29.6.2021
Tiedotteet

Pyöräväylien rakentamisessa mennään usein siitä mistä aita on matalin

Kääntyminen kielletty -merkki koskee myös pyöräilyä.

Helsingin kaupungilla on kunnianhimoiset tavoitteet nostaa pyörällä tehtyjen matkojen määrää ja parantaa pyöräliikenteen liikenneturvallisuutta. Vielä tällä hetkellä suunnitelmat ja arkitodellisuus ovat kuitenkin kovassa ristiriidassa. Pääkaupunkiseudun pyöräliikennettä edistävä Helsingin Polkupyöräilijät ry (HePo) ihmettelee, miten huolimattomuusvirheitä pyöräliikenteen väylien ja muun infran suunnittelussa ja toteuttamisessa tapahtuu niin usein.

Lauttasaaren sillalta sekavuutta liikennemerkeissä

Lauttasaaren silta remontoitiin viime vuonna ja töiden ilmoitettiin valmistuneen joulukuussa 2020. Lauttasaaren sillan yksisuuntaiset pyörätiet on rakennettu, mutta käyttötavan muutoksesta tiedottaminen liikennemerkeillä jäi puolitiehen. Kaupungin suunnittelijat myönsivät, että suunnitelma merkkien asentamisesta unohtui tehdä ja se saatiin valmiiksi vasta toukokuussa 2021 – viisi kuukautta sen jälkeen, kun asiasta kaupungille muistutettiin. Nyt juhannuksen jälkeisellä viikolla Helsingin Polkupyöräilijät ry ihmettelee, miten Suomen vilkkaimman pyörätien osalta pääsi käymään näin ja miksi sillalla on yhä poistamatta vanhentuneita, väärään suuntaan opastavia liikennemerkkejä. Tienpitäjä on velvollinen asentamaan liikennemerkit.

Ruoholahdessa on tarpeettoman monimutkainen työmaan kiertotie

Huolimattomasti asennettu keltainen opaste jää piiloon

Suurin ongelma tällä hetkellä Lauttasaaresta keskustaan pyörällä saapuessa aiheutuu Ruoholahdessa. Kaupunki on yhteistyökumppaniensa kanssa suunnitellut ja toteuttanut sekavan pyöräliikenteen kiertotien kiemurtelemaan Porkkalankadun ympäristöön. Osa kiertotien opasteista on asennettu osoittamaan väärään suuntaan, osasta risteyksistä puuttuu opasteet ja osa on pensaiden peitossa. Kaupungista Lauttasaareen mennessä kiertotieltä löytyy lisäksi myös kohta, jossa pyöräilijä joutuu kääntymään kääntymiskieltomerkistä huolimatta. Ilmeisesti myös kaupungilla tiedostetaan nykyisen järjestelyn ongelmat, koska kaupunki tiedotti Twitterissä, ettei tästä odoteta kiitosta. Tällainen asenne osoittaa, miten pyöräilyn osalta kaupunkia eivät kiinnosta hoitaa työmaiden aikaisia järjestelyjä kunnolla.

– Olemme pyöräliikenteen edunvalvontajärjestönä hyvin huolissamme siitä, miten kaupungin eri osat eivät vaikuta tekevän keskenään yhteistyötä. Meille on valitettavasti syntynyt mielikuva, että pyöräliikenteen osalta työmaiden yhteydessä sekä työnaikaiset että lopulliset ratkaisut tehdään liian usein hutiloiden, sanoo toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi.

Pyöräliikenne pitää ohjata Porkkalankadulle

Viisi ajokaistaa Porkkalankadulla

Helsingin Polkupyöräilijät vaatii kaupunkia suunnittelemaan mainitun työmaan aikaisen pyöräliikenteen reitin uudelleen. Työmaan yhteydessä Porkkalankadulla keskustasta Lauttasaareen on edelleen osin neljä ajokaistaa. Nämä kaistat tulisi jakaa kaksisuuntaiselle moottoriliikenteelle ja vapauttaa keskustan suunnan yksi kaista pyöräliikenteelle sekä jalankululle Lauttasaaresta keskustaan. Keskustasta Lauttasaareen pyöräliikenne jatkaisi pyörätiellä kuten nyt.

Huoli kaupungin toimintakyvystä kasvaa

Vaikuttaa siltä, että ilman kaupungin konkreettista lisäpanostusta ei pyöräliikenteen kehittämisohjelman toteutus tule onnistumaan. Toivomme, että kaupunki ottaa vakavasti liikenteen kehittämisen haasteet ja pyrkii jatkossa huolehtimaan, että pyöräily sekä jalankulku otetaan nykyistä paremmin huomioon suunnittelussa, työmailla ja töiden viimeistelyssä. Kaupungissa on kävelyä, pyöräliikennettä, joukkoliikennettä, jakeluliikennettä ja henkilöautoliikennettä – tähän järjestykseen priorisoituna uutta yleiskaavaa myöten.

Helsingin Polkupyöräilijät ry (HePo) harkitsi kriittisen pyöräretken eli mielenosoituksen järjestämistä Ruoholahdessa ke 30.6., mutta päätti jäädä seuraamaan tilanteen kehittymistä.

– Haluamme vaikuttaa järjestelyjen kehittämiseen rakentavassa hengessä ja olemme tarjonneet apuamme kaupungille. Kadunvaltauksella asia saisi mediatiedotetta enemmän näkyvyyttä, mutta se aiheuttaisi myös haittaa kaupunkilaisille, kommentoi Ahvenlampi.

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri