9.6.2020
Tiedotteet Pyöräilyinfo

Katutaidesuunnistus innostaa seikkailemaan lähellä ja löytämään enemmän

Katutaidesuunnistus on uusi kaupunkiseikkailuun inspiroiva kesätapahtuma pääkaupunkiseudulla. Lähimatkailuun ja pyöräilyyn innostava tapahtuma on suunnattu erityisesti nuorille ja lapsiperheille, mutta soveltuu kaikenikäisille, jotka kaipaavat kiinnostavaa tekemistä kaupungissa. Osallistua voi täysin oman aikataulun mukaan omalla pyörällä tai vaikka kaupunkipyörällä.

Lähimatkailua pyörällä ja seikkailua siltojen alla

Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry:n katutaidesuunnistus tarjoaa pääkaupunkiseutulaisille ja lähimatkailijoille näkemistä, liikunnan iloa ja innostavaa yhdessä tekemistä. Uteliaille ja oppimishaluisille tapahtuma tarjoaa liikunnan ja opettavaisen sisällön lisäksi myös jännittäviä tarinoita katutaiteen ja graffitien taustoista. Taiteellisen puolen kuraattorina ja katutaidereitin suunnittelijana on toiminut urbaanin kulttuurin asiantuntija ja Voima-lehden toimittaja Jari Tamminen

Retkelle uusille alueille omassa aikataulussa

Katutaidesuunnistus tekee paikallisen seikkailun aloittamisen helpoksi ja joustavaksi. Toiveissa on, että tapahtuma houkuttelee nuoria omaehtoiseen pyöräilyyn koronaviruspandemian aikana, mutta myös kannustaa perheitä liikkumaan kaupunkiluonnossa yhdessä. Hepon nettisivuilta hepo.fi/katutaidesuunnistus löytyvien katutaiderastien avulla kaupunkiseikkailu on tehty helpoksi. Koko rastiradan voi suorittaa kerralla päiväretkenä tai palastella osiksi ja tutustua rouheaan ja räiskyvään katutaiteeseen alue kerrallaan. 

– Tapahtuman tavoite on vaikuttaa nuorten pitkäntähtäimen liikkumispäätöksiin luoden positiivisia mielikuvia pyörällä liikkumisesta omassa lähiympäristössä, HePon toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi kertoo.

Katutaidesuunnistuksen rasteiksi on valittu monipuolisia graffiteja, muraaleja ja katutaideteoksia niin kotimaisilta kuin kansainvälisiltäkin tekijöiltä. Katutaiderastit sijaitsevat pääasiassa Itä-Helsingissä ja Helsingin kantakaupungissa. Muutamat niistä ovat myös Vantaan Myyrmäessä ja Espoon Kerassa. Yhteensä koko pyöräilevän katutaidesuunnistuksen pituudeksi tulee noin 40 kilometriä. 

Graffiti vai katutaide?

Graffiti sanana herättää usein tunteita ja joidenkin mielissä saattaa vilahtaa rujot töhryt ja kenties luvaton vandalismikin, mutta niiden sijasta katutaidesuunnistuksessa tuodaan esille teeman positiivisia puolia. Tässä tapahtumassa keskitytään mielenkiintoisiin teoksiin ja pyritään antamaan monipuolinen kuva ilmiöstä sille ominaisissa erilaisissa ympäristöissä. 

– Graffiti voi olla värikäs, useita metrejä leveä maalaus – ns. piissi – tai nopeasti tussilla kirjoitettu tägi. Usein sanalla ”graffiti” viitataan juuri edellä mainittuihin suuriin maalauksiin, Jari Tamminen kertoo. 

– Graffitin ohella puhutaan katutaiteesta, joka puolestaan on laajempi käsite. Se sisältää monenlaisilla tekniikoilla toteutettuja teoksia pienistä tarroista ja sapluunatöistä alkaen ja jatkuen aina kerrostalojen päätyjä peittäviin suuriin maalauksiin. Se, lasketaanko graffiti osaksi katutaidetta jakaa mielipiteitä. Tämän suunnistuksen yhteydessä käytämme kuitenkin selvyyden vuoksi termiä katutaide laajassa merkityksessä ja sisällytämme graffitit osaksi sitä, Tamminen jatkaa.

Suomessa on nähty viimeisen kymmenen vuoden aikana valtava katutaidebuumi ja pääkaupunkiseutu on saanut osansa tuosta. Helsingin Polkupyöräilijöiden Katutaidesuunnistuksen suunnitellut Jari Tamminen on halunnut valita rastit niin, että osallistujat näkisivät mahdollisimman monipuolisen valikoiman eri tyyppisiä teoksia. Reitin varrella on myös lukuisia mainitsematta jääneitä teoksia ja suunnitteluprosessi onkin ollut jatkuvaa pois valitsemista, jotta rastien määrä pysyy kohtuullisena.

– Osa rasteista on myös luonteeltaan sellaisia, että ne kannustavat nousemaan satulan päältä ja tutustumaan useisiin lähekkäin sijaitseviin teoksiin. Esimerkiksi Pasilassa ja Myyrmäessä kiinnostunut tutkija voi laittaa pyörän telineeseen ja viettää tunteja teosten parissa. Samoin Espoossa ja Keravalla sijaitsevat bonusrastit ovat itsessään laajoja kokonaisuuksia.

Jaa “bikefie”-kuvat tähtirastien kanssa ja voit voittaa 100 €:n pyöräilytarvikkeet

Pyöräilevän katutaidesuunnistuksen sosiaalisen median kampanjaan osallistumalla voi voittaa 100 € arvoisen lahjakortin pyöräilytarvikkeiden ostoon. Etsi katutaidesuunnistuksen tähtirasteista vähintään kolme. Kuvaa itsesi ja pyöräsi tai pelkästään pyöräsi katutaiderastin edustalla ja jaa kuvat erillisinä postauksina aihetunnisteen #katutaidesuunnistus kanssa Instagram.com -palveluun 31.7.2020 klo 23.59 mennessä. Arvonta suoritetaan elokuun alussa ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. 

Osallistuaksesi kilpailuun jaa Instagramissa “bikefiet” eli nappaa kuvat tähtirasteista ja sisällytä kuviin myös polkupyöräsi. Jaa vähintään kolmesta kohteesta kuvat Instagramissa aihetunnisteilla #katutaidesuunnistus.

Kolme viidestä tähtirastista on saavutettavissa Helsingin kaupunkipyörillä ja loput puolestaan vievät seikkailijat pidemmällekin tutustumaan esimerkiksi Vantaan värikkäiseen katutaiteeseen.

Katutaidesuunnistus toteutetaan Helsingin Kaupungin Kulttuuri ja vapaa-ajan toimialan liikunnan pika-avustuksella.

Seuraa menoa ja tutustu katutaiteen taustatarinoihin

Lisätietoa katutaidesuunnistuksesta, pääkaupunkiseudun urbaanista street art skenestä, katutaiderastien sijainneista, sekä tarinat teosten taustalta löydät sivulta: hepo.fi/katutaidesuunnistus/

Ota myös seurantaan hashtag aihetunnisteet #katutaidesuunnistus ja Helsingin Polkupyöräilijät Instagram.

Mediakuva 1. LOVE – Arabianranta, taiteilija: Jouni Väänänen (Psyke), kuva: Jari Tamminen

Mediakuva 2. METSÄLÄN LEPAKKOMIES – Helsinki Concrete, taiteilijat: Skin, Clir ja BNC kuva: Jari Tamminen

Mediakuva 3.Laajasalon silta aka Perttu Häkkisen silta, useita taiteilijoita, kuva: Jari Tamminen

Lisätietoja:

Tapahtuman toteutus:

Kati Pankka
Tuottaja
Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry.
044 5189472
kati.pankka(a)hepo.fi

Katutaiteen asiantuntija ja reitin suunnittelija:

Jari Tamminen
Toimittaja
Häiriköt-päämaja
050 331 4357
jari.tamminen(a)voima.fi

Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry:n toiminta:

Henni Ahvenlampi
Toiminnanjohtaja
Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry.
041 3191002
henni.ahvenlampi(a)hepo.fi

Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry.:

Helsingin Polkupyöräilijät ry (https://hepo.fi/) on pyöräilyn edistämiseen keskittynyt kansalaisjärjestö, jolla on yli 1500 jäsentä. Pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisön ja edunvalvojan tavoitteena on parantaa pyöräilyn edellytyksiä ja tehdä pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi paikka elää ja liikkua. Jäsenenä saat lisäksi alennuksia pyöräliikkeistä ja muista palveluista. Lue lisää jäsenyydestä ja liity mukaan: https://hepo.fi/yhdistys/liity-jaseneksi/

Helsingin Polkupyöräilijät Ry Facebook, Twitter,Instagram.

Tulevat tapahtumat

Su 16.8. klo 10:15 – 13:15

Pyöräretki Helsingin ympäristön ulkotaiteeseen

Tervetuloa HePon matalan kynnyksen pyöräretkelle, jolla tutustutaan Helsingin ympäristön ulkotaiteeseen.

Kokoontuminen sunnuntaina 16.8. Maunulan majalla (Metsäläntie 9) klo 10:15. Retki alkaa klo 10:30. Retkelle ei ole määritelty tarkkaa päättymisaikaa. Tarkista tiedot
retkikalenterista mahdollisten viime hetken muutosten varalta.

Lisätietoja HePon matalan kynnyksen ohjatuista retkistä voit lukea kotisivuiltamme: https://hepo.fi/toiminta/retket/. Retkille ovat tervetulleita kaikki, joille pyöräily on jo tuttua. Ota vain pyöräsi ja saavu paikalle. Retkellä on maltillinen tahti, viihtyisä tunnelma ja mahdollisuus pullakahveihin taukopaikalla.

HePon retket ovat maksuttomia, eikä niille tarvitse ilmoittautua erikseen.

Retki Facebookissa

Maunulan Ulkoilumaja, Metsäläntie 9, 00620 Helsinki, Suomi
Ma 17.8. klo 17:00 – 19:00

HePon vaikuttamisryhmän kokous

Tervetuloa syksyn ensimmäiseen HePon vaikuttamisryhmän kokoukseen!

os. Iso Roobertinkatu 3-5 Sisäpihan/porttikongin kautta sisään, summeri "Kuvasto, Suomen Taiteilijaseura, Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto" 2. krs.

Lisätietoja: 
henni.ahvenlampi@hepo.fi

Kokoukseen voi osallistua myös etänä. Liity palaveriin tästä linkistä: meet.google.com/xmz-hnjo-ojg 

Tämä esityslista täydentyy vielä ennen palaverin alkua: 
https://docs.google.com/document/d/1_EH7zCtQ7W7TATXmaxf9CmT3_-NZ2ILYLHOJtUwwEKI/edit?usp=sharing

Myös uudet - tervetuloa mukaan!

Polkimo (Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto, Helsingin Polkupyöräilijät), Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki, Suomi
Ke 19.8. klo 16:00 – 17:00

Pyöräilykaupunki Pasila -etätapahtuma

Pasilasta halutaan tehdä Suomen saavutettavin paikka, mutta vielä on paljon tehtävää. Miten sujuva ja turvallinen pyöräily mahdollistetaan?

Paneelikeskustelussa mukana:

- Harri Verkamo, Pasila-projektin liikennejärjestelyjen projektijohtaja, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
- Oskari Kaupinmäki, pyöräilykoordinaattori, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
- Petri Kangassalo, kaupunkisuunnitteluryhmän koordinaattori, Dodo ry
- Tapio Keihänen, hallituksen jäsen, Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry
- Jenni Ekholm, asukasaktiivi, Pasila-liike

Paneelin puheenjohtajana toimii Helsingin Polkupyöräilijöiden toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi ja yleisökysymyksien välittäjänä Malm Nordlund Dodosta. Kysymyksiä voi esittää jo ennen tapahtumaa täällä:
https://forms.gle/hMbzF2v2F7VFURLx8

Etätapahtuman linkki päivitetään tänne lähempänä tapahtumaa.

Tapahtuman järjestävät Dodo ry ja Helsingin polkupyöräilijät ry.

Dodo ry on urbaani ympäristöjärjestö, jonka toiminnan aiheita ovat kestävä kaupunkisuunnittelu, kestävä ruoantuotanto, ilmasto, globaali kehitys ja vertaisoppiminen. Dodon toiminta on keskittynyt Pasilan veturitalleille, jossa sijaitsee Dodon kaupunkiviljely- ja tapahtumakeskus Kääntöpöytä. Dodo on myös laatinut Ratapihavision eteläisen Keski-Pasilan alueesta.
https://dodo.org/

Helsingin Polkupyöräilijät ry. (HePo) on pääkaupunkiseudun pyöräilyn ja pyöräliikenteen edistämisyhdistys. Järjestön toimintaan kuuluu kuuluu vaikuttamista, tiedottamista, tapahtumia, retkiä ja lenkkejä. Vaikuttamiseen kuuluu jatkuvaa vuoropuhelua kaupunkien virkamiesten ja poliitikkojen kanssa ja yhteistyötä muiden pyöräilyyn liittyvien tahojen kanssa. Liity jäseneksi! https://hepo.fi/yhdistys/liity-jaseneksi/

****
IN ENGLISH

Biking town Pasila

The panel discussion will be held in Finnish but questions can be asked also in English - in the event or here in advance: https://forms.gle/hMbzF2v2F7VFURLx8.

The discussion looks into the future of Pasila and how to develop biking in the area which aims to be the most easy to reach spot in Finland.

Panelists:
- Harri Verkamo, Pasila project's traffic solutions' director, Helsinki Urban Environment Division
- Oskari Kaupinmäki, cycling coordinator, Helsinki Urban Environment Division
- Petri Kangassalo, Coordinator of Urban planning group, Dodo
- Tapio Keihänen, board member, Helsinki cyclists
- Jenni Ekholm, community activist, Pasila movement

Kalenteri