Koulureittisuunnistus
pyöräillen 2024


Koulureittisuunnistus on kaupunkiseikkailuun inspiroiva pyöräilytapahtuma pääkaupunkiseudulla.
Lähimatkailuun pyöräillen innostava tapahtuma soveltuu kaikenikäisille, jotka haluavat oppia, mitä tarkoittaa hyvä pyöräiltävä koulureitti. 
Suunnistuksen voi tehdä omassa aikataulussaan keväällä ja kesällä 2024. Osallistua voi omalla pyörällä tai vaikka kaupunkipyörällä.
Suunnistuksen on tarkoitus saada sekä koulut, liikennesuunnittelijat että lasten vanhemmat miettimään, mitä tarvitaan,
että voidaan tukea lasten itsenäistä liikkumista pääkaupunkiseudulla. 


Suunnistus on osa pääkaupunkiseudun Pyöräilyviikkoa,
joka levittää pyöräilyn ilosanomaa monipuolisten tapahtumien ja tempausten merkeissä 4.-12.5.2024. 
Pyöräilyviikon mahdollistaa yhteistyökumppanimme Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ja HSL. 


Voit lukea lisätietoja koulureittisuunnistuksesta tiedotteesta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.Polkaise kaupunkiseikkailuun koko perheen voimin!

Löydätkö kaikki kohteet?

Osallistua voit täysin oman aikataulun mukaan omalla pyörällä tai vaikka kaupunkipyörällä. Voit myös suorittaa rastiradan osissa - esimerkiksi kaupungittain. Rasteja on yksi jokaisesta kaupungista.

Suunnistukselle tyypilliseen tapaan rastit ovat merkitty kartalle, mutta sinulle parhaimman reittivalinna voit päättää itse. Reittisuunnittelussa voit käyttää apuna HSL:n reittiopasta, joka toimii myös kännykällä. Tee ensin reittihaku niin, että kerrot lähtöpaikan ja määränpään. Valitse sitten kulkumuodoksi pyöräily pyöräkuvakkeesta. Kas näin! Ei muuta kuin pyörän selkään!

1. Toukolan rantapuisto - Helsinki

Helsinki
Toukolan rantapuisto on todella viihtyisä paikka pyöräillä. Pyöräilyn väylät ovat kaukana moottoriliikenteestä ja niillä on tarpeeksi tilaa kaikille liikkujille.

2. Berliininkatu - Helsinki

Helsinki
Arabian peruskoulun kupeessa menee pyöräilyn väylä, joka on hyvin eroteltu autojen parkkipaikasta.

3. Arabian peruskoulu - Helsinki

Helsinki
Arabian peruskoulun piha on viihtyisä ja siellä on paljon eri mahdollisuuksia lapsille pelata ja ulkoilla. Koulun pihalla on sekä oppilaille, että opettajille omat runkolukittavat telineet.

4. Autolla tehtävä saattoliikenne Arabian peruskouluun - Helsinki

Helsinki
Arabian peruskoulun autoilla tehtävää saattoliikennettä on yritetty parantaa kielloin ja kyltein sekä betoniporsaalla. Lapsilla voi silti olla vaikeaa hahmottaa, että missä on jalkakäytävä ja missä ajorata päättyy.

5. Ulkokuntosali ja merimaisema - Helsinki

Helsinki
Arabianrannassa sijaitseva ulkokuntosali on tilava, sekä viihtyisä merimaisemineen. Alue on myös rajattu eri maa-alueilla, joista selviää niiden eri käyttötarkoitukset. Esimerkiksi ulkokuntosalin maa-alue on erilainen, kuin sitä ympäröivä maa-alue.

6. Viihtysät penkit -
Helsinki

Helsinki
Toukolan rantapuiston pohjoispäädyssä on viihtyisät penkit, joille voi pysähtyä nauttimaan kesäpäivästä pyöräilyn lomassa. Penkeiltä voi ihailla kaunista merimaisemaa. Rannassa on myös riittävästi väyliä eri liikkumismuotoihin.

Tapiolan ylikulkusilta

7. Ylikulkusilta Tapiolassa - Espoo

Espoo
Tapiolan metroasemalta lähdettäessä Jousenkaaren koulua kohti, pyöräilijä ylittää Länsikulman ylikulkusillalla. Silta on tarpeeksi leveä monelle kulkijalle.

8. Riistapolku - Espoo

Espoo
Merituulentie on leveä kävelyn ja pyöräilyn väylä. Se on eroteltu hyvin moottoriliikenteestä. Tietä myös reunustaa kauniit kukat. Merituulentieltä käännytään Riistapolulle, joka menee hetken matkaa ylämäkeen.

9. Jousenkaari - Espoo

Espoo
Jousenkaarella on koko matkalla kävelyn ja pyöräilyn väylä. Kaari on hyvä paikka vaikka opettaa lasta pyöräilemään, sen lisäksi se on viihtyisää aluetta - Jousenkaari laskee metsään.

10. Jousenkaaren koulu -
Espoo

Espoo
Jousenkaaren koulun pihalla on runkolukittavia telineitä, hyvä valaistus sekä paljon tilaa pyörätelineiden välissä. Lisäksi koulun pihalla on todella houkuttelevia kiipeily- ja leikkitelineitä. Koulu sijaitsee luonnon kauniissa ympäristössä. Koulun piha on myös siisti. Kuvassa näkyvä pyöräpysäköinti on yksi kolmesta koulun pyöräpysäköinneistä, tähän pysäköintiin ei tule ollenkaan moottoriliikennettä.

11. Autolla tehtävä saattoliikenne Jousenkaaren kouluun - Espoo

Espoo
Autoilla tehtävä saattoliikenne on järjestetty pyöräilijän näkökulmasta hyvällä tavalla. Autoilijat ajavat omaa tietänsä kääntöpaikalle, jossa he jättävät lapsensa, jonka jälkeen kääntyvät takaisin samaa reittiä pois. Pyöräilijöille on oma väylänsä, joka ei missään kohtaa risteä autoilijoiden väylän kanssa.

12. Urheilupuiston metroasema - Espoo

Espoo
Urheilupuiston metroasemalle voi kulkea näppärästi Jousenkaaren koululta ilman, että ylittäisi autotietä. Valitse koulun saattoliikenteen vieressä kulkeva polku ja käänny Jousimiehenreitille. Sitä pitkin pääsee perille saakka. Urheilupuiston metroasemalla on otettu pyöräilijät hyvin huomioon.

13. Louhelan juna-asema - Vantaa

Vantaa
Louhelan juna-aseman välittömässä läheisyydessä on pyöränkorjauspiste, josta saa mm. ilmaa renkaisiin ja siitä voi myös lainata erilaisia työkaluja.

14. Uomatie - Vantaa

Vantaa
Louhelan juna-asemalta lähdettäessä kohti Hämeenkylän koulua, tulee loiva ylämäki. Uomatien molemmin puolin on leveä kävelyn ja pyöräilyn väylä, joka on selkeästi eroteltu autoliikenteestä.

15. Kaupunkipyöräpiste - Vantaa

Vantaa
Uomatiellä on myös hiukan palveluita - K-kauppa, kaupungin ilmoitustaulu sekä kaupunkipyöräpiste, josta voit ottaa pyörän alle ja jatkaa matkaa polkien.

16. Varistotien ja Luhtitien risteys - Vantaa

Vantaa
Varistotien ja Luhtitien risteyksessä on tehty paljon toimia lapsien turvallisuuden parantamiseksi. Tiellä on läpiajokielto, 30km nopeusrajoitus, tarvittavia liikennemerkkejä - varoitus lapsista. Myös mopoliikenne on ohjattu ajoradalle. Suojatien keskikoroke helpottaa tienylitystä.

17. Autolla tehtävä saattoliikenne Hämeenkylän kouluun - Vantaa

Vantaa
Hämeenkylän koulun saattoliikenne autolla on järjestetty seuraavanlaisesti - saattoliikennöitsijät kääntyvät Variston tieltä sivuun, sille merkitylle alueelle. Väistämisvelvollisuus on merkitty pyöräilijään nähden, eli autot väistävät pyöräileviä lapsia. Saattopaikalla on pysäköintikielto, vain lyhytaikainen pysäköinti on sallittu. Jalankulkijat sekä pyöräilijät voivat mennä saattoalueen oikealta puolelta koululle eli autoilla tehtävä saattoliikenne ei risteydy pyöräilijöiden kanssa.

18. Hämeenkylän koulu -
Vantaa

Vantaa
Hämeenkylän koulun pihalla on opaste, joka opastaa pyöräpysäköintiin, mopo- ja mopoautopysäköintiin sekä autopysäköintiin. Koulun pihalla on lukuisia runkolukitustelineitä useissa kirkkaissa väreissä. Koulun piha on myös viihtyisä, siellä on paljon virikkeitä oppilaille - mm. skeittaamiseen ja skuuttaamiseen tarkoitettuja kalusteita ja jalkapallokenttä.

Edistetään yhdessä mukavaa pyöräily­kulttuuria

Tule mukaan kaikkien pyörällä liikkuvien yhteisöön

Liity sinäkin Helsingin seudun pyöräilijät ry:n eli tuttavallisemmin Hepon jäseneksi! Olemme kaikkien pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisö ja edunvalvoja. Voit tulla mukaan toimintaan aktiivi- tai rivijäseneksi. Ehkä haluat osallistua matalan kynnyksen pyöräretkille, ottaa osaa vaikuttamistyöhön tai vain pysyä ajan tasalla pyöräilyyn liittyvistä uutisista ja tapahtumista? Hepon toimintaan ovat tervetulleita kaikentasoiset ja -taustaiset pyörällä liikkujat!

Liittymällä Pyöräliiton tai sen jäsenjärjestöjen jäseneksi 4.5. - 29.9.2024 olet mukana Helkaman sähköavusteisen polkupyörän arvonnassa (arvo jopa 2349 €).

Lue arvonnan säännöt täältä.

Miksi pyöräily kannattaa?

Se on helppoa.

Pyöräillessä sinulla on vapaus liikkua oman aikataulusi mukaan minne haluat ja milloin haluat. Kaupunkipyörällä jatkat matkaa helposti myös julkisella liikenteellä.

Se on hyödyksi.

Pyöräillessä säästät energiaa ja käytät omaasi. Kaupungissa olet usein muita nopeammin perillä. Ympäristö, terveys, kunto ja kukkarosi kiittävät!

Se on hauskaa!

Suorinta tietä tai maisemareittiä, omassa rauhassa tai kavereiden kanssa, vauhdista hurmaantuen tai hitaasti nautiskellen. Löydä oma tapasi nauttia matkasta.

Mukana polkemassa

© 2023. Pyöräilyviikon pääjärjestäjä on Helsingin seudun pyöräilijät ry