10.5.2023
Tiedotteet

Innostu pyöräilystä tutustumalla pääkaupunkiseudun laadukkaimpaan pyöräpysäköinti-infraan!

Pyöräpysäköintisuunnistus on kaupunkiseikkailuun inspiroiva pyöräilytapahtuma pääkaupunkiseudulla. Lähimatkailuun pyöräillen innostava tapahtuma soveltuu kaikenikäisille, jotka kaipaavat kiinnostavaa uutta tekemistä tänä keväänä ja kesänä. Osallistua voi täysin oman aikataulun mukaan omalla pyörällä tai vaikka kaupunkipyörällä. Pyöräpysäköintisuunnistus on osa pääkaupunkiseudun Pyöräilyviikkoa, joka järjestetään 5.-14.5.2023. Pyöräilyviikon mahdollistaa yhteistyökumppanimme Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, HSY ja HSL.

Pyörällä liikuttaessa jokainen matka alkaa ja päättyy pyöräpysäköintiin. Usein pyöräpysäköinnille on tarvetta myös matkan varrella. Viime vuosina pääkaupunkiseudulla on parannettu pyöräliikenteen infrastruktuuria ja nyt on aika tutustua siihen, mitä on laadukas pyöräpysäköinti ja erityisesti, mistä sitä tällä hetkellä löytää.

Mitä on laadukas pyöräpysäköinti?

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että pyöräpysäköinnille tarjotaan vähintään sama palvelutaso kuin kohteessa olevalle autopysäköinnille. Valaistu, katettu, näkyvällä paikalla sijaitseva, lähellä määränpäätä sekä pyörän runkolukitsemisen mahdollistava pysäköintialue ehkäisee tehokkaasti varkauksia, mutta myös tuo pyöräilyä näkyväksi ja osoittaa että pyörällä liikkumista arvostetaan. Hyvin suunniteltuun pyöräpysäköintiin mahtuvat niin laatikkopyörät, peräkärryt kuin leveärenkaisemmat maastopyörät. Parhaimmillaan hyvä pyöräpysäköinti lisää pyörällä liikkumista ja siksi siihen kannattaa panostaa.

Kuka on valinnut pyöräpysäköintisuunnistuksen kohteet?

Helsingin seudun pyöräilijät (Hepo) ry:n yhteisön jäsenet ovat valinneet pyöräpysäköintisuunnistuksen kohteet. Pyöräpysäköintisuunnistuksen kautta sekä pääkaupunkiseutulaiset että lähimatkailijat saavat liikunnan iloa ja hyödyllistä tietoa tutustumalla pääkaupunkiseudun parhaisiin pyöräpysäköintikohteisiin samalla ulkoillen.

Kuka pyöräpysäköinnistä vastaa?

Kaupunkien lisäksi vastuu pyöräpysäköinnin järjestämisestä jakautuu myös muille toimijoille ja vaatii yhteistyötä. Siksi tähän pyöräpysäköintisuunnistukseen on tuotu mukaan myös Helsingin seudun pyöräilijät ry:n yhteisön ehdottamia kohteita, kauppakeskuksia ja myös esimerkkejä työpaikkojen laadukkaista pyöräpysäköintiratkaisuista. Työpaikat, kauppakeskukset, taloyhtiöt, yritykset ja lukuisat palveluntarjoajat sekä valtio eri rooleissaan tarvitaan tuottamaan pyöräilijän eli asiakkaan kannalta laadukasta pyöräpysäköintiä.

Lähde retkelle pesemään pyörä ja rennoin mielin vaikka ostoksille

Pyöräpysäköintisuunnistus tekee paikallisen seikkailemisen helpoksi ja monipuoliseksi. Toiveissa on, että tapahtuma houkuttelee monenikäisiä omaehtoiseen pyöräilyyn ja antaa myös perheille uusia ideoita liikkumiseen kotiensa lähiympäristössä. Hepon nettisivuilta hepo.fi/pyorapysakointisuunnistus löytyvien rastien avulla kaupunkiseikkailu on tehty helpoksi. Noin 90 km pitkä rastirata kannattaa jakaa kahdeksi koko päivän retkeksi tai palastella esimerkiksi kaupunkikohtaisiksi osiksi. Voit myös osallistua tutustumalla vaikka vain itsellesi kiinnostavimpiin rasteihin. 

– Tapahtuman tavoite on antaa tietoa pääkaupunkiseudun kaupunkien tämän hetken laadukkaimmista pyöräpysäköintikohteista, jotka helpottavat arkielämää ja lisäävät pyöräilevän elämäntavan houkuttelevuutta. Löydät pyöränpesupaikat, lämmitetyt pyöräparkit ja parhaat asemien yhteydessä olevat pyöräpysäköintiratkaisut. Toivomme, että osallistujat ihastuvat pyörällä liikkumisen helppouteen ja ottavat sen mukaan arkeensa myös tapahtuman jälkeen, Hepon toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi sanoo.

Kierrä kohteet ja valitse suosikkisi 

Jokaisen 18 kiehtovan kohteen esittelyn voit lukea hepo.fi/pyorapysakointisuunnistus/ -sivulta. Kierrettyäsi kohteet toivomme, että osallistut Yleisön suosikit -äänestykseen: https://forms.gle/Y6J4Rqsw7TiF7vnt8

Äänestyksen tulokset julkaistaan kesäkuussa hepo.fi -verkkosivulla. 


Pyöräpysäköintisuunnistuksen kohteet:

Helsinki
1. Kauppakeskus Triplan lämmitetty pyöräpysäköinti ja pyöränpesupaikka, sisäänkäynti Pasilansillan keskeltä
2. Kaupunkiliikenne oy:n pyöräpysäköintihalli, Kalasataman metroasema
3. Yhteiskäyttöisten kuormapyörien sääsuojainen pysäköintiratkaisu, Asunto Oy Katajaharjuntie 17
4. Kauppakeskus Kaari, Kantelettarentie 1
5. Kauppakeskus Arabian pyöräpysäköinti, Kotisaarenkatu 1, sisäpiha
6. Tapanilan juna-aseman liityntäpysäköinti, Fallkullantien ylikultusilta

Espoo
7. Kauppakeskus Lippulaivan lämmitetty pyöräpysäköinti ja pyöränpesupaikka, Kipparinreitillä joka kulkee Merikarhunkujan ja Espoonlahden kirkon välistä
8. Kauppakeskus Ainoan katettu pyöräpysäköinti, Länsituuli 5
9. Leppävaaran juna-aseman alikulun pyöräpysäköinti
10. Ramboll Finlandin toimiston vierailijapysäköinti, Itsehallintokuja 3
11. Kauppakeskus Entressen pyöräpysäköinti, pysäköintihalli, Siltakatu 11
12. S-market Espoon keskuksen pyöräpysäköinti, Siltakatu 11

Vantaa
13. Tikkurilan juna-aseman lämmitetty pyöräpysäköinti, juna-aseman alikulku
14. Vantaankosken juna-asema katettu liityntäpysäköinti
15. Hiekkaharjun juna-aseman katettu liityntäpysäköinti
16. Iskostorin pyöräpysäköinti, Myyrmäki, Iskoskuja 3A
17. Jokiniemen koulun pyöräpysäköinti, Valkoisenlähteentie 51
18. Tikkurilan keskustan kadunvarsipysäköinti, Asematie 6

Pyöräilevä pyöräpysäköintisuunnistus on osa pääkaupunkiseudun Pyöräilyviikkoa, jota koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät (Hepo) ry. Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien ja HSY:n ja HSL:n, – sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. 

Lisätietoja:
Taija Timonen
Tuottaja, Helsingin seudun pyöräilijät ry
+358 50 0877 877
taija.timonen@hepo.fi

Henni Ahvenlampi
Toiminnanjohtaja, Helsingin seudun pyöräilijät ry
041 3191002
henni.ahvenlampi@hepo.fi