28.4.2023
Tiedotteet

Cykelveckan avslöjar hur en bilfri vardag fungerar

Kuva: Luis Álvarez

Under huvudstadsregionens cykelvecka 5–14.5.2023 lär du dig hur man lever utan bil. Vi provkör elassisterade lastcyklar som ersätter bilar. Kanske ditt fastighetsbolag kan skaffa en elassisterad lastcykel för sambruk. Vi studerar olika slags stöldsäker cykelparkering för fastighetsbolag, offentliga platser och stormarknader. Det blir en cykelparad för hela familjen, frukost för cyklister och cykelturer där vi planerar sommarens cykelresor.

Under Cykelveckan ordnas gratisevenemang med låg tröskel för cyklister i alla åldrar och på alla nivåer. De passar för alla som är intresserade av cykling. Du behöver inte ha en egen cykel för att delta – en stadscykel duger bra. Det finns också virtuellt program på nätet.

I år handlar många av Cykelveckans evenemang om högklassig cykelparkering. Undersökningar visar att man kan öka människors vilja att cykla genom att satsa mer på cykelparkeringarnas säkerhet. Enligt Helsingfors stads cykelbarometer skulle 66 procent av Helsingforsborna cykla mer om parkeringsplatserna för cyklar skulle vara bättre skyddade mot vandalism och stöld. Till exempel möjliggör högklassiga parkeringsmöjligheter vid stationerna användning av cykel och kollektivtrafik på samma resa.  På samma sätt inverkar de svaga länkarna bland cykelparkeringarna på hur lockande cykling känns.

– En stor del av de cyklar som säljs är elcyklar, och många funderar på hur man kunde förvara sin cykel tryggt och praktiskt både hemma och till exempel på arbetsplatsen. I många fastigheter har man insett att ett vanligt cykelförråd inte längre är tillräckligt, då många invånare året runt åker med färdmedel av olika slag och storlek, berättar Henni Ahvenlampi, verksamhetsledare för Helsingforsregionens cyklister (Hepo) rf.

Målet för både huvudstadsregionens städer och med Cykelveckan är att uppmuntra invånarna att cykla mer på alla slags resor. Vi uppmuntrar invånarna att fundera över sina egna val av färdsätt. Det är viktigt att öka invånarnas medvetenhet om fördelarna med cykling i vardagen och stärka cyklandets roll i vår trafikkultur. Då det gäller infrastrukturen för cykling uppmuntrar vi till att tillsammans bygga upp vår omgivning så att människor i olika åldrar och på olika slags cyklar smidigt och säkert kan cykla och parkera året runt.

I huvudstadsregionen koordineras Cykelveckan av Helsingforsregionens cyklister (Hepo) rf. Veckans evenemang ordnas i samarbete med Helsingfors, Esbo och Vanda städer, Helsingforsregionens miljötjänster, Helsingforsregionens trafik och andra aktörer inom cykelbranschen. I evenemanget deltar också volontärer från Hepo.

På alla evenemang under Cykelveckan kan du också delta i Hepos medlemskampanj. Bland dem som ansluter sig före 22.9.2023 lottas det ut två Helkama-elcyklar (värde upp till 3 299 euro). Utlottningen ordnas 27.9.2023.

Åk cykel till Cykelveckans evenemang

Lördag 6.5
Cykelveckan invigs med en cykelparad för hela familjen

Cykelveckan invigs av Hepo med partner på Medborgartorget bredvid biblioteket Ode i Helsingfors, lördagen den 6 maj klockan 12–17.

Programmet är digert. Det finns aktiviteter för alla. Du kan provköra en elassisterad lastcykel och Helsingfors och Esbo stadscyklar på en testbana. Evenemangets höjdpunkt är hela familjens cykelparad, där alla kan njuta av cyklingens glädje tillsammans. Utflykten kan också få cyklister att inse hur viktigt det är att det finns säkra och tydliga omvägar kring byggen. Paraden startar från Medborgartorget klockan 13.30 och slutar på samma ställe ungefär en timme senare.

Dj:arna Trash Heroes spelar musik klockan 12–15. Haagan pyörähuolto Oy granskar gratis din cykels skick och säkerhet. Du kan prata med representanter för Helsingforsregionens cyklister rf. Du får tips och information om cykling och trafikregler för cykling.

Måndag 8.5
Fungerande cykelparkering i ett nytt höghus

Hepos Facebooksida kan du följa med en direktsänd intervju klockan 15.00. Lär dig mer om fungerande lösningar för cykelparkering i ett nytt fastighetsaktiebolag i Helsingfors. En invånare i huset presenterar en välplanerad och välkonstruerad cykelparkering som är lätt att lämna och återvända till, och som passar för alla. Utrymmet är välbyggt och utrustat med en tvättplats för cyklar samt automatiska dörrar. Det gör livet smidigare för fastighetsaktiebolagets invånare och inspirerar till cykling! En inspelning av direktsändningen publiceras senare på Hepos Facebooksida, och ett blogginlägg om intervjun publiceras på Hepos webbsida, där du senare kan läsa mer om ämnet.

Modern cykelparkering på Drumsö

Hepos Facebooksida kan du klockan 16.30 följa med en direktsänd intervju om hurdana lösningar för cykelparkering som har genomförts på Enåsudden på Drumsö. På området har man genomfört en kvarterslösning som består av flera fastighetsaktiebolag. Lösningen möjliggör en ny slags lösning för fastighetsaktiebolagen för förvaring av ellastcyklar som är i sambruk. Lösningen löser problemen med att förvara lastcyklar specifikt i gamla husbolag. Personalen inom Helsingforsregionens miljötjänsters projekt Circular Green Blocks presenterar hur en bilfri vardag i praktiken kan förverkligas genom att ersätta bilen med en ellastcykel som är i sambruk. Den bilfria vardagen underlättas av en cykelparkering på gården, där du tryggt och glatt kan förvara cykeln. En inspelning av direktsändningen hittas senare på Hepos Facebooksida, och ett blogginlägg om intervjun publiceras på Hepos webbsida, där du senare kan läsa mer om ämnet.


Tisdag 9.5
Bilar ersätts av lastcyklar på Drumsö

Kom och bekanta dig med en bilfri vardag på Drumsö, på adressen Enåsvägen 17, tisdag 9.5 klockan 16–19! Då får du se hur en mobilitetslösning som baserar sig på delningsekonomi fungerar i praktiken. Personalen vid Helsingforsregionens miljötjänsters projekt Circular Green Blocks presenterar en parkeringslösning som har utvecklats för lastcyklar. En säker, lättanvänd och vädertålig parkeringslösning som utvecklats i samarbete med företag är på plats under våren och sommaren. Eldrivna lastcyklar har anskaffats för att användas av invånarna i kvarteret, men man önskar att modellen sprider sig i framtiden. Avsikten är att i försöket utreda om en separat parkeringslösning på gården lämpar sig för bostadsaktiebolagens behov, lösa befintliga utrymmesutmaningar och göra människor bekanta med lastcyklar som fortskaffningsmedel.

Två- och trehjuliga eldrivna lastcyklar kommer att underlätta till exempel resor till butiker för invånarna i området. Köpcentret Lauttis deltar i samarbetet genom att ordna enkel parkering för cyklar på köpcentrets paradplats.

Onsdag 10.5, torsdag 11.5, fredag 12.5

Frukost till cyklister och orientering till cykelparkeringar

Det populära frukostevenemanget för cyklister bjuder in alla att trampa i väg till Banan i Helsingfors, Måltorget i Vanda och Kägeludden i Esbo.

Onsdag 10.5 ordnas frukosten vid Banan i Helsingfors, under Porkalagatans bro. Torsdag 11.5 delas det ut kaffe med tilltugg vid Laguuni i Kägeludden i Esbo, och fredag 12.5 på Måltorget i Dickursby i Vanda. Frivilliga från Hepo delar ut frukost till cyklister varje dag klockan 7–9. I samband med frukostevenemanget för cyklister i Vanda fredag 12.5 klockan 8.00 offentliggörs vem som är Årets cyklande Vandabo!

Onsdag 10.5 publiceras Cykelveckans orientering till cykelparkeringar. Evenemanget bjuder in hela familjen till ett stadsäventyr i huvudstadsregionen. Orientera på cykel i närområdet – se och upplev nya platser denna vår och sommar. Du kan delta när du vill, med egen cykel eller till exempel med stadscykel. Orienteringskontrollerna består av huvudstadsregionens bästa offentliga och privata lösningar för cykelparkering.


Torsdag 11.5

Högklassiga cykelparkeringar i Esbo gör lokala cyklister glada

Hepos Facebooksida kan du följa med en direktsänd intervju klockan 12.00 om hurdana lösningar för cykelparkering som har genomförts i Esbo centrum. En cyklist från Esbo presenterar två objekt i Esbo centrum: S-markets uppvärmda cykelparkering samt cykelparkeringen i köpcentret Entresse. En inspelning av direktsändningen hittas senare på Hepos Facebooksida, och ett blogginlägg om intervjun publiceras på Hepos webbsida, där du senare kan läsa mer om ämnet.

Lördag 13.5

Cykelturismdagen

Kom och lär dig mer om cykelturism under ledning av Taneli Roininen, expert från Cykelturismcentret och världsresenären. På evenemanget får du höra Tanelis turtips för att starta cykelturer och planera turer – oavsett om det är riktat till den närmaste omgivningen eller längre bort. Dagen inleds på Månsas friluftsstugas gårdsplan, framför sidobyggnaden (Krämertsskogsvägen 9), med presentationer av cykelvandring och finska cykelvandringsleder, varefter vi fortsätter i en workshops anda med temat cykelpackning och turcykelutrustning. Evenemanget börjar klockan 12 och slutar senast klockan 15. Du behöver inte ta med egen utrustning. Välkommen ombord!

Söndag 14.5

Hela familjens cykeltur

Söndagen den 14 maj ordnas en guidad gratis cykeltur för hela familjen för att fira morsdag. Upplev glädjen med att cykla tillsammans! Vi trampar i väg från Medborgartorget i Helsingfors klockan 10.30. Turen är sammanlagt 25 km lång, och det tar cirka 3 timmar att cykla hela sträckan. Rutten går tillbaka till startpunkten. Vi håller lugnt tempo så att alla hänger med. På turen bekantar vi oss med natur- och kulturobjekt och håller en längre paus. Du kan också delta med stadscykel.

Mer information om evenemangen och programmet finns på webbsidan hepo.fi/pyorailyviikko och på Hepos Facebook-evenemang.

Mer information:

Taija Timonen
Producent, Helsingforsregionens cyklister rf
tfn 050 0877 877
taija.timonen@hepo.fi

Henni Ahvenlampi
Verksamhetsledare, Helsingforsregionens cyklister rf
tfn 041 3191 002
henni.ahvenlampi@hepo.fi

Helsingforsregionens cyklister rf

Helsingforsregionens cyklister (Hepo) rf är en förening för cykelfrämjande med 1 500 medlemmar. Hepo är en gemenskap och intressebevakare för cyklister i huvudstadsregionen. Hepo vill förbättra förutsättningarna för cykling och göra huvudstadsregionen till en trivsammare plats att leva och cykla. Bli medlem: hepo.fi/liity

Cykelkommunernas nätverk

Den nationella Cykelveckan, som är Finlands största och mångsidigaste helhet av cykelevenemang, koordineras av cykelkommunernas nätverk (www.poljin.fi). Cykelveckan får tusentals finländare att röra på sig, och lockar fler människor att börja cykla. Cykelkommunernas nätverk vill fördubbla antalet cyklister i Finland och vill att det ska finnas högklassiga och säkra cykelförhållanden för alla. Ett annat viktigt mål är att stärka gemenskapen mellan dem som främjar cykling och cyklisterna.

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri