28.4.2023
Tiedotteet

Pyöräilyviikko paljastaa miten autoton arki onnistuu

Kuva: Halfpoint

Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikko avaa yleisölle 5.–14.5.2023, miten autotonta arkea eletään. Viikon aikana kokeillaan autoja korvaavia sähköavusteisia kuormapyöriä, joita voi hankkia myös oman taloyhtiöön yhteiskäyttöön. Pyöräpysäköintisuunnistuksessa tutustutaan erityyppisiin varkauksia vähentäviin laadukkaisiin pyöräpysäköintiratkaisuihin, jotka sopivat niin taloyhtiöihin, julkisille paikoille kuin marketteihin. Pyöräilyn ilo tempaa mukaansa koko perheen pyöräparaatissa, työmatkapyöräilijöiden aamupaloilla ja yhteisretkillä, joissa suunnitellaan kesän tulevia pyöräreissuja. 

Maksuttomiin matalan kynnyksen tapahtumiin ovat tervetulleita kaikenikäiset ja kaikentasoiset pyöräilijät sekä pyöräilystä kiinnostuneet. Osallistuaksesi et tarvitse omaa pyörää, vaan mukaan pääset vaikka kaupunkipyörällä. Ohjelmaa on lisäksi tarjolla myös virtuaalisesti verkossa.

Moni Pyöräilyviikon tapahtumista liittyy tänä vuonna laadukkaaseen pyöräpysäköintiin, koska tutkimusten mukaan ihmisten halukkuutta liikkua pyörällä voidaan lisätä panostamalla pyöräpysäköinnin turvallisuuteen. Helsingin kaupungin pyöräilybarometrin mukaan 66 % Helsingin asukkaista lisäisi pyörällä liikkumistaan, jos pyörien pysäköintipaikat ja -alueet olisivat nykyistä paremmin turvattuja ilkivallalta ja varastamiselta. Esimerkiksi laadukkaat pysäköintimahdollisuudet asemien yhteydessä mahdollistavat pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön samalla matkalla. Vastaavasti pyöräpysäköinnin heikot lenkit vaikuttavat väistämättä pyöräilyn houkuttelevuuteen.

– Suuri osa myydyistä pyöristä on tällä hetkellä sähköavusteisia ja moni miettii, mikä on omalle pyörälle turvallinen ja käytännöllinen säilytyspaikka sekä kotona että esimerkiksi työpaikalla. Monessa taloyhtiössä ollaan herätty siihen, että perinteinen pyörävarasto ei enää palvele nykyistä arkea, jossa pyöräillään jopa ympäri vuoden ja monen tyyppisillä ja kokoisilla menopeleillä, kertoo Helsingin seudun pyöräilijät ry:n (Hepo) toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi.

Niin pääkaupunkiseudun kaupunkien kuin Pyöräilyviikko-tapahtumankin tavoitteena on kannustaa ihmisiä pyöräilemään ja lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla. Kannustamme ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan. On tärkeää lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä arkiliikuntana sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennekulttuurissamme. Pyöräinfran osalta kannustamme rakentamaan yhdessä ympäristömme sellaiseksi, jossa eri-ikäiset ja erilaisilla pyörillä liikkuvat voivat sekä ajaa että pysäköidä pyöränsä sujuvasti ja turvallisesti jokaisena vuodenaikana.

Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien, Helsingin seudun ympäristöpalvelujen ja Helsingin seudun liikenteen sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset.

Kaikissa Pyöräilyviikon -tapahtumissa voi osallistua Helsingin seudun pyöräilijöiden jäsenhankintakampanjaan, jossa 22.9.2023 mennessä jäseneksi liittyvien kesken arvotaan  kaksi Helkaman sähköavusteista polkupyörää (arvo jopa 3 299 €). Arvonta järjestetään 27.9.2023.

Polkaise Pyöräilyviikon tapahtumiin


Lauantai 6.5. 

Pyöräilyviikon avajaiset & koko perheen pyöräparaati

Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä, lauantaina 6. toukokuuta kello 12–17. 

Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan sähköavusteisia kuormapyöriä ja Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä erikseen paikalle järjestetylle koeajoradalle. Tapahtuman kohokohta on koko perheen pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeitä turvallisiksi ja selkeiksi rakennetut työmaiden kiertotiet ovat. Paraati lähtee liikkeelle klo 13.30 Kansalaistorilta ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. 

Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 12-15. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Haagan Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä.

Maanantai 8.5.

Toimivaa pyöräpysäköintiä uudessa taloyhtiössä

Hyppää linjoille mukaan kello 15.00 Hepon Facebook-sivulle live feed haastatteluun tutustumaan toimiviin pyöräpysäköintiratkaisuihin helsinkiläisessä uudessa taloyhtiössä. Talon asukas esittelee hyvin suunniteltua ja rakennettua pyöräpysäköintiä, josta on helppo lähteä liikkeelle ja palata monenlaisilla pyörillä ja joka soveltuu kaikenikäisille pyöräilijöille. Huolellisesti rakennettu ja pyörien pesupaikalla ja automaattiovilla varustettu tila sujuvoittaa taloyhtiön asukkaiden arkea ja innostaa pyöräilyn pariin! Live feed haastattelun tallenne löytyy myöhemmin Hepon Facebookista, sekä siitä koostetaan blogi-postaus Hepon verkkosivuille, josta voit käydä myöhemmin lukemassa aiheesta lisää.

Nykyaikainen pyöräpysäköinti Lauttasaaressa

Tule Hepon Facebook-sivun live feed haastatteluun kello 16.30 kuulemaan, minkälainen pyöräpysäköintiratkaisu on toteutettu Lauttasaaren Katajaharjun alueelle kortteliratkaisuna useamman taloyhtiön yhteyteen. Ratkaisu mahdollistaa uudenlaisen yhteiskäyttöisen sähkökuormapyörien säilytysratkaisun taloyhtiöille, ja se vastaa kuormapyörien säilytyksen tilahaasteisiin nimenomaan vanhoissa taloyhtiöissä. HSY:n Circular Green Blocks -projektin työntekijät esittelevät, kuinka autotonta arkea voi käytännössä toteuttaa korvaamalla auton yhteiskäyttöisellä ja sähköavusteisella kuormapyörällä. Autottomasta arjesta helpon tekee yritysyhteistyössä kehitetty pihalla sijaitseva pyöräpysäköinti, jonne pyörän voi turvallisesti hyvillä mielin viedä säilöön. Live feed haastattelun tallenne löytyy myöhemmin Hepon Facebookista, sekä siitä koostetaan blogi-postaus Hepo.fi -verkkosivuille, josta voit käydä myöhemmin lukemassa aiheesta lisää.


Tiistai 9.5.
Sähköavusteiset kuormapyörät korvaavat autot Lauttasaaressa

Tule tutustumaan autottomaan arkeen Lauttasaareen osoitteeseen Katajaharjuntie 17 ti 9.5. klo 16-19! Tällöin näet miten jakamistalouteen perustuva liikkumisratkaisu käytännössä toimii. HSY:n Circular Green Blocks -projektin työntekijät ovat paikalla esittelemässä kuormapyörille kehitettyä pysäköintiratkaisua. Yritysyhteistyössä kehitetty turvallinen, helppokäyttöinen ja sääsuojainen pysäköintiratkaisu on paikalla kevään ja kesän ajan. Sähköavusteiset kuormapyörät on hankittu korttelin asukkaiden käyttöön, mutta mallista toivotaan tulevaisuudessa laajemmin monistettavaa. Kokeilun aikana on tarkoitus selvittää erillisen pihalla sijaitsevan pysäköintiratkaisun soveltuvuutta taloyhtiöiden tarpeisiin, ratkoa olemassa olevia tilahaasteita sekä tutustuttaa ihmisiä kuormapyörään kulkuvälineenä.

2- ja 3- pyöräiset sähköavusteiset kuormapyörät tulevat helpottamaan esimerkiksi alueen asukkaiden kauppamatkoja. Paikallinen kauppakeskus Lauttis on tullut kehittämistyöhön mukaan järjestämällä vaivattoman pysäköinnin näille pyörille kauppakeskuksen paraatipaikalle.

Keskiviikko 10.5., torstai 11.5., perjantai 12.5.

Aamupalaa pyöräilijöille & pyöräpysäköintisuunnistus

Huippusuosittu aamupalaa pyöräilijöille -tapahtuma kutsuu kaikki polkaisemaan Helsingin Baanalle, Vantaan Maalitorille ja Espoon Keilaniemeen.

Keskiviikon 10.5. aamupalatarjoilu järjestetään Helsingissä Baanalla, Porkkalankadun sillan alla. Torstaina 11.5. nälkäisiä ja kahvin janoisia palvellaan puolestaan Espoon Keilaniemessä Laguunin luona, ja perjantaina 12.5. Vantaalla Tikkurilan Maalitorilla. Hepon vapaaehtoiset jalkautuvat jakamaan aamupalaa pyöräilijöille kunakin päivänä kello 7:stä 9:ään. Vantaan aamupalaa pyöräilijöille tapahtumassa perjantaina 12.5. klo 8.00 julkistetaan myös Vuoden vantaalainen pyöräilijä!

Keskiviikkona 10.5. julkaistaan Pyöräilyviikon pyöräpysäköintisuunnistus. Pyöräpysäköintisuunnistus kutsuu koko perheen kaupunkiseikkailuun pääkaupunkiseudulla. Lähde lähimatkailemaan pyöräillen suunnistuksen avulla – koe ja näe uusia paikkoja tänä keväänä ja kesänä. Osallistua voi täysin oman aikataulun mukaan omalla pyörällä tai vaikka kaupunkipyörällä. Suunnistuskohteet sisältävät pääkaupunkiseudun parhaat julkiset ja yksityiset pyöräpysäköintiratkaisut.

Torstai 11.5.

Laadukkaat pyöräpysäköinnit Espoossa ilahduttavat paikallista pyöräilijää

Tule Hepon Facebook-sivun live feed haastatteluun kello 12.00 kuulemaan, minkälaisia toimivia pyöräpysäköintiratkaisuja Espoon keskuksesta löytyy. Paikallinen pyöräilijä esittelee kaksi kohdetta, Espoon keskuksen S-marketin lämmitetyn pyöräpysäköinnin sekä Entresseen kauppakeskuksen pyöräpysäköinnin. Live feed haastattelun tallenne löytyy myöhemmin Hepon Facebookista, sekä siitä koostetaan blogi-postaus Hepo.fi -verkkosivuille, josta voit käydä myöhemmin lukemassa aiheesta lisää.


Lauantai 13.5. 

Pyörämatkailupäivä

Tule tutustumaan pyörämatkailuun Pyörämatkailukeskuksen asiantuntijan ja maailmanmatkaaja Taneli Roinisen johdolla. Tapahtumassa kuulet Tanelin retkivinkit pyörämatkailun aloittamiseen ja retkien suunnitteluun – suuntautui se sitten lähiympäristöön tai kauemmas. Päivä alkaa Maunulan majan pihalla sivurakennuksen edessä (Metsäläntie 9) pyörävaelluksen ja Suomen pyörävaellusreittien esittelyillä, jonka jälkeen jatketaan työpajahenkisesti pyörän pakkauksen ja retkipyöräilyvarusteiden teemaan. Tilaisuus alkaa kello 12 ja loppuu viimeistään kello 15. Mukaan et tarvitse omia varusteita. Tervetuloa mukaan!

Sunnuntai 14.5. 

Koko perheen pyöräretki

Äitienpäivän kunniaksi sunnuntaina 14. toukokuuta järjestetään koko perheen ohjattu ja maksuton pyöräretki. Tule kokemaan yhdessä pyöräilemisen ilo! Polkaisemme retkelle Helsingin Kansalaistorilta kello 10.30. Reitin kokonaispituus on noin 25 kilometriä, jonka pyöräilemiseen menee noin 3 tuntia, reitti palaa lähtöpisteeseen. Vauhti on rauhallinen, jotta kaikki pysyvät mukana. Retkelle tutustutaan luonto- ja kulttuurikohteisiin ja pidetään yksi pidempi pysähdys. Retkelle voi osallistua myös kaupunkipyörällä.

Tapahtumien ohjelmat tiedotetaan hepo.fi/pyorailyviikko/ -verkkosivulla sekä Hepon Facebook-tapahtumissa. 

Lisätietoja:

Taija Timonen
Tuottaja, Helsingin seudun pyöräilijät ry
050 0877 877
taija.timonen@hepo.fi

Henni Ahvenlampi
Toiminnanjohtaja, Helsingin seudun pyöräilijät ry
041 3191002
henni.ahvenlampi@hepo.fi

Helsingin seudun pyöräilijät

Helsingin seudun pyöräilijät (Hepo) ry on pyöräilyn edistämiseen keskittynyt kansalaisjärjestö, jolla on yli 1 500 jäsentä. Olemme pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisö ja edunvalvoja. Tavoitteenamme on parantaa pyöräilyn edellytyksiä ja tehdä pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi paikka elää ja liikkua. Liity jäseneksi: hepo.fi/liity

Pyöräilykuntien verkosto

Pyöräilykuntien verkosto koordinoi valtakunnallista Pyöräilyviikkoa, joka on Suomen laajin ja monimuotoisin pyöräilytapahtumien kokonaisuus. Pyöräilyviikko liikuttaa tuhansia suomalaisia ja houkuttelee mukaan uusia pyöräilijöitä. Pyöräilykuntien verkosto haluaa kaksinkertaistaa pyöräilyn määrän Suomessa sekä laadukkaat ja turvalliset pyöräilyolosuhteet kaikille. Keskeinen tavoite on myös pyöräilyn edistäjien ja pyöräilijöiden yhteisön vahvistaminen.