26.1.2021
Kannanotot

Muistutus Leppävaaran keskuksen asemakaavaehdotuksesta

Baanan linjaus ja laatutaso

Rantaradanbaana kulkee nimensä mukaisesti rantaradan vierellä samassa ratakäytävässä junaradan kanssa. Tällä linjauksella on useita etuja. Koska junarata kulkee suoraan, ilman suuria korkeuseroja eikä se risteä samassa tasossa minkään muun liikenneväylän kanssa, sen varrella kulkeva pyörätie on mahdollista toteuttaa laadukkaasti samoja etuja hyödyntäen:

  • suorana,
  • ilman suuria korkeuseroja ja
  • ilman risteämisiä muiden liikennemuotojen kanssa.

Espoossa Mäkkylästä Leppävaaraan baana on kuitenkin suunniteltu toteutettavaksi autoliikenteen kanssa samaan käytävään, jolloin kaikki edellä mainitut edut menetetään ja tilalle saadaan:

  • jyrkät mäet alikuluista ylikulkuihin,
  • eritasoratkaisuista johtuvat turhat korkeuserot,
  • risteäminen vilkkaan jalankulkureitin kanssa,
  • vaarallinen risteys kahden alikulun risteyksessä sekä
  • jyrkät mutkat kadun puolelta toiselle siirryttäessä.

Suunnitelmassa esitetyllä reittilinjauksella näitä ongelmia on lähes mahdotonta välttää.

Erityisesti Ratsukadun ja Portinvartijantien välillä baana näyttää suunnitellun liian jyrkäksi. Väylä nousee noin 50 metrin matkalla vähintään 4 metriä alikulusta ylikulkuun, jolloin pituuskaltevuus on 8 prosenttia.

Jatkosuunnittelussa tulee huomioida, että baanoilla pituuskaltevuuden maksimiarvo on 4 prosenttia. (Pyöräliikenteen suunnittelu, Väyläviraston ohjeita 18/2020, sivut 106-107).

Pysäköinti ja saavutettavuus

Leppävaaran keskus on merkittävä kaupallinen ja joukkoliikenteen keskus, joka tarvitsee laadukkaat pysäköintipalvelut niin joukkoliikenteen liityntäpysäköintiin kuin asiointipysäköintiinkin. Koska kyseessä on kaukoliikenteen terminaali, tarvetta on myös yön yli pysäköinnille.

Suunnitelmassa ei kuitenkaan esitetä parannuksia pyöräpysäköintiin muutamaa uutta pysäköintialuetta lukuun ottamatta. Suunnitelmissa ei ole esitetty yhtäkään lämmintä ja turvallista pyöräpysäköintitilaa, joka olisi saavutettavissa kaikista keskeisistä lähestymissuunnista.

Asiointipysäköinnin järjestämisessä tärkeää on kiinnittää huomiota etenkin keskuksen keskeisimpien päivittäistavarakauppojen saavutettavuuteen. Nykyisin Ratsusolassa sijaitseva sisäänkäynti mahdollistaa pysäköinnin sisäänkäynnin läheisyyteen myös tavarapyörille, mikä on edellytys autottomien perheiden asioinnille.

Suunnitelmien mukaan kulkua Ratsusolaan oltaisiin mahdollisesti sulkemassa pyöräliikenteeltä. Tämä heikentäisi mainittujen päivittäistavarakauppojen saavutettavuutta merkittävästi. Tämän vaihtoehdon toteutuessa tulee tavara- ja muiden pyörien pysäköinti järjestää muuta kautta näiden kauppojen välittömään läheisyyteen ja eri suunnista helposti saavutettavasti siten, että keskusta ei tarvitse kiertää ympäri päästäkseen pysäköintiin.

Mikäli pysäköinti järjestetään maanalaisena esimerkiksi autopysäköinnin yhteydessä, tulee kulku näihin tiloihin järjestää turvallisesti sekä opastaa ja merkitä selkeästi.

Tulevat tapahtumat

Ke 27.10. klo 18:00 – 20:00

Syyskokous

Tervetuloa Hepon sääntömääräiseen syyskokoukseen!

Aika: Keskiviikko 27.10.2020 klo 18.00
Paikka: Töölön kirjaston Mika Waltari -sali (neljäs kerros), Topeliuksenkatu 6, 00250 Helsinki

Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa on paikat 80 kuulijalle. Valitsimme tämän tilan, jotta turvavälejä on helppo pitää.

Kokoukseen voi osallistua myös etäyhteydellä tästä linkistä:
meet.google.com/xuo-trwr-vpf

Kokouksessa käsitellään sääntöjen mukaiset asiat, kuten

- Jäsenmaksun ja kannatusjäsenmaksun vahvistaminen vuodeksi 2022
- Luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen
- Vuoden 2022 toimintasuunnitelman ja talousarvion vahvistaminen
- Puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten valitseminen
- Toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajan valitseminen

Lisäksi kokouksessa päätetään 5000 euron luottolimiitin hakemisesta Danske Bankilta sekä samansuuruisen talletusvakuuden antamisesta. Pankilta saatujen ohjeiden mukaan päätös luottokortin hakemisesta on tehtävä yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa, eli hallituksen tekemä päätös ei ole riittävä.

Syyskokouksen esityslista
https://drive.google.com/file/d/1YxE3aceCv9QyCXJ0qg4bBWqVr5-bVOjD/edit

Toimintasuunnitelma 2022
https://drive.google.com/file/d/1nuJbE4eg-sCh1YWrEagfwuWXpxhcOAxJ/edit

Talousarvio 2022
https://drive.google.com/file/d/1ZZbEN7ncHoo68BAas0NnB516T3JZkdBf/edit

Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/4IinfQMeK This event has a video call. Join: https://meet.google.com/xuo-trwr-vpf (FI) +358 9 85691202 PIN: 520600592# View more phone numbers: https://tel.meet/xuo-trwr-vpf?pin=7175596660076&hs=7

Ma 8.11. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo (Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto, Helsingin Polkupyöräilijät), Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki, Finland
Ma 13.12. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo (Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto, Helsingin Polkupyöräilijät), Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki, Finland
Kalenteri