9.6.2020
Tiedotteet Pyöräilyinfo

Katutaidesuunnistus innostaa seikkailemaan lähellä ja löytämään enemmän

Katutaidesuunnistus on uusi kaupunkiseikkailuun inspiroiva kesätapahtuma pääkaupunkiseudulla. Lähimatkailuun ja pyöräilyyn innostava tapahtuma on suunnattu erityisesti nuorille ja lapsiperheille, mutta soveltuu kaikenikäisille, jotka kaipaavat kiinnostavaa tekemistä kaupungissa. Osallistua voi täysin oman aikataulun mukaan omalla pyörällä tai vaikka kaupunkipyörällä.

Lähimatkailua pyörällä ja seikkailua siltojen alla

Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry:n katutaidesuunnistus tarjoaa pääkaupunkiseutulaisille ja lähimatkailijoille näkemistä, liikunnan iloa ja innostavaa yhdessä tekemistä. Uteliaille ja oppimishaluisille tapahtuma tarjoaa liikunnan ja opettavaisen sisällön lisäksi myös jännittäviä tarinoita katutaiteen ja graffitien taustoista. Taiteellisen puolen kuraattorina ja katutaidereitin suunnittelijana on toiminut urbaanin kulttuurin asiantuntija ja Voima-lehden toimittaja Jari Tamminen

Retkelle uusille alueille omassa aikataulussa

Katutaidesuunnistus tekee paikallisen seikkailun aloittamisen helpoksi ja joustavaksi. Toiveissa on, että tapahtuma houkuttelee nuoria omaehtoiseen pyöräilyyn koronaviruspandemian aikana, mutta myös kannustaa perheitä liikkumaan kaupunkiluonnossa yhdessä. Hepon nettisivuilta hepo.fi/katutaidesuunnistus löytyvien katutaiderastien avulla kaupunkiseikkailu on tehty helpoksi. Koko rastiradan voi suorittaa kerralla päiväretkenä tai palastella osiksi ja tutustua rouheaan ja räiskyvään katutaiteeseen alue kerrallaan. 

– Tapahtuman tavoite on vaikuttaa nuorten pitkäntähtäimen liikkumispäätöksiin luoden positiivisia mielikuvia pyörällä liikkumisesta omassa lähiympäristössä, HePon toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi kertoo.

Katutaidesuunnistuksen rasteiksi on valittu monipuolisia graffiteja, muraaleja ja katutaideteoksia niin kotimaisilta kuin kansainvälisiltäkin tekijöiltä. Katutaiderastit sijaitsevat pääasiassa Itä-Helsingissä ja Helsingin kantakaupungissa. Muutamat niistä ovat myös Vantaan Myyrmäessä ja Espoon Kerassa. Yhteensä koko pyöräilevän katutaidesuunnistuksen pituudeksi tulee noin 40 kilometriä. 

Graffiti vai katutaide?

Graffiti sanana herättää usein tunteita ja joidenkin mielissä saattaa vilahtaa rujot töhryt ja kenties luvaton vandalismikin, mutta niiden sijasta katutaidesuunnistuksessa tuodaan esille teeman positiivisia puolia. Tässä tapahtumassa keskitytään mielenkiintoisiin teoksiin ja pyritään antamaan monipuolinen kuva ilmiöstä sille ominaisissa erilaisissa ympäristöissä. 

– Graffiti voi olla värikäs, useita metrejä leveä maalaus – ns. piissi – tai nopeasti tussilla kirjoitettu tägi. Usein sanalla ”graffiti” viitataan juuri edellä mainittuihin suuriin maalauksiin, Jari Tamminen kertoo. 

– Graffitin ohella puhutaan katutaiteesta, joka puolestaan on laajempi käsite. Se sisältää monenlaisilla tekniikoilla toteutettuja teoksia pienistä tarroista ja sapluunatöistä alkaen ja jatkuen aina kerrostalojen päätyjä peittäviin suuriin maalauksiin. Se, lasketaanko graffiti osaksi katutaidetta jakaa mielipiteitä. Tämän suunnistuksen yhteydessä käytämme kuitenkin selvyyden vuoksi termiä katutaide laajassa merkityksessä ja sisällytämme graffitit osaksi sitä, Tamminen jatkaa.

Suomessa on nähty viimeisen kymmenen vuoden aikana valtava katutaidebuumi ja pääkaupunkiseutu on saanut osansa tuosta. Helsingin Polkupyöräilijöiden Katutaidesuunnistuksen suunnitellut Jari Tamminen on halunnut valita rastit niin, että osallistujat näkisivät mahdollisimman monipuolisen valikoiman eri tyyppisiä teoksia. Reitin varrella on myös lukuisia mainitsematta jääneitä teoksia ja suunnitteluprosessi onkin ollut jatkuvaa pois valitsemista, jotta rastien määrä pysyy kohtuullisena.

– Osa rasteista on myös luonteeltaan sellaisia, että ne kannustavat nousemaan satulan päältä ja tutustumaan useisiin lähekkäin sijaitseviin teoksiin. Esimerkiksi Pasilassa ja Myyrmäessä kiinnostunut tutkija voi laittaa pyörän telineeseen ja viettää tunteja teosten parissa. Samoin Espoossa ja Keravalla sijaitsevat bonusrastit ovat itsessään laajoja kokonaisuuksia.

Jaa “bikefie”-kuvat tähtirastien kanssa ja voit voittaa 100 €:n pyöräilytarvikkeet

Pyöräilevän katutaidesuunnistuksen sosiaalisen median kampanjaan osallistumalla voi voittaa 100 € arvoisen lahjakortin pyöräilytarvikkeiden ostoon. Etsi katutaidesuunnistuksen tähtirasteista vähintään kolme. Kuvaa itsesi ja pyöräsi tai pelkästään pyöräsi katutaiderastin edustalla ja jaa kuvat erillisinä postauksina aihetunnisteen #katutaidesuunnistus kanssa Instagram.com -palveluun 31.7.2020 klo 23.59 mennessä. Arvonta suoritetaan elokuun alussa ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. 

Osallistuaksesi kilpailuun jaa Instagramissa “bikefiet” eli nappaa kuvat tähtirasteista ja sisällytä kuviin myös polkupyöräsi. Jaa vähintään kolmesta kohteesta kuvat Instagramissa aihetunnisteilla #katutaidesuunnistus.

Kolme viidestä tähtirastista on saavutettavissa Helsingin kaupunkipyörillä ja loput puolestaan vievät seikkailijat pidemmällekin tutustumaan esimerkiksi Vantaan värikkäiseen katutaiteeseen.

Katutaidesuunnistus toteutetaan Helsingin Kaupungin Kulttuuri ja vapaa-ajan toimialan liikunnan pika-avustuksella.

Seuraa menoa ja tutustu katutaiteen taustatarinoihin

Lisätietoa katutaidesuunnistuksesta, pääkaupunkiseudun urbaanista street art skenestä, katutaiderastien sijainneista, sekä tarinat teosten taustalta löydät sivulta: hepo.fi/katutaidesuunnistus/

Ota myös seurantaan hashtag aihetunnisteet #katutaidesuunnistus ja Helsingin Polkupyöräilijät Instagram.

Mediakuva 1. LOVE – Arabianranta, taiteilija: Jouni Väänänen (Psyke), kuva: Jari Tamminen

Mediakuva 2. METSÄLÄN LEPAKKOMIES – Helsinki Concrete, taiteilijat: Skin, Clir ja BNC kuva: Jari Tamminen

Mediakuva 3.Laajasalon silta aka Perttu Häkkisen silta, useita taiteilijoita, kuva: Jari Tamminen

Lisätietoja:

Tapahtuman toteutus:

Kati Pankka
Tuottaja
Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry.
044 5189472
kati.pankka(a)hepo.fi

Katutaiteen asiantuntija ja reitin suunnittelija:

Jari Tamminen
Toimittaja
Häiriköt-päämaja
050 331 4357
jari.tamminen(a)voima.fi

Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry:n toiminta:

Henni Ahvenlampi
Toiminnanjohtaja
Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry.
041 3191002
henni.ahvenlampi(a)hepo.fi

Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry.:

Helsingin Polkupyöräilijät ry (https://hepo.fi/) on pyöräilyn edistämiseen keskittynyt kansalaisjärjestö, jolla on yli 1500 jäsentä. Pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisön ja edunvalvojan tavoitteena on parantaa pyöräilyn edellytyksiä ja tehdä pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi paikka elää ja liikkua. Jäsenenä saat lisäksi alennuksia pyöräliikkeistä ja muista palveluista. Lue lisää jäsenyydestä ja liity mukaan: https://hepo.fi/yhdistys/liity-jaseneksi/

Helsingin Polkupyöräilijät Ry Facebook, Twitter,Instagram.

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri