17.4.2024
Tiedotteet

Cykelveckan önskar trafikfred

Kuva: Lev Karavanov


Huvudstadsregionens cykelvecka bjuder invånarna att hoppa upp på cykeln 3–12.5.2024. Evenemangsveckan kör i gång lördag 4.5 på Medborgartorget i Helsingfors, där en cykelparad för trafikfred startar samma dag. Under vardagarna blir cyklister som är på väg till jobbet bjudna på frukost i Dickursby i Vanda, i Tölöviksparken i Helsingfors och i Kägeludden i Esbo. Skolvägsorienteringen, som anknyter till trafikfred och till hur barn rör sig självständigt, samt intervjuer med barnfamiljer publiceras på webben under hela veckan. Till evenemangshelheten hör också cykelutfärder för hela familjen och information om hur man planerar längre cykelutfärder.

Under Cykelveckan ordnas gratisevenemang med låg tröskel för cyklister i alla åldrar och på alla nivåer. De passar för alla som är intresserade av cykling. Du behöver inte ha en egen cykel för att delta – en stadscykel duger bra.

Veckans tema är trafikfred, som hänvisar till en strävan att lugna ner trafikmiljön och till att de som rör sig i trafiken ska ta det lugnt. När trafikmiljön och trafikkulturen upplevs som lugn och säker blir det lockande för människor i alla åldrar att cykla.

Trafikmiljön kan lugnas ner både med begränsningar och genom strukturella lösningar, som har en stor betydelse för trafiksäkerheten och trivsamheten. Det är viktigt att lugna ner trafikmiljön överallt där man vill göra gång och cykling mer lockande och säkrare. I synnerhet borde man ägna särskild uppmärksamhet åt trafikfred i områden där många barn rör sig, eller där man önskar att många barn ska röra sig. Det kan handla om daghems- och skolvägar samt om omgivningen nära skolor och daghem. På samma sätt behövs säkra trafikmiljöer på vägen till hobbyer, till exempel i omgivningen av kulturanstalter, bibliotek och idrottsplatser.

– När trafikmiljön är tillräckligt säker och smidig för barn som självständigt rör sig med cykel, är den också lämplig för äldre och för dem som först håller på att lära sig cykla – oberoende av ålder, säger Henni Ahvenlampi som är verksamhetsledare för Helsingforsregionens cyklister rf (Hepo).

Målet för både huvudstadsregionens städer och med Cykelveckan är att uppmuntra invånarna att cykla mer på alla slags resor. Vi uppmuntrar invånarna att fundera över sina egna val av färdsätt. Det är viktigt att öka invånarnas medvetenhet om fördelarna med cykling i vardagen och stärka cyklingens roll i vår trafikkultur. Då det gäller infrastrukturen för cykling uppmuntrar vi till att tillsammans bygga upp vår omgivning så att människor i olika åldrar och på olika slags cyklar smidigt och säkert kan cykla och parkera året runt.

I huvudstadsregionen koordineras Cykelveckan av Helsingforsregionens cyklister rf (Hepo). Veckans evenemang ordnas i samarbete med Helsingfors, Esbo och Vanda städer, Helsingforsregionens trafik och andra aktörer inom cykelbranschen. I evenemanget deltar också volontärer från Helsingforsregionens cyklister rf.

På alla evenemang under Cykelveckan kan du också delta i Cykelförbundet  medlemskampanj. Bland dem som ansluter sig före 29.9.2024 lottas det ut en Helkama-elcykel (värde upp till 2 349 euro). Utlottningen ordnas 9.10.2024.


Hoppa upp på cykeln och delta i Cykelveckans evenemang

Lördag 4.5

Cykelveckan invigs med en cykelparad för hela familjen i Helsingfors

Cykelveckan invigs på Medborgartorget bredvid biblioteket Odet lördagen den 4 maj klockan 11–16.

Programmet är digert. Det finns aktiviteter för alla. Kom och provkör förmånscyklar för anställda eller en stadscykel från Helsingfors eller Esbo. Du kan också dekorera din cykel tillsammans med en miljöpedagog från Helsingfors stad. Föreningen Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry presenterar sin verksamhet, bland annat motionslekar inom global fostran som de skapat, och bjuder alla att testa hur mycket de vet om hållbar utveckling. Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen håller ett festtal till ära av att Kaisatunneln blivit färdig. Evenemangets höjdpunkt är en cykelparad för trafikfred, där alla kan njuta av cykelglädje tillsammans. Utfärden kan också få deltagarna att fundera på hur viktigt det är att lugna ner trafikmiljön och att de som rör sig i trafiken tar det lugnt. Paraden startar från Medborgartorget ungefär klockan 13 och avslutas på samma ställe ungefär en timme senare.

Det bjuds naturligtvis också på musik – DJ:arna Trash Heroes spelar klockan 11–14. Besökarna kan dessutom låta ett proffs från Helsingin Pyörähuolto Oy kontrollera att deras cyklar är säkra och i gott skick helt gratis. Representanter för Helsingforsregionens cyklister rf är naturligtvis också på plats. Du får tips och information om cykling och trafikregler för cykling.

Event på Facebook: https://fb.me/e/c2ekIl7KESöndag 5.5
Hela familjens cykeltur i Helsingfors

Söndagen den 5 maj ordnas en guidad gratis cykeltur för hela familjen i Helsingfors. Cykelturen startar från Medborgartorget, klockan 10. Turen är högst 25 km lång, och det tar cirka tre timmar att cykla hela sträckan.

Under turen bekantar sig deltagarna med djurskulpturer och stiger av cykeln för att undersöka de vackra väggmålningarna i Östra Böle, som bland annat föreställer gäss, lejon och drakar! Vi cyklar i långsam takt så att alla orkar med – det innebär att cykelturen också passar dem som inte cyklat mycket. Vi håller ofta små pauser vid konstverk. Ta gärna med något att dricka och något smått och gott att äta medan du beundrar konstverken. Du kan också delta med en stadscykel.

Event på Facebook: https://fb.me/e/1BUWGNt4J

Måndag 6.5, tisdag 7.5, onsdag 8.5

Frukost för cyklister på väg till jobbet

Det populära frukostevenemanget för cyklister som är på väg till jobbet bjuder in alla att cykla till Tölöviksparken i Helsingfors, på torget Maalitori vid Målfärgsstigen i Dickursby och i Kägeludden i Esbo.

På måndag 6.5 serveras frukost i Dickursby i Vanda, på adressen Målfärgsstigen 9. I frukostmötet offentliggörs vem som är Årets cyklande Vandabo och deltar också anställda vid staden, som förevisar stadscyklar. Tisdag 7.5 serveras frukost och kaffe i Tölöviksparken i Helsingfors vid Helsingfors stads Cykelcentrums nya verksamhetspunkt, och onsdag 8.5 i Kägeludden i Esbo, framför Laguuni. Frivilliga från Helsingforsregionens cyklister rf delar ut frukost till cyklister varje dag klockan 7–9.

Vanda event på Facebook: https://fb.me/e/y47yjfrwc
Helsingfors event på Facebook: https://fb.me/e/1Npk5FKAU
Esbo event på Facebook: https://fb.me/e/1yxnDNkhi


Tisdag 7.5
På cykeltur i Italien – idéer och tips för långsamma resor

Vill du veta vartåt i Italien det lönar sig att åka när du vill hitta vackra utsikter, lockande tjänster och övernattningsplatser medan du cyklar? Kom och njut av vackra vyer och hör de bästa tipsen av den erfarna cykelturisten Mirja Priha om hur du kan planera en resa i Italien för dig själv, din familj eller varför inte ett kompisgäng.

Tillställningen ger dig inspirerande idéer för cykelturer i Italien, från guidade stadsutflykter till längre cykelvandringar i egen regi, genom olika resmål och landskap: Rom, Assisi, Matera, Dolomiterna och Sicilien. Evenemanget ordnas tillsammans med föreningen Finlandia-Italia ry.

Välkommen 7.5 till läsesalen i Richardsgatans bibliotek, tredje våningen.

På Facebook: https://fb.me/e/3bIqTaU9M


Fredag 10.5

Skolvägsorienteringen publiceras

Fredag 10.5 publiceras Cykelveckans skolvägsorientering på hepo.fi. Orienteringen bjuder in hela familjen till att bekanta sig med huvudstadsregionens bästa skolvägar och de skolvägar som har mest utvecklingspotential. Du kan till exempel cykla igenom orienteringsrutten i egen takt eller välja ut en av skolvägarna.

Fixa skolvägar som går att cykla – en intervju i Helsingfors

Kom med kl. 15.00 via Helsingforsregionens cyklister rf:s Facebooksida och lyssna på en Live feed -intervju om hur lokala barn cyklar till skolan. En förälder och ett barn från Helsingfors berättar hur man tagit hänsyn till cyklister längs med barnets skolväg och hurdana utvecklingsbehov som det finns längs med vägen. Under intervjun får vi bland annat höra kommentarer om farliga situationer i rondellen vid köpcentret Tripla, om lämning och hämtning med bil samt om cykelparkering på skolans gård. En inspelning av direktsändningen publiceras senare på Hepos Facebooksida, och ett blogginlägg om intervjun publiceras på Hepos webbsida, där du senare kan läsa mer om ämnet.


Lördag 11.5

Grunderna i cykelvandring i Helsingfors

Kom och lär dig mer om cykelvandring av Taina Renkonen, som blivit känd i sociala medier som äventyrscyklist (seikkailupyöräilijä). Du får höra Tainas bästa tips för att börja med cykelvandring och om planering av cykelutflykter – både i din närmaste omgivning och längre bort. Hur ska jag göra för att börja med cykelvandring? Vilket slags utrustning behöver jag? Vad ska jag packa med mig? Hur planerar jag rutten? Var ska jag övernatta? Svar på dessa och många andra frågor får du under föreläsningen.

Dagen börjar vid Månsas friluftsstuga, intill kafébyggnaden (Krämertskogsvägen 9) med en föreläsning under lediga former, varefter de som vill kan ta en cykeltur under ledning av Taina. Cykelturen är högst 15 km lång och under den får deltagarna bland annat se hur man kan slå läger och diskutera hur man väljer en bra övernattningsplats, samt höra mer om säkerhetsfrågor.

Tillställningen börjar kl. 12 och slutar senast kl. 15. Du behöver en cykel om du vill delta i cykelturen, men ingen annan utrustning behövs. Evenemanget är gratis och kräver ingen registrering. Välkommen med!

Event på Facebook: https://fb.me/e/56TDkFh7B

Lördag 11.5

Cykelresa i Vanda

Hur skulle det vara med en cykeltur? Kom med och cykla en bit av cykelrutten South by Cycle, med start vid Hanaböle träsk tillsammans med Kristiina Vaano som byggt upp rutten. Rutten South by Cycle löper mellan Hangö och Kouvola, och den bit som vi nu bekantar oss med ligger i Vanda och går mellan Hanaböle träsk och Sibbo storskog. Bra att du bekanta dig förväg och få tips vad cycelvandringen kan vara i runt Vanda: https://www.bikeland.fi/southbycycle-sipoonkorpi South by Cycle är en route som går mest längs grusvägar, vilket är bra att tänka på när man väljer sitt cykel. 

Resan börjar på Hanaböle träsks friluftsområde kl. 12.00 och avslutas på samma plats innan kl. 15. Dagen börjar att Kristiina’s förelesningen vart vi går genom utrustingen och tips för cykelvandringen. Kommer att cycla circa 1,5 timme. Cykelutfärden passar även nybörjare. 

Du kan ta med dig egen cykel eller hyra en vanlig eller eldriven fatbike från Biking.fi (du står själv för kostnaderna). Rabatkoden HEPO10 erbjuds av Biking.fi via deras sidor.  

Välkommen 11.5. kl. 12 Vi träffas brevid Biking.fi uthurning ställe: Kuusijärventie 3, Vanda

Mer information: kristiinavaano@gmail.com 

Utflyktet är full. Urfärden ordnas av Visit Vantaa.

Mer information om evenemangen och programmet finns på hepo.fi/pyorailyviikko och i samband med Hepos Facebook-evenemang.

Mer information:

Taija Timonen
Helsingforsregionens cyklister rf
050 0877 877
taija.timonen@hepo.fi

Henni Ahvenlampi
Verksamhetsledare, Helsingforsregionens cyklister
041 3191002
henni.ahvenlampi@hepo.fi

Helsingforsregionens cyklister

Helsingforsregionens cyklister fr (Hepo) är en förening för cykelfrämjande med över 1 500 medlemmar. Föreningen är en gemenskap och intressebevakare för cyklister i huvudstadsregionen. Vi vill förbättra förutsättningarna för cykling och göra huvudstadsregionen till en trivsammare plats att leva och cykla. Bli medlem: hepo.fi/liity

Cykelkommunernas nätverk

Den nationella cykelveckan, som är Finlands största och mångsidigaste helhet av cykelevenemang, koordineras av cykelkommunernas nätverk (www.poljin.fi). Cykelveckan får tusentals finländare att röra på sig, och lockar fler människor att börja cykla.Cykelkommunernas nätverk vill fördubbla antalet cyklister i Finland och vill att det ska finnas högklassiga och säkra cykelförhållanden för alla. Ett annat viktigt mål är att stärka gemenskapen mellan dem som främjar cykling och cyklisterna.