10.5.2023
Tiedotteet

Bli intresserad av cykling genom att lära känna huvudstadsregionens bästa infrastruktur för cykelparkering!

Orientering till cykelparkeringar är ett inspirerande cykeläventyr i huvudstadsregionen. Äventyret lockar till att utforska närmiljön med cykel och passar cyklister i alla åldrar, som vill hitta något intressant att göra denna sommar. Du kan delta när du vill, med egen cykel eller till exempel med stadscykel. Orienteringen till cykelparkeringar är en del av huvudstadsregionens Cykelvecka, som ordnas 5–14.5.2023. Cykelveckan möjliggörs av våra samarbetspartner: Helsingfors, Esbo och Vanda städer, Helsingforsregionens miljötjänster och Helsingforsregionens trafik.

När vi rör oss med cykel inleds och avslutas varje resa vid en cykelparkering. Ofta finns det ett behov att parkera cykeln också under resan. Under de senaste åren har man i huvudstadsregionen förbättrat cykeltrafikens infrastruktur och nu är det dags att bli bekant med hur en högklassig cykelparkering ser ut – och i synnerhet med var man hittar den just nu.

Vad innebär en högklassig cykelparkering?

En tumregel är att man erbjuder minst samma servicenivå för cykelparkering som för bilparkeringen på samma plats. En cykelparkering som har belysning och tak, ligger på en synlig plats, nära målet och som dessutom möjliggör ramlåsning är ett effektivt hinder för stölder. Samtidigt bidrar den till att göra cyklingen synligare och visar att det anses vara värdefullt att röra sig med cykel. I en väl planerad cykelparkering ryms både lådcyklar, släpkärror och terrängcyklar med breda däck. En riktigt bra cykelparkering bidrar till att öka cyklingen och därför lönar det sig att satsa på dem.

Vem har valt ut cykelparkeringarna som hör till orienteringen?

Medlemmarna i Helsingforsregionens cyklister rf (Hepo) har valt ut cykelparkeringarna. Genom att delta i orienteringen till cykelparkeringar kan både invånarna i huvudstadsregionen och andra som rör sig i området få motionsglädje och nyttig information om de bästa cykelparkeringarna i huvudstadsregionen, samtidigt som de kan njuta av frisk luft.

Vem har ansvar för cykelparkeringen?

Det är inte bara städerna som har ansvar för att ordna cykelparkering, utan ansvaret ligger också hos andra aktörer och kräver samarbete. Därför har Helsingforsregionens cyklister rf också föreslagit andra cykelparkeringar som inkluderats i orienteringen, till exempel i köpcentrum och vid arbetsplatser som har lyckade cykelparkeringar. Arbetsplatser, köpcentrum, husbolag, företag och många tjänsteleverantörer samt staten i flera olika roller – alla behövs för att producera cykelparkering som tillfredsställer kundens, det vill säga cyklistens, behov.

Ge dig ut för att tvätta cykeln eller för att shoppa

Cykelorienteringen gör det lätt och intressant att gå på äventyr i näromgivningen. Arrangörerna hoppas att evenemanget ska locka folk i alla åldrar att hoppa upp på cykeln och dessutom ge familjerna tips om vart det lönar sig att styra kosan. Information om var kontrollerna för cykeläventyret ligger finns på Hepos webbplats hepo.fi/pyorapysakointisuunnistus/ (på finska). Det lönar sig att dela upp den 90 kilometer långa rutten i två heldagsutflykter eller till exempel arbeta sig igenom den stadsdel per stadsdel. Du kan också delta genom att bara besöka de kontroller som du är mest intresserad av. 

– Evenemanget har som mål att ge information om de bästa cykelparkeringarna i huvudstadsregionen, som underlättar det dagliga livet och gör cykling som en del av livet allt mer lockande. Du hittar platser där du kan tvätta din cykel, uppvärmda cykelparkeringar och de bästa cykelparkeringslösningarna intill olika stationer. Vi hoppas att deltagarna blir förtjusta i hur lätt det är att röra sig med cykel och fortsätter att åka cykel också efter orienteringsutfärden, säger Hepos verksamhetsledare Henni Ahvenlampi.

Besök cykelparkeringarna och välj din favorit 

Du kan läsa en presentation av samtliga 18 kontroller på hepo.fi/pyorapysakointisuunnistus/ (på finska). När du har besökt kontrollerna hoppas vi att du röstar på din favorit: https://forms.gle/Y6J4Rqsw7TiF7vnt8

Resultaten av omröstningen publiceras i juni på hepo.fi. 

Cykelorienteringens kontroller:

Helsingfors
1. Köpcentret Triplas uppvärmda cykelparkering och cykeltvätt, ingång från Böle bro.

2. Stadstrafik Ab:s cykelparkeringshall, Fiskehamnens metrostation
3. Väderskyddad parkeringslösning för lastcyklar i gemensam användning, bostadsaktiebolaget Katajaharjuntie 17
4. Köpcentret Kaari, Kanteletarvägen 1
5. Köpcentret Arabias cykelparkering, Hemholmsgatan 1, innergården
6. Infartsparkeringen vid Mosabacka järnvägsstation, Fallkullavägens överfart

Esbo
7. Köpcentret Lippulaivas uppvärmda cykelparkering och cykeltvätt, Esboviksgatan 8
8. Köpcentret Ainoas takförsedda cykelparkering, Västanvinden 5
9. Alberga järnvägsstation, cykelparkeringen i tunneln under järnvägen
10. Besökarparkeringen vid Ramboll Finlands kontor, Självstyrelsegränden 3
11. Köpcentret Entresses cykelparkering, parkeringshallen, Brogatan 11
12. Cykelparkeringen vid S-market Esbo centrum, Brogatan 11

Vanda
13. Dickursby järnvägsstation, uppvärmd cykelparkeringen i tunneln under järnvägen
14. Vandaforsens järnvägsstation, infartsparkering under tak
15. Sandkulla järnvägsstation, infartsparkering under tak
16. Stenflistorgets cykelparkering, Myrbacka, Stenflisvägen 3A
17. Cykelparkeringen vid skolan Jokiniemen koulu, Vitbäcksvägen 51
18. Cykelparkering vid gatan i Dickursby centrum, Stationsvägen 6

Cykelrienteringen till cykelparkeringar är en del av huvudstadsregionens cykelvecka, som samordnas av Helsingforsregionens cyklister rf. Veckans evenemang ordnas i samarbete med Helsingfors, Vanda och Esbo städer, Helsingforsregionens trafik, Helsingforsregionens miljötjänster samt andra aktörer inom cykelbranschen. I evenemanget deltar också volontärer från Helsingforsregionens cyklister rf.  

Mer information:
Taija Timonen
Producent: Helsingforsregionens cyklister rf
tfn 050 0877 877
taija.timonen@hepo.fi

Henni Ahvenlampi
Verksamhetsledare, Helsingforsregionens cyklister rf
tfn 041 3191002
henni.ahvenlampi@hepo.fi

Tulevat tapahtumat

Ke 28.2. klo 17:00 – 19:00

Vaikuttamisryhmän kokous

Tervetuloa Hepon vaikuttamisryhmän kokoukseen Polkimolle ke 28.2. klo 17-19. Kokouksessa keskustellaan ajankohtaisista pyöräliikenteeseen liittyvistä aiheista. Esityslistan luonnos: https://docs.google.com/document/d/1XZ9ERGno-Ni8JLj6TA6xv8HWJz5kEVxYJ-4fHyQDvng/edit Hepon vaikuttamisryhmä suunnittelee ja toteuttaa yhdistyksen vaikuttamistoimintaa yhdistyksen kokouksien vetämien suuntaviivojen mukaisesti. Vaikuttamisryhmä laatii kannanottoja, kommentteja, mielipidekirjoituksia ja blogeja yhdistyksen puolesta. Lisäksi vaikuttamisryhmä tapaa virkamiehiä ja poliitikkoja, toteuttaa kampanjoita ja tarvittaessa mielenosoituksiakin. Työ tehdään pääasiassa vapaaehtoispohjalta. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan Hepon vaikuttamisryhmään. Paikka: Iso Roobertinkatu 3-5 Sisäpihan/porttikongin kautta sisään, summeri "Kuvasto, Suomen Taiteilijaseura, Pyöräliitto, Pyöräilykuntien verkosto" 2. Krs. Tapaamiseen voi osallistua etäyhteydellä tämän linkin kautta: meet.google.com/qid-izti-uxc Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/6uR6NHYzU

Ma 11.3. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo, Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
Ma 8.4. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo, Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
Ma 13.5. klo 17:00 – 19:00

Hallituksen kokous

Polkimo, Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
Kalenteri