.

.

.

.

 

Polje ja bongaile katutaidetta

Katutaidesuunnistus oli käynnissä kesällä 2020 ja tämän sivun ylläpito on lopetettu, mutta voit silti inspiroitua katutaidekartasta ja tutustua kohteiden taustatarinoihin.

Löydätkö kaikki 18 katutaiderastia?

#Katutaidesuunnistus reitti on suunniteltu niin, että #pyörälläpääsee näppärästi.
Suorinta reittiä kulkien koko reitille kertyy mittaa noin 40 km. Voit myös suorittaa rastiradan osissa pitkin kesää. Nämä rastit on määritelty kesäkuussa 2020 ja kuten katutaiteelle on tyypillistä, kaikki on väliaikaista. Jotkin kohteista saatetaan purkaa, tai niiden päälle luoda uutta taidetta, mikä tekeekin bongailusta joka kerta jännittävää!

1. Roihuvuoren vesitorni

1. Roihuvuoren vesitorni

Tämän maamerkin näet jo kaukaa, mutta älä anna harmaan ensivaikutelman hämätä.

Vesirousku nimisen sienityyppisen tornin kyljestä löydät rap-artisti/graafikko Heikki Kuulan suunnitteleman taideteoksen lisäksi luvattomalle maalausalustalle taiteiltuja teoksia sekä huikean näkymän.

Monien mielestä omin alusta spraymaalilla maalatulle graffitille on raaka betoniseinä ja tämä mesta on siitä oiva esimerkki.

#roihuvuorenvesitorni

Etsi rasti »

2. Laajasalon silta - tähtirasti

2. Laajasalon silta - tähtirasti

Tylsältäkin näyttävien siltojen alta voi löytyä huikeita katutaideteoksia.

Kurkista Laajasalon Herttoniemeen yhdistävän sillan alarakenteisiin ja pääset tutustumaan näyttäviin teoksiin jotka joukko graffitimaalareita maalasi luvallisesti Helsingin kaupungin työntekijöiden myötävaikutuksella vuonna 2017.

Vuonna 2018 joukko maalareita halusi kunnioittaa tapaturmaisesti menehtyneen ja Laajasalossa asuneen toimittaja Perttu Häkkisen muistoa näyttävällä graffitilla.

#laajasalonsilta
#katutaidesuunnistus


Etsi rasti »

3. [PURETTU] - Laajasalon kirjasto

3. [PURETTU] - Laajasalon kirjasto

Tämä tilapäinen katutaidekohde on purettu heinäkuun lopussa 2020. Useat upeat teokset ehtivät hyvästellä tämän vanhan kirjaston ennen sen lopullista purkua. Graffitin ja katutaiteen luonteeseen kuuluu väliaikaisuus joka määrittelee myös graffitein koristeltuja purkukohteita.

Laajasalon vanha kirjastorakennus tullaan purkamaan ja se on viimeaikoina kerännyt pintaansa lukemattomia kuvallisia hyvästejä.

Aikaisemmin myös kirjastorakennuksen vieressä sijainnut purettava vanha ostoskeskus maalattiin kauttaaltaan. Tämä ulkoilmataidenäyttely muodostui suosituksi taidekohteeksi myös saaren asukkaiden keskuudessa.

#laajasalonkirjasto

Etsi rasti »

4. LOVE - Tupasaarentie

4. LOVE - Tupasaarentie

Vuonna 2017 Jouni Väänänen eli "Psyke" oli matkalla Turkuun maalaamaan, kun terroristi puukotti useita ohikulkijoita kaupungin keskustassa. Väänänen koki, että hänen pitää kommentoida iskua jotenkin ja hän päätti maalata suuren graffitin, jossa lukee LOVE.

Löydätkö tämän värikkään teoksen Kulosaaren Tupasaarentieltä Itäväylän alittavasta alikulkutunnelista?

#psykelove

Etsi rasti »

5. Kulosaaren melumuuri

5. Kulosaaren melumuuri

Itävälylän keskipientareella sijaitseva 300 metrinen melumuuri maalattiin koko pituudeltaan metroraiteiden puolelta vuonna 1991 ja maalaamassa oli 18 taiteilijaa.

Muuri maalattiin valkoiseksi ja katutaideteokset peitettiin vuonna 2000 virkamiespäätöksellä ilman sen suurempaa keskustelua. Päätös liittyi vallalla olleeseen nollatoleranssilinjaan.

Vuonna 2017 Kulosaaren melumuuri maalattiin jälleen menneeseen loistoonsa. Mukana tällä toisella kierroksella oli useita maalaajia, jotka olivat osallistuneet myös muurin alkuperäisten graffitien maalaamiseen.

#kulosaarenmelumuuri

Etsi rasti »

6. [PURETTU] - Kyläsaaren purkutaide

6. [PURETTU] - Kyläsaaren purkutaide

Tämä tilapäinen katutaidekohde on purettu heinäkuun lopussa 2020. Purettavat rakennukset muuttuvat maalaajien temmellyskentiksi ja paikallisiksi nähtävyyksiksi.

Purkutaide rantautui ensikertaa Helsinkiin keväällä 2018. Taiteilijajoukko maalasi moottoripyöräkerho MC Bandidoksen entisen päämajan kauttaaltaan sisältä. Suljetun rakennuksen sisällä olevia teoksia ei enää pääse katsomaan, mutta porttia komistaa edelleen Fusen maalaama graffiti.

Jouni Väänäsen Purkutaide-hanke on koristellut useita purettavaksi määrättyjä rakennuksia pääkaupunkiseudulla. Hanke sai alkunsa Keravan keskustasta puretun kauppakeskuksen maalaamisella kauttaaltaan kesällä 2016.

#purkutaidekyläsaari

Etsi rasti »

7. Arabian muraali

7. Arabian muraali

Bongaa muraalibuumin yksi edelläkävijöistä Arabianrannasta.

Kahdeksankerroksisen talon koko päädyn täyttämä Arabia-muraali on Jukka Hakasen vuonna 2015 maalaama teos, joka toimi monin tavoin lähtölaukauksena Helsingissä nopeasti levinneeseen muraalibuumiin. Sen maalaamisen jälkeen kerrostalojen päätyihin on maalattu suuria teoksia eri puolilla kaupunkia.

#arabianmuraali

Etsi rasti »

8. LOVE Arabianranta - tähtirasti

8. LOVE Arabianranta - tähtirasti

LOVE-teoksia voit bongata eri puolilta Suomea ja maailmaltakin. Jouni Väänänen, eli ”Psyke”, on maalannut jo usemman vuosikymmenen ajan. Hänen värikkäitä töitään voit bongata myös monista sähköbokseista Helsingissä.

Yksi Psyken LOVE-teoksista löytyy Suomen Kaasuenergian paineenalennuskaapista Hämeentien ylitettyä Vallilan laakson yli johtavan sillan.

#psykelove
#katutaidesuunnistus


Etsi rasti »

9. Hermannin skeittipuisto

9. Hermannin skeittipuisto

Hämyisen parkkipaikan lisäksi sillan alta löytyy skeittipuisto ja alueella on järjestetty myös lukuisia konsertteja. Robustit betonirakenteet ja tilan vapaus valvonnasta on houkutellut paikalle myös lukuisia maalaajia.

Hämeentien sillan alunen edustaa mitä suurimmissa määrin autenttista ympäristöä graffitille. Kyseessä on tila, joka ei ole ollut aktiivisesti kenenkään ja tilaa kaipaavat ovat sen itselleen ottaneet.

#hermanninskeittipuisto

Etsi rasti »

10. Suvilahti graffitiseinä ja DIY skeittiparkki

10. Suvilahti graffitiseinä ja DIY skeittiparkki

Suvilahdessa muutos on pysyvää ja varmaa on ainoastaan epävarmuus.

Suvilahden graffitiaita oli auetessaan vuonna 2007 ensimmäinen lajiaan Helsingissä. Myös graffitiaidan välittömässä läheisyydessä oleva, tee-se-itse-periaatteellla tehty skeittiparkki on saanut pintaansa kerros toisensa jälkeen maalia.

Tässä kohteessa voit itsekin käydä maalaamassa oman teoksesi! Suvilahdesta löytyy myös graffitiin ja katutaiteeseen erikoistunut Make Your Mark -galleria, josta voi ostaa myös maalausvälineitä. Ohjeita ja tarkempia tietoja maalausetiketistä saat gallerian henkilökunnalta.

#suvilahtigraffiti

Etsi rasti »

11. Boing Suvilahdenkatu ja Vilhovuorenkatu

11. Boing Suvilahdenkatu ja Vilhovuorenkatu

Boing-teoksia urakoiva taiteilija haalii käsiinsä eri mallisia ja näköisiä edullisia kehyksiä, joihin hän sujauttaa teoksensa. Sitten hän kiinnittää näitä kehystettyjä teoksia siltojen alusiin, sähkökaappien kylkiin ja talojen kivijalkoihin. Boing on graffiti-estetiikkaa huokuva lintu, joka on saanut Bohemian waxwingiltä, eli tilheltä.

Yhdistämällä katutaide-estetiikan ja -ympäristön korkeataiteeseen perinteisesti kuuluneisiin taulukehyksiin Boing sekoitaa genrejä toisiinsa ja samalla kannustaa katsomaan taidetta toisin.

PRO TIP: Boing-lintuja voi bongata tämän katutaidesuunnistuskierroksen varrelta muualtakin, mikäli reitti valikoituu sopivasti ja silmä on tarkkana.

#boinglintu

Etsi rasti »

12. Change - Hakaniemen sillan alla

12. Change - Hakaniemen sillan alla

Kuvataiteilija Viva Granlund on tehnyt uraauurtavaa työtä tuomalla muraaleja Helsingin katukuvaan. Hän maalaa teoksiaan sinne, missä ihmiset liikkuvat, mutta eivät välttämättä odota kohtaavansa taidetta.

Vuonna 2009 Granlund otti yhteyttä Helsingin Rakennusvirastoon ja pyysi lupaa maalata Hakaniemen sillan alusrakenteisiin pitkän muraalin. Luvan saaminen oli monimutkainen ja pitkäpinnaisuutta vaatinut prosessi.

Sittemmin Helsingin lupakäytännöt ovat höllentyneet ja yksinkertaistuneet, eikä betonipinnan maalaaminenkaan ole entisenlainen mörkö. Tästä kehityksestä saamme osaltamme kiittää Viva Granlundin periksiantamattomuutta.

#hakaniemensillanalla

Etsi rasti »

13. Baanan katutaiteet

13. Baanan katutaiteet

Helsingin kantakaupungin halkaiseva pyörä- ja kävelytie Baana on rakennettu entisten junaraiteiden päälle ja sitä ylittävien siltojen alle on maalattu useita kiinnostavia teoksia.

Tutustu ainakin näihin:
+ Brasilialaisen Os Gemeos -kaksikon (yksi maailman tunnetuimmista katutaiteilijoista) ja suomalaisen EGSn maalaama yhteisteos yhdistää Latinalaisen Amerikan katutaide-estetiikkaa että graffitia.
+ Graffitiveteraanit hollantilainen Mick La Rock sekä nykkiläinen Blade maalasivat nimensä yhden sillan alarakenteisiin.
+ Viva Granlundin Pride-viikon kunniaksi maalattu Intransit-teos juhlistaa sukupuolten ja seksuaalisten suuntausten monimuotoisuutta.
+ Janne Siltasen Helsinki-teos koostuu graffitista sekä betonisesta veistoksesta, joka toimii niin istuimina kuin skeittaus-spottinakin.

#baanahelsinki

Etsi rasti »

14. Un Kolor Distinto Töölönlahden sähköboksit - tähtirasti

14. Un Kolor Distinto Töölönlahden sähköboksit - tähtirasti

Chileläinen taiteilijapariskunta Jekse ja Cines ovat vierailleet Suomessa muutamaan otteeseen. Valparaison kaupungista kotoisin olevat taiteilijat jatkavat Chilen pitkiä muraalitaiteen perinteitä ja heidän teoksiensa estetiikka poikkeaa selvästi muun muassa eurooppalaisesta perinteestä.

Töölönlahden perukasta löytyy useita Un Kolor Distinto -kaksikon maalaamia sähköbokseja.

#unkolordistinto
#katutaidesuunnistus


Etsi rasti »

15. Pasila Street Art District

15. Pasila Street Art District

Itä-Pasila on vähitellen muuttunut katutaidekaupunginosaksi. Suuret maalaukset koristavat betonisten kerrostalojen päätyjä ja lukuisten autoteiden yli johtavien kävelysiltojen alusia sekä portaikkoja.

Tasaiseen tahtiin pulpahtelevat uudet teokset pitävät huolen siitä, että alueelta löytyy uutta nähtävää kerta toisensa jälkeen.

Tällä alueella kannattaa viettää enemmänkin aikaa ja vaikka nousta satulan päältä tutustuakseen tarkemmin useisiin lähekkäin sijaitseviin teoksiin.

#pasilastreetart

Etsi rasti »

16. ZEN Pasilan Asema

16. ZEN Pasilan Asema

Heinäkuussa 2020 Viva Granlund maalaa Pasilan aseman raiteiden ali kulkevan tunnelin seiniin useita suuria teoksia.

Yleisöllä on mahdollisuus löytää taiteilija työn touhussa ja mikäli näin käy, on myös hyvinkin mahdollista, että hän on puheliaalla tuulella.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Granlund on paikalla. Vuonna 2008 hän maalasi samaan alikulkuun 21 suurta teosta, jotka kuitenkin jäivät juna-aseman remontin jalkoihin.

#pasilanasema #vivagranlund

Etsi rasti »

17. Metsälän lepakkomies - tähtirasti

17. Metsälän lepakkomies - tähtirasti

Raw Deal -kollektiivi kerää yhteen joukon pitkän linjan graffitimaalareita. Porukka on maalannut Metsäläntien ja Veturitien risteyksen lähellä olevaan alikulkuun kiinnostavan teoskokonaisuuden. Toinen puoli tunnelin seinästä on yhtä väri-iloittelua ja toisella puolen linja on tiukasti mustavalkoinen. Molemmat ratkaisut sopivat ensiluokkaisesti graffitin estetiikkaan.

Tämän kohteen toteutumisessa on osansa Helsinki Concrete -hanke. Luvallisesti maalatut teokset saavat olla paikoillaan oman aikansa, kunnes niiden päälle maalataan uusia teoksia.

#helsinkiconcrete #katutaidesuunnistus

Etsi rasti »

18.  Myyrmäki aka. Myyr York - tähtirasti

18. Myyrmäki aka. Myyr York - tähtirasti

Myyrmäki-liike on muuttanut vantaalaisen lähiön värikkääksi "Myyr York" katutaideparatiisiksi ja samalla kohentanut paikallisten viihtyvyyttä ja nostanut kotiseutuylpeyttä.

Lukemattomista teoksista mainittakoon taidemuseo Artsin ulkoseinän korkeat graffitit ja Myyr York -graffiti. Myyrmäen juna-asema on myös näyttävästi maalattu kauttaaltaan taiteella. Aseman sisätilojen taiteesta vastasi taiteilijaryhmä Multicolored Dreams ja aseman ulkopintaa maalasi Un Kolor Distinto -kaksikko.

Myyrmäen montun reunalta Iskoskujalta löytyy 120 metriä pitkä avoin graffitiseinä, jonne kuka tahansa saa käydä maalaamassa.

#myyryork #katutaidesuunnistus

Etsi rasti »

Lähimatkaile ja laajenna reviiriäsi

Polkaise pidemmällekin ja piipahda näillä #katutaidesuunnistusbonusrasteilla.

Lähiseuduiltamme löytyy huima määrä mielenkiintoisia katutaidekohteita ja suosittelemme tutustumaan ainakin näihin inspiroiviin projekteihin.

Taiteen kotitalo - Kerava

Vuonna 2016 Purkutaide-projekti täytti Keravan keskustassa sijainneen, purettavaksi tuomitun ostoskeskuksen kauttaaltaan katutaiteella. Kuukausien ajan kauppakeskus tarjosi alustan tekemiselle ja olemiselle.

Sittemmin Purkutaide-hankkeita on nähty Keravan ulkopuolellakin, mutta kotiseuturakkaan Jouni Väänäsen vetämä projekti keskittyy parhaillaan kokonaisen kerrostalon täyttämiseen taiteella.

Taiteen kotiltalo tarjoaa Suomessa ennennäkemättömän kokonaisuuden, jossa taiteilijoille on luovutettu kokonaisia huoneistoja käyttöönsä ainoastaan sillä vaatimuksella, että tee parhaasi, ylitä itsesi.

Lisätietoja kohteesta: purkutaide.com

#purkutaide

Etsi rasti »

Kera-kollektiivi - Espoo

Espoon Keraan, vanhalle teollisuusalueelle on rakentumassa huikea kokoelma taidetta. Katutaiteen ohella alueelta löytyy muun muassa kaupunkiviljelmiä.

Kera-kollektiivista on rakentumassa Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen kaupunkikulttuurin keidas, joka tarjoaa mahdollisuuksia kokea ja kokeilla, nähdä ja tehdä.

Kuten niin usein katutaiteen – ja kaiken muunkin – kohdalla, myös Keran hallien taidekeidas on väliaikainen. Lopulta alueen rakennukset puretaan ja niiden tilalle nousee asuntoja. Tähän on kuitenkin vielä aikaa ja ennen sitä alue tarjoaa lukemattomia taideelämyksiä kaikille kiinnostuneille.

Lisätietoja alueesta: kerakollektiivi.fi

#kerakollektiivi

Etsi rasti »

Karakallio Creative - Espoo

Tämä Espoolainen asuinalue on mainio lähimatkailukohde, joka tarjoaa paljon uutta ja jännittävää etenkin suurten näyttävien muraalien ja ovelien pienten veistosten ystäville.

Karakallio Creative elävöittää Espoon Karakallion aluetta taiteella ja tapahtumilla, lisää alueen elinvoimaisuutta ja herättää positiivista kiinnostusta julkista taidetta kohtaan.

Kera ja Karakallio ovat pyöräillen lähellä toisiaan, joten voit näppärästi yhdistää nämä kaksi kohdetta urbaanin Espoon tutkimusmatkallesi.

Lisää tietoa projektista ja kohteista, sekä tarkemman kartan löydät täältä: urbanespoo.fi

#karakalliocreative

Etsi rasti »

Puuttuiko oma suosikkisi kartalta?

Suomessa ja pääkaupunkiseudulla on havaittavissa suoranainen katutaidebuumi. Katutaidesuunnistuksen suunnitellut urbaanikulttuurin asiantuntija Jari Tamminen Häiriköt Päämajasta on valinnut rastit niin, että osallistujat näkisivät mahdollisimman monipuolisen valikoiman eri tyyppisiä teoksia. Reitin varrella on myös lukuisia mainitsematta jääneitä teoksia jotka jätettiin pois, jotta rastien määrä pysyy kohtuullisena. 

Mistä löytyy sinun suosikkikatutaidekohteesi? Jaa löytösi meille, niin kokoamme myös yleisön ehdotukset kartalle. Jaa ihmeessä löytösi myös instagrammissa tunnisteella #katutaidesuunnistus ja esim. #streetartfinland ja viedään yhdessä Suomalainen katutaide maailmankartalle!

Ota katutaidesanasto haltuun

Katutaide (Street Art) on kattotermi omaehtoiselle taiteelle, joka on tehty julkiseen tilaan ja joka ei kuitenkaan ole ”julkista taidetta” sanan vakiintuneessa merkityksessä. Katutaide voi olla esimerkiksi eri tekniikoin tuotettuja maalauksia, tarroja, odottamaton performanssi tai esimerkiksi aidan rakenteisiin kiinnitetty käsityö.
Mitä ovat graffiti, piissi, tagi ja muraali?

Mitä ovat graffiti, piissi, tagi ja muraali?

Graffiti on spraymaalilla tai tussilla tehty teksti, kuva tai näiden yhdistelmä. Usein graffitin keskiössä on tekijänsä nimimerkki. Alkujaan graffitit olivat nimenomaan luvattomia, mutta nykyään maalataan myös runsaasti luvallisia graffiteja. Luvallisuuden myötä graffitin merkityksen voi katsoa muuttuvan – luvattomassa teoksessa itse tilaa haltuunottava tekoprosessi on merkittävä osa teosta. Luvalliset graffitit puolestaan muistuttavat meitä siitä, että taiteella voi vaikuttaa ja luvattomilla graffiteilla on raivattu tilaa moninaisemmille osallistumisen muodoille – nykyään useammat kansalaiset voivat vaikuttaa julkisen tilan estetiikkaan ihan luvallisesti.
Piissi viittaa isokokoiseen, usein värikkääseen graffitiin. Usein graffitilla tarkoitetaan juuri piissiä.
Tagi on yksinkertaisempi teos, joka koostuu tekijänsä nimimerkistä. Toteutettu usein maalitussilla.
Muraalilla tarkoitetaan usein suurikokoista seinämaalausta. Muraalien historia ulottuu kauas menneeseen ja esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa muraalit ovat olleet merkittävä tapa levittää yhteiskunnallisia viestejä.

#KATUTAIDESUUNNISTUS #streetarthelsinki #helsinkistreetart #vantaastreetart #katutaidehelsinki #graffitiart #myhelsinki #pyörälläpääsee #bikefie #lähimatkailu #lähiseikkailu

Ota katutaidesanasto haltuun

Jaa kolme kuvaa ja voita!

Bongaa lähinurkkien upeimmat katutaideteokset ja värikkäimmät siltojen aluset tänä kesänä! Haasta kaverit ja perheenjäsenet mukaan. Polkaiskaa kaikki rastit läpi yhdellä reissulla tai muutama rasti kerrallaan pitkin kesää.

Nappaa "bikefie" ainakin kolmen tähtirastin kanssa ja voit voittaa 100 € arvoisen lahjakortin. Arvontaan voi osallistua 31.7.2020 klo 23.59 saakka.
Täältä löydät arvonnan säännöt. »

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT

Nappaa "bikefie" kuvat pyörästäsi tähtirastien taideteosten kanssa ja jaa ainakin kolme niistä #katutaidesuunnistus tunnisteen kera.

Etsi tähtirastit

Etsi tähtirastit

Tähtirasteja on yhteensä viisi. Tunnistat ne tähden muotoisista kuvista tällä sivulla ja Google Maps -kartalta. Osallistuaksesi kilpailuun etsi niistä ainakin kolme.

Kolme viidestä tähtirastista on saavutettavissa Helsingin kaupunkipyörillä ja pari muuta vievät seikkailijat pidemmällekin, esim. Vantaan värikkäille katutaidehoodeille.

Nappaa bikefie

Nappaa bikefie

Bike + selfie = bikefie.

Kuvaa itsesi ja pyöräsi tai pelkästään pyöräsi katutaiderastin edustalla. Voit myös pyytää kaveria ikuistamaan itsesi tähtirastin edustalla.

Päästä luovuutesi valloilleen ja haasta kaverit mukaan! Kuka löytää parhaat kuvakulmat?

#bikefie

Jaa kuvat Instagrammissa

Jaa kuvat Instagrammissa

Jaa kolme kuvaa erillisinä postauksina hashtagillä #katutaidesuunnistus

Kaikkia kuvia ei tarvitse jakaa samana päivänä. Osallistut arvontaan jakamalla kolme kuvaa samalla käyttäjätunnuksellasi milloin vain 31.7.2020 klo 23.59 mennessä.

#katutaidesuunnistus

Mukana katutaidesuunnistuksessa

Tapahtuman mahdollistavat

Helsingin Polkupyöräilijät ry

Tapahtuman toteutus

Häiriköt Päämaja

Katutaidesuunnistuksen kuraattori Jari Tamminen

Helsingin kaupunki

Kulttuuri- ja vapaa-ajantoimiala