17.4.2024
Tiedotteet

Pyöräilyviikko toivoo liikennerauhaa

Kuva: Lev Karavanov

Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikko kutsuu asukkaita nousemaan pyörän selkään 3.–12.5.2024. Tapahtumaviikko polkaistaan käyntiin 4.5. lauantaina Kansalaistorilla, josta myös lähtee samaisena päivänä liikkeelle Liikennerauhan pyöräparaati. Arkiviikolla työmatkapyöräilijöille tarjotaan aamupalaa Vantaan Tikkurilassa, Helsingin Töölönlahden puistossa ja Espoon Keilaniemessä. Liikennerauhan ja lasten itsenäisen liikkumisen tarpeisiin liittyvä Koulureittisuunnistus ja lapsiperheiden haastatteluja julkaistaan verkossa pitkin viikkoa. Tapahtumakokonaisuuteen kuuluu myös koko perheen pyöräretkiä ja tietoa pidempien pyöräreissujen suunnittelemiseen.

Maksuttomiin matalan kynnyksen tapahtumiin ovat tervetulleita kaikenikäiset ja kaikentasoiset pyöräilijät sekä pyöräilystä kiinnostuneet. Osallistuaksesi et tarvitse omaa pyörää, vaan mukaan pääset vaikka kaupunkipyörällä.

Viikon teema on Liikennerauha, joka viittaa liikenneympäristön rauhoittamiseen ja liikenteessä liikkujien rauhalliseen käyttäytymiseen. Rauhallinen ja turvalliseksi koettu liikenneympäristö ja liikennekulttuuri lisäävät pyörällä liikkumisen houkuttelevuutta kaiken ikäisille. 

Liikenneympäristöä voidaan rauhoittaa sekä rajoituksin että rakenteellisin keinoin, joilla tiedetään olevan suuri merkitys liikenneturvallisuuteen ja viihtyvyyteen. Liikenneympäristön rauhoittaminen on tärkeää kaikkialla, missä jalankulun ja pyöräilyn houkuttelevuutta ja turvallisuutta halutaan parantaa. Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää alueisiin, joilla liikkuu tai halutaan liikkuvan paljon lapsia. Tällaisia ovat päiväkoti- ja koulumatkareitit sekä koulujen ja päiväkotien lähiympäristö. Yhtälailla rauhallisia liikenneympäristöjä tarvitaan harrastusmatkoilla, esimerkiksi kulttuurilaitosten ja kirjastojen ja liikuntapaikkojen läheisyydessä.

– Kun liikenneympäristö on riittävän turvallinen ja sujuva itsenäisesti pyöräileville lapsille, on se sitä myös ikäihmisille ja pyöräilyä vasta aloitteleville – iästä riippumatta, selvittää Helsingin seudun pyöräilijät ry:n (Hepo) toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi.

Niin pääkaupunkiseudun kaupunkien kuin Pyöräilyviikko-tapahtumankin tavoitteena on kannustaa ihmisiä pyöräilemään ja lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla. Kannustamme ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan. On tärkeää lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä arkiliikuntana sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennekulttuurissamme. Pyöräinfran osalta kannustamme rakentamaan yhdessä ympäristömme sellaiseksi, jossa eri-ikäiset ja erilaisilla pyörillä liikkuvat voivat sekä ajaa että pysäköidä pyöränsä sujuvasti ja turvallisesti jokaisena vuodenaikana.

Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien ja Helsingin seudun liikenteen sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset.

Kaikissa Pyöräilyviikon tapahtumissa voi osallistua Pyöräliiton jäsenhankintakampanjaan, jossa 29.9.2024 mennessä jäseneksi liittyvien kesken arvotaan Helkaman sähköavusteinen polkupyörä (arvo jopa 2 349€). Arvonta järjestetään 9.10.2024.

Polkaise Pyöräilyviikon tapahtumiin

Lauantai 4.5. 

Pyöräilyviikon avajaiset & koko perheen pyöräparaati


Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä, lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16. 

Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa – muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä.

Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä.

Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/c2ekIl7KE

Sunnuntai 5.5.
Koko perheen pyöräretki Helsingissä


Sunnuntaina 5. toukokuuta järjestetään koko perheen ohjattu ja maksuton pyöräretki Helsingissä. Pyöräretki lähtee liikkeelle Kansalaistorilta kello 10. Retken kokonaispituus on max. 25 kilometriä, jonka pyöräilemiseen menee noin 3 tuntia. 

Retkellä tutustutaan eläinaiheisiin veistoksiin ja jalkaudutaan tutkimaan Itä-Pasilan upeita muraaleja, joissa näkyy mm. hanhia, leijonia ja lohikäärmeitä! Vauhti on rauhallinen, jotta kaikki pysyvät mukana – reitti siis soveltuu hyvin heille, jotka eivät ole pyöräilleet paljon. Retken aikana pidetään usein pieniä taukoja taideteosten äärellä. Mukaan voi ottaa juotavaa ja pientä purtavaa, jota voi nautiskella veistosten luona. Retkelle voi osallistua myös kaupunkipyörällä.

Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/1BUWGNt4J

Maanantai 6.5., Tiistai 7.5., Keskiviikko 8.5.

Aamupalaa pyöräilijöille

Huippusuosittu Aamupalaa pyöräilijöille -tapahtuma kutsuu kaikki polkaisemaan Helsingin 

Töölönlahden puistoon, Vantaan Tikkurilaan Maalitorille ja Espoon Keilaniemeen.

Maanantain 6.5. aamupalatarjoilu järjestetään Vantaan Tikkurilassa, Maalitorilla osoitteessa Maalipolku 9. Tapahtumassa julkistetaan Vuoden vantaalainen pyöräilijä 2024 ja paikalla on myös kaupungin työntekijöitä esittelemässä kaupunkipyöriä. Tiistaina 7.5. nälkäisiä ja kahvin janoisia palvellaan puolestaan Helsingin Töölönlahden puistossa Helsingin Pyöräkeskuksen uudessa sijainnissa, ja keskiviikkona 8.5. Espoossa Keilaniemessä Laguunin edustalla. Hepon vapaaehtoiset jalkautuvat jakamaan aamupalaa pyöräilijöille kunakin päivänä kello 7:stä 9:ään.

Vantaan tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/y47yjfrwc
Helsingin tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/1Npk5FKAU
Espoon tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/1yxnDNkhiTiistai 7.5.
Pyörällä Italiassa – ideoita ja vinkkejä hitaaseen matkustamiseen

Haluatko oppia, minne Italiassa kannattaa suunnata, kun haluaa löytää kauniita paikkoja, houkuttelevia palveluita ja yöpymispaikkoja sekä tutkia alueita pyörällä liikkuen? Tule nautiskelemaan maisemista ja kuulemaan kokeneen pyörämatkailija Mirja Prihan vinkkejä, joilla voit suunnitella itsellesi, perheellesi tai vaikka kaveriporukalle matkan Italiassa.

Tilaisuus tarjoaa innostavia ideoita monenlaiseen pyöräilyyn Italiassa, niin opastettuihin kaupunkiretkiin mummiksilla kuin pidempiin omatoimisiin vaelluksiin, muutamien erilaisten kohteiden ja maisematyyppien kautta: Rooma, Assisi, Matera, Dolomiitit ja Sisilia. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Finlandia-Italia ry:n kanssa.

Tervetuloa 7.5. klo 17-18.30 Rikhardinkadun kirjaston lukusaliin, 3. krs.
Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/3bIqTaU9M

Pyöräiltävät koulureitit kuntoon -haastattelu Helsingissä

Hyppää linjoille mukaan kello 15.00 Hepon Facebook-sivulle Live feed -haastatteluun kuulemaan paikallisen lapsen koulureitistä pyörällä. Helsinkiläinen vanhempi ja lapsi kertovat, miten pyöräilijät on otettu koulumatkalla huomioon, ja mitä kehityskohteita reitin varrella on. Haastattelussa keskustellaan mm. vaaratilanteita aiheuttavasta Triplan liikenneympyrästä, autolla tehtävästä saattoliikenteestä sekä pyöräpysäköinnistä koulun pihalla. Live feed haastattelun tallenne löytyy myöhemmin Hepon Facebookista, sekä siitä koostetaan blogi-postaus Hepon verkkosivuille, josta voit käydä myöhemmin lukemassa aiheesta lisää.

Perjantai 10.5.
Koulureittisuunnistuksen julkistus

Perjantaina 10.5. julkaistaan Pyöräilyviikon koulureittisuunnistus hepo.fi -sivulla. Suunnistus kutsuu koko perheen tutustumaan pääkaupunkiseudun parhaimpiin sekä kehityskelpoisimpiin koulureitteihin. Suunnistuksen voi käydä pyöräilemässä omalla ajalla omaan tahtiin ja tutustua vaikka vain yhteen koulureittiin.

Pyöräiltävät koulureitit kuntoon -haastattelu Espoossa

Hyppää linjoille mukaan 10.5. kello 15.00 Hepon Facebook-sivulle Live feed -haastatteluun kuulemaan paikallisen lapsen päiväkotireitistä pyörällä. Espoolainen vanhempi ja lapsi kertovat, miten pyöräilijät on otettu päiväkotimatkalla huomioon, ja mitä kehityskohteita reitin varrella on. Haastattelussa keskustellaan mm. kuinka Tapiolan alueella on otettu lapset huomioon jo alueen suunnitteluvaiheessa. Yksi kaavoitusta ohjannut idea oli, että lapset pystyisivät itse kulkemaan turvallisesti lähikouluun. Live feed -haastattelun tallenne löytyy myöhemmin Hepon Facebookista, sekä siitä koostetaan blogi-postaus Hepon verkkosivuille, josta voit käydä myöhemmin lukemassa aiheesta lisää.

Lauantai 11.5. 

Pyörävaelluksen alkeet Helsingissä

Tule tutustumaan pyörävaellukseen Taina Renkosen, somesta tutun seikkailupyöräilijän johdolla. Tapahtumassa kuulet Tainan retkivinkit pyörävaelluksen aloittamiseen ja retkien suunnitteluun – suuntautui se sitten lähiympäristöön tai kauemmas. Kuinka aloittaa pyörävaellus? Millaisia varusteita tarvitsee? Mitä pakata mukaan? Miten suunnitella reitti? Missä majoittua? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen luennon aikana.

Päivä alkaa Maunulan majan pihalla Kahvila-rakennuksen vieressä (Metsäläntie 9) rennolla luento-osuudella, jonka jälkeen halukkaat voivat lähteä Tainan vetämälle pyöräretkelle. Retki on max 15 km pituinen, ja sen aikana mm. demotaan leiriytyminen ja keskustellaan siitä, miten valita hyvä yöpymispaikka, sekä siihen liittyvistä turvallisuusseikoista.

Tilaisuus alkaa kello 12 ja loppuu viimeistään kello 15. Mukaan et tarvitse omia varusteita, paitsi pyörän, jos haluat jatkaa luennon jälkeen retkelle. Tapahtuma on ilmainen eikä vaadi ilmoittautumista. Tervetuloa mukaan!

Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/56TDkFh7BLauantai 11.5. 

Pyörämatkailua Vantaalla

Pyörällä matkalle? Lähde mukaan polkemaan Kuusijärveltä pätkä South by Cycle -reittiä yhdessä reitin rakentaneen Kristiina Vaanon kanssa. South by Cycle -reitti kulkee Hangosta Kouvolaan, ja nyt poljettavalla pätkällä tutustutaan Kuusijärven ja Sipoonkorven osuuteen Vantaalla ja kuullaan pyörämatkailun mahdollisuuksista South by Cyclen varrella. 

Tutustu ennakkoon Vantaan alueen pyörävaellusmahdollisuuksiin: https://www.bikeland.fi/southbycycle-sipoonkorpi South by Cycle on hiekkateitä pitkin kulkeva pyörävaellusreitistö, joka kannattaa huomioida pyörävalintaa tehdessä.

Matkaan lähdetään Kuusijärven ulkoilualueelta kello 12.00 ja samaan paikkaan palataan viimeistään kello 15.00. Alkuun käymme läpi pyörävaellukseen liittyviä varusteita ja vinkkejä. Pyöräilemme n. 1,5h. Retki sopii myös aloittelijoille. 

Retkelle voi osallistua omalla pyörällä tai vuokrata omakustanteisesti Biking.fi:ltä lihaskäyttöisen tai sähköavusteisen fatbiken. Koodilla: HEPO10 Biking.fi tarjoaa 10% alennuksen fatbike pyörien vuokrahintoihin. 


Tapaamispaikka 11.5. klo 12 on Kuusijärvellä, Biking.fi-vuokrakontin vieressä. Kuusijärventie 3, Vantaa.

Lisätietoja: kristiinavaano@gmail.com 

Retki on täynnä. Retken järjestää Visit Vantaa. 


Tapahtumien ohjelmat tiedotetaan hepo.fi/pyorailyviikko -verkkosivulla sekä Hepon Facebook-tapahtumissa.

Lisätietoja:

Taija Timonen
Tuottaja, Helsingin seudun pyöräilijät ry
050 0877 877
taija.timonen@hepo.fi

Henni Ahvenlampi
Toiminnanjohtaja, Helsingin seudun pyöräilijät ry
041 3191002
henni.ahvenlampi@hepo.fi

Helsingin seudun pyöräilijät

Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo) on pyöräilyn edistämiseen keskittynyt kansalaisjärjestö, jolla on yli 1 500 jäsentä. Olemme pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisö ja edunvalvoja. Tavoitteenamme on parantaa pyöräilyn edellytyksiä ja tehdä pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi paikka elää ja liikkua. Liity jäseneksi: hepo.fi/liity

Pyöräilykuntien verkosto

Pyöräilykuntien verkosto koordinoi valtakunnallista Pyöräilyviikkoa, joka on Suomen laajin ja monimuotoisin pyöräilytapahtumien kokonaisuus. Pyöräilyviikko liikuttaa tuhansia suomalaisia ja houkuttelee mukaan uusia pyöräilijöitä. Pyöräilykuntien verkosto haluaa kaksinkertaistaa pyöräilyn määrän Suomessa sekä laadukkaat ja turvalliset pyöräilyolosuhteet kaikille. Keskeinen tavoite on myös pyöräilyn edistäjien ja pyöräilijöiden yhteisön vahvistaminen.