkkiä.

Kiireellisissä palautetapauksissa ilmoita ongelmasta kaupungin palautejärjestelmän kautta »

4. Onko vastaaminen anonyymiä vai yhdistetäänkö vastaukseni muihin tietoihini?

Palautteet toimitetaan anonyymeinä koosteina Helsingin kaupungille sekä urakoitsijoille. Vastauksiasi ei yhdistellä muihin tietoihisi raportoinnin yhteydessä. Numeraalisia palautteita ei lähetetä yksilöityinä vaan yhteenvetona urakoitsijoille. Sanalliset palautteet välitetään urakoitsijoille ilman tunnistamistietoja.

Anonyymin raportoinnin vuoksi agentti ei voi viitata aiempina viikkoina antamiinsa palautteisiin. Esim. "Sohjoa samassa kohdassa kuin mitä raportoin viime viikolla".

Vastausmäärää seurataan agenttinumeron avulla, jonka perusteella aktiiviset agentit palkitaan kauden päätteeksi (kts. palkitsemiskriteerit kohdassa 6). Lahjakorttien toimittamista varten agenttinumero yhdistetään agentin yhteystietoihin.

5. Kerrotaanko agenttinumeroni järjestäjän toimesta muille agenteille?

Ei. Agenttinumeroasi tai yhteystietojasi ei kerrota muille agenteille tai ulkopuolisille järjestäjien toimesta.

Agenttinumero kerrotaan järjestäjien toimesta ainoastaan Helsingin kaupungille ja Helsingin Polkupyöräilijät ry:lle. Lisäksi agenttinumerosi ja sähköpostiosoitteesi luovutetaan palautekyselyitä hallinnoivalle konsulttiyritys Navicolle, kun olet siihen myöntänyt luvan erillisellä lomakkeella, joka lähetettiin sinulle sähköpostilla 16.11.2020.

Talviagenttitoiminta ei ole salaista, joten toimeksiannoista voi hyvin kertoa kanssakulkijoille. Oman agenttinumeron kertominen muille on oman harkintasi varassa.

6. Onko minimivaatimusta annettujen palautteiden määrästä, jotta osallistuja saa lahjakortin?

Saadaksesi lahjakortin ruokakauppaan tai itse valitsemaasi pyöräliikkeeseen, tulee sinun antaa palautetta vähintään seuraavasti:

Toimeksianto 1: 50% viikoista aikavälillä 16.11.2020 - huhtikuu 2021.

Toimeksianto 2: vähintään kaksi kuvallista ja tekstillistä palautetta.

Kukin pyöräliikenteen talviagentti saa maksimissaan yhden lahjakortin. Vaikka osallistuisi kahteen toimeksiantoon, niin saa yhden lahjakortin.

Lahjakorttisi summan voit halutessasi myös lahjoittaa pyöräliikenteen kehittämistyön tueksi.

7. Täytyykö minun raportoida kaikilta tai useilta reiteiltä?

Ei tarvitse. Yhden reitin raportoiminen on täysin riittävää!

Halutessasi voit toki raportoida useampaakin reittiä. Täytäthän silloin palautelomakkeen kunkin reitin osalta erikseen, jotta palaute pystytään kohdistamaan oikein kunkin reitin kunnossapidosta vastaavalle urakoitsijalle.

8. Mistä löydän toimeksianto 1 palautelomakkeen?

Ilmoittautuneille lähetetään sähköposti maanantaina 16.11.2020 osoitteesta henni.ahvenlampi(a)hepo.fi, jossa on linkki lomakkeeseen tutustumiseen. Talviagenttikauden aikana linkki on myös mukana viikoittaisissa Navico Oy:ltä saapuvissa muistutusviesteissä.

Palautelomake on tarkoitettu vain talviagenttiprojektiin ilmoittautuneille ja henkilökohtaisen agenttinumeron omaaville osallistujille, joten olethan ystävällinen, etkä jaa linkkiä ulkopuolisille.

Talviagenteiksi ilmoittautumattomat voivat antaa palautetta kaupungin normaalin palautejärjestelmän kautta »

9. Mistä löydän toimeksianto 2 karttapalvelun?

Ilmoittautuneille talviagenteille lähetetään erikseen tietoa raportointiajankohdista ja -ohjeista linkkeineen sähköpostilla myöhemmin agenttikauden aikana.

Toimeksianto 2 laadunarviointia tehdään kolmena eri tarkastelujaksona, talven eri olosuhteissa: sadetalvella, loskatalvella ja lumitalvella.

10. Voiko talviagenttikyselyn kautta antaa myös muuta palautetta kaupungille, kuin pyöräliikenteen talvikunnossapitoon liittyvää?

Ei. Jotta palautteet ohjautuvat oikeille tahoille, ei tämän projektin palautelomakkeen kautta voi antaa palautetta muista aiheista.

Muista aiheista voit antaa palautetta kaupungin normaalin palautejärjestelmän kautta »

11. Onko vastaavaa projektia autoileville / jalankulkijoille?

Tietojemme mukaan vastaavaa projektia ei tällä hetkellä ole autolla liikkuville eikä jalankulkijoille.

Jos huomaat talvikunnossapidon kehityskohteita autoillessasi tai kulkiessasi jalkaisin, voit antaa palautetta kaupungin palautejärjestelmän kautta »

12. Miten talviagenttien vakuutus toimii?

Talviagentit ovat kaupungin puolesta ryhmätapaturmavakuutettuja toimiessaan pyöräliikenteen talviagenttina.

Tarkemmat toimintaohjeet on välitetty ilmoittautuneille toimeksiantokirjeessä.

13. Miksi talviagenttitoimintaa järjestetään?

Talviagentit toimivat Helsingin pyöräliikenteen ympärivuotisen ylläpidon ja sujuvan talviliikenteen puolesta muun muassa raportoimalla ja kuvaamalla kehityskohteita. Talviagenttitoiminta on Helsingin kaupungin ja Helsingin Polkupyöräilijät ry:n (HePo) yhteistyössä järjestämä pyöräliikenteen kehittämisprojekti. Se tarjoaa arkimatkansa pyöräileville helsinkiläisille mahdollisuuden päästä vapaaehtoisina kertomaan kokemuksistaan pyöräliikenteen reittien talvikunnossapidosta.

Lue projektin mediatiedote täältä »

14. Mitä Helsingin kaupunki tekee palautteiden perusteella?

Agenttien keräämä tieto auttaa Helsingin kaupunkia seuraamaan talvihoidon nykytasoa kuluvan talven aikana. Kaupunki pyrkii reagoimaan havaittuihin puutteisiin ja kehittämään toimintaa talven aikana muuttuvissa keliolosuhteissa. Samalla kerätään tietoa kehitystarpeista tulevaisuutta varten.

Toimeksiannossa 1 palaute toimitetaan viikoittain kaupungille ja urakoitsijoille, jotka käyvät palautteen läpi ja kehittävät menetelmiä käyttäjäkokemuksen perusteella.

Helsingin kaupungin edustaja koostaa säännöllisin väliajoin raportin saaduista palautteista ja niiden perusteella tehdyistä toimenpiteistä ja niistä tiedotetaan talviagenteille sähköpostilla.

Lue projektin mediatiedote täältä »

15. Miksi osa reitistä 4 on merkitty katkoviivalla?

Kulosaaren puistotien työmaan osuus on merkitty katkoviivalla, sillä kyseisellä osiolla talvikunnossapidon metodi saattaa olla poikkeava ja muuttua agenttikauden aikana työmaajärjestelyistä johtuen.

16. Onko agenttitoiminta salaista?

Ei suinkaan! Pyöräliikenteen talvigenttitoiminnan on tarkoitus olla positiivista puuhaa, josta voi mieluusti kertoa muillekin!

Jaa kokemuksiasi vapaasti myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #talviagentit Jos tagaat Instagrammissa mukaan @helsinginpyorailijat, niin osallistut pienen yllätyspalkinnon arvontaan. Saatamme myös jakaa fiiliksesi HePon kanavissa.

#talviagentit

17. Onko alue E hävinnyt arvioitavien joukosta?

Alue E on mukana toimeksiannossa 2, josta tiedotetaan erikseen. Alueella E kulkeva pääpyöräreitti hoidetaan talvella 2020-21 tehostetun aurauksen menetelmällä, eli sitä ei hoideta suolaharjausmenetelmällä, josta annetaan palautetta toimeksiannossa 1.

Alue E ei siis ole mukana toimeksiannossa 1 (numeroilla merkityt suolaharjatut reitit), mutta se on mukana toimeksiannossa 2.

18. Onko agenttitoiminta käynnissä koronarajoitusten aikana?

Helsingin kaupunki ja me muut Talviagentti-projektin toimijat haluamme painottaa, että talviagenttitoiminta on vapaaehtoista. Havainnointi ja raportointi ovat yksilötoimintaa.

Palautteita saa antaa annettujen ohjeiden mukaisesti myös koronarajoitusten aikana, mutta pelkästään projektiin osallistumisen takia ei kenenkään tarvitse lähteä pyöräilemään. Talviagenttiprojektissa mukana ollakseen ei esimerkiksi tarvitse pyöräillä toimistolle etätöiden sijasta.

Voimassa olevat Helsingin korona suositukset ja rajoitukset: hel.fi/helsinki/korona-fi/koronaneuvonta/voimassa-olevat-suositukset-ja-rajoitukset »

Harkitsetko pyöräilyn jatkamista talvella?

Talvella pyöräilyssä tärkeintä on aloittaminen! Sinä pystyt siihen kyllä! Juuri nyt on oikea hetki tehdä se terveellinen ja virkistävä päätös. Jatka polkemista ja totut kyllä viileneviin keleihin ja varustustakin voit sopeuttaa pikku hiljaa tarpeiden esiin tullessa.

Lue blogistamme 12 erilaisen talvella pyöräilijän inspiroivat vinkit ja löydä oma tyylisi!

Agenttien valintakriteerit

Pyöräiletkö läpi talven ja poljet säännöllisesti tehostetun talvihoidon reiteillä ja pääväylillä Helsingissä? Ryhdy sinäkin pyöräliikenteen talviagentiksi ja auta Helsingin kaupunkia kehittämään pyöräväylien talvikunnossapitoa entistä paremmaksi.

Virallinen ilmoittautuminen päättyi 9.11.2020 mutta voit vielä jälki-ilmoittautua lähettämällä sähköpostia osoitteeseen henni.ahvenlampi(a)hepo.fi

Oletpa sitten ensimmäistä kertaa talvella pyöräilevä tai kokenut konkari, on juuri sinun mielipiteesi tärkeä!

1.

Aikomus pyöräillä mainituilla reiteillä aikavälillä lokakuusta 2020 huhtikuuhun 2021 (katso reittien sijainnit kartalla kuvissa yllä toimeksiantojen yhteydessä).

2.

Raportointivalmius ja -halukkuus. Tavoitteena on saada tietoa sekä talvikunnossapidon kehityskohteista että hyvin toimivista ratkaisuista.

3.

Sinun ei tarvitse täyttää mitään taso-, taito- tai varustekriteereitä, vaan toivomme osallistujiksi nimenomaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia, eritasoisia ja eri-ikäisiä pyöräillen arkimatkansa talvella liikkuvia.

Haluatko edistää turvallista ja mukavaa pyöräilykulttuuria?Liity HePon jäseneksi!

Helsingin Polkupyöräilijät ry (HePo) on pyöräilyn edistämiseen keskittynyt kansalaisjärjestö, jolla on yli 1500 jäsentä. Olemme kaikkien pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisö ja edunvalvoja. Tavoitteenamme on parantaa pyöräilyn edellytyksiä ja tehdä pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi paikka elää ja liikkua.


Liity tästä »

Mukana talviagenttitoiminnassa