26.4.2021
Kannanotot

Muistutus Kyläsepäntien kaava-alueen katusuunnitelmista

Stensintie

Stensintie on keskeinen yhteys Kauniaisten ja Kaakkois-Espoon välillä. Stensintie on lyhin reitti Kauniaisten ja Kehä II:n välillä, ja Nihtisillan kautta kulkevaan reittiin verrattuna suunnilleen samanpituinen Mankkaan ja Turvesuontien suuntaan. Pyöräliikenteen pääreitti kulkee Nihtisillan kautta, mutta Stensintie tarjoaa huomattavasti viihtyisämmän yhteyden Nihtisillan epämiellyttävään autoliikenneympäristöön verrattuna.

Lisäksi Stensintie on liityntäliikenteen reitti Kauniaisten rautatieasemalle (Pyöräilyn edistämisohjelma, sivu 62).

Stensintien houkuttelevuus näkyy verrattaessa keskenään tienkäyttäjien todellista käyttäytymistä (Strava heatmap) ja ennustemallia (Brutus), kuvat alla. Käytännössä Stensintie on vilkkaampi kuin Nihtisillan kautta kulkeva pääreitti, vaikka ennuste antaa päinvastaisen tuloksen.

Kuva: Stensintie näkyy Stravan heatmapissa hieman käytetympänä reittinä kuin Nihtisillan kautta kulkeva reitti tai esimerkiksi Kehä II:n varsi.
Kuva: Brutus-ennustemallin mukaan Stensintie kerää hieman vähemmän liikennettä kuin Nihtisilta, mutta saman verran kuin Kehä II:n varsi.

Katusuunnitelmassa Stensintien yhteyttä ei kuitenkaan ole huomioitu, vaan yhteys on katkaistu.

Kyläsepänympyrän kautta kulkeva reitti on lähes kolminkertainen suoraan yhteyteen verrattuna. Pyöräliikenteelle ajallinen menetys ei ole suuri, mutta jalankulkijoille Kyläsepänympyrän kautta kierrättäminen pidentää matkaa merkittävästi. Stensintien ja Kyläsepäntien risteyksessä tuleekin todennäköisimmin käymään kuten Niittykummun metroaseman kohdalla Merituulentiellä, missä jalankulkijat ylittävät kadun lyhintä reittiä pitkin.

Vastaava tilanne on esimerkiksi Helsingissä Hakamäentiellä, missä epäonnistuneen suunnittelun vuoksi jalankulku ja pyöräliikenne kulkee vaarallisesti liittymän poikki ajoratojen ja liikenteenjakajan yli, koska jalankululle ja pyöräliikenteelle tarkoitettu reitti on kohtuuttoman pitkä, mäkinen ja mutkainen.

Kuvat yllä ja alla: Helsingissä Hakamäentien liittymään muodostunut polku osoittaa, että suunnittelu on epäonnistunut. Jalan ja pyörällä liikkuvat käyttävät lyhintä mahdollista reittiä. Polku näkyy jopa ilmakuvassa (Helsingin karttapalvelu 2020).

Matkan pitenemisen lisäksi Kyläsepänympyrän kautta kierrättäminen kasvattaa tarpeettomasti pyöräliikenteen reitin korkeuseroja, sillä Kyläsepänympyrä on Stensintietä alempana. Stensintie nousee ylöspäin joka tapauksessa Kauniaisten suuntaan, joten jokainen ylimääräinen nousumetri tulee välttää.

Katusuunnitelmaehdotuksessa esitetty ratkaisu on epätarkoituksenmukainen ja johtaa vaaralliseen liikennekäyttäytymiseen, eikä edistä sujuvaa liikkumista jalan ja pyörällä. Reitti Kauniaisten ja Kehä II:n välillä on monimutkainen ja vaikeasti suunnistettava (kuva alla). Vaikka Bengtsbyntien kautta kulkeva yhteys on hieman lyhyempi, ei sillä voida korvata Stensintien yhteyttä itään, eikä sitä voida lukea mukaan pyöräliikenteen pääreitistöön, sillä mitä ilmeisimmin se tulee kuulumaan heikoimpaan talvikunnossapidon luokkaan.

Kuva: Reitti Kehä II:n ja Kauniaisten välillä on monimutkainen ja vaikeasti suunnistettava riippumatta siitä, kulkeeko Bengtsbyntietä vai Bengtsbynpolkua.

Stensintien jalankulun ja pyöräliikenteen yhteys on säilytettävä.

Kyläsepäntie

Kyläsepäntiellä on käytetty suunnitteluratkaisuna sekä erillistä pyörätietä että yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää. Suunnittelualueen eteläosassa pyörätie päättyy ja muuttuu yhdistetyksi pyörätieksi ja jalkakäytäväksi.

Alueen rakentumisen myötä Kyläsepäntien alueelle muodostuu tiiviisti rakennettua ympäristöä. Väyläviraston Pyöräliikenteen suunnittelu -ohjeen mukaan yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää ei käytetä tiiviisti rakennetussa liikenneympäristössä. Yhdistetty väylä ei mahdollista laadukkaita ratkaisuita yhtäaikaisesti sekä jalankululle että pyöräliikenteelle. Lisäksi koska pyöräliikenteen paikka on kulkusuunnassa väylän oikeassa reunassa, ei eteneminen tiiviissä katutilassa ole aina turvallista rakennuksen seinustan vieressä tai muutoin näkemäongelmaisissa tilanteissa.

Yhdistetty väylä ei mahdollista erikoisratkaisuita jalankululle, kuten reunakiviä risteyksissä. Katusuunnitelmaehdotuksessa esitetty reunakiviratkaisu ohjaa pyöräliikenteen esimerkiksi Kyläsepänympyrässä vastapäivään ajettaessa lainvastaisesti väylän vasempaan reunaan.

Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä soveltuu rakentamattomalle alueelle, ja ratkaisua voidaan käyttää myös väljästi rakennetussa liikenneympäristössä. Vaikka Kyläsepäntien varrella on myös väljää puistoaluetta, tulee erottelun jatkua johdonmukaisesti koko kadun pituudella.

Kyläsepäntorin kohdalla Kyläsepäntien liikennejärjestelyt ovat epäselvät. Suorin reitti kulkee bussipysäkin odotusalueen läpi, mikä ei ole tarkoituksenmukaista. Pyöräliikenne tulee ohjata helposti hahmotettavaa reittiä pitkin alueen läpi sen sijaan, että tie yllättäen katkeaa. Pyöräliikenteen ja jalankulun erottelun tulee jatkua koko kadun pituudella. Raitiotievaraus ei ole peruste sekaville järjestelyille. Katualue tulee toteuttaa laadukkaasti eikä sitä voida jättää odottamaan raitiotien mahdollista rakentamista tulevaisuudessa.

Päivitys

Tekninen lautakunta hyväksyi katusuunnitelmat 15.12.2021.

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri