18.8.2020
Tiedotteet

Pyöräilyviikko kannustaa polkemaan ympäri vuoden

Pirjo & Purjo Productionsin designerit ohjaavat kierrätysmateriaaleilla toteutettavan koko perheen Pyörrätys-pyöränkoristelupajan Kansalaistorilla sunnuntaina 6.9. klo 12-14.

Pyöräilyviikko järjestetään pääkaupunkiseudulla 5.–13.9.2020. Maksuttomiin matalan kynnyksen tapahtumiin ja opastetuille pyöräretkille ovat tervetulleita kaikenikäiset ja kaikentasoiset pyöräilijät sekä pyöräilystä kiinnostuneet. Et tarvitse omaa pyörää, vaan mukaan pääset vaikka kaupunkipyörällä. 

– Pyöräilyviikon tarkoituksena on saada mahdollisimman moni löytämään pyöräilyn ilo, positiiviset terveys- ja kustannushyödyt sekä nauttimaan viihtyisistä kaupungeistamme pyöräillen myös syys- ja talvikaudella, kertoo Helsingin Polkupyöräilijöiden tuottaja Kati Pankka.

– Haluamme tuoda esille pyöräilyn helposti lähestyttävänä ja luontevana osana kaupunkilaisten arkea kaikkina vuodenaikoina. Pyöräilyn iloa saa sekä vauhdikkaasta liikuntaharrastuksesta että hyvää oloa tuottavasta vaivattomasta ympärivuotisesta työ- ja asiointipyöräilystä, Pankka jatkaa.

Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry. Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä HelsinginVantaan ja Espoon kaupunkien ja HSL:n, sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös HePon vapaaehtoiset. Pääteemana tänä vuonna korostuu pyöräilyn tuottama ilo ja henkinen hyvinvointi.

– Jotta pyöräily voi tuottaa iloa ja hyvinvointia mahdollisimman suurelle osalle väestöä, on pyöräliikenteen olosuhteiden oltava kunnossa. Sujuva, turvallinen ja viihtyisä pyöräilyn infrastruktuuri antaa ihmisille mahdollisuuden valita polkupyörän kulkutavakseen niin arkena kuin vapaa-ajallakin, Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen kertoo. Pyöräilykuntien verkosto koordinoi Pyöräilyviikkoa valtakunnallisella tasolla.

Tänä vuonna Pyöräilyviikolla nostetaan esille pääkaupunkiseudulla viime vuosina tehtyjä pyöräliikenneinfran parannuksia sekä joukkoliikenteen ja pyöräilyn yhdistämistä helpottavia ratkaisuja. Pyöräilyviikon osallistujat saavat myös hyödyllisiä vinkkejä talvipyöräilyyn valmistautumiseen sekä ohjeita uuden tieliikennelain tiimoilta. Mukana ohjelmassa on myös karnevaali-ilottelua, jotta tunnelma ei mene liian vakavaksi. 

Polkaise Pyöräilyviikon tapahtumiin

Lauantaina 5.9. 

Tutustu pk-seudun kuntien, HSL:n ja HePo:n valitsemiin pyöräilyn sujuvuutta parhaiten edistäviin ratkaisuihin. Seikkaile lähiympäristössä omatoimisesti pyöräillen infrasuunnistukseen osallistumalla. Infrasuunnistuksen kartta ja kohteiden taustatarinat julkaistaan HePo:n Facebook-sivulla ja tapahtumasivulla.

Espoon Leppävaarassa voit käydä ilmaiseksi arvioittamassa pyöräsi huollon tarpeen ja liikkuva pyörähuolto on paikalla tarjoten pyörien kausihuoltoa Leppävaarassa ma-pe eli 7.-11.9.

Sunnuntai 6.9. 

Koe yhdessä pyöräilemisen ilo osallistumalla maksuttomalle ohjatulle 40 km pyöräretkelle Helsingin Maunulan majalta Laajasaloon alkaen klo 10:30.

Ilottele koristelemalla pyöräsi Pyöräilyviikon karnevaalikuntoon Helsingin Kansalaistorilla klo 12-14. Pirjo & Purjo Productionsin (PPP-Art ry) designerit ohjaavat kierrätysmateriaaleilla toteutettavan koko perheen Pyörrätys-pyöränkoristelupajan, josta jokainen lähtee hymyssä suin fillarilla fiilistellen. Maksuttomassa työpajassa turvavälien noudattamisesta huolehtivat vapaaehtoiset ohjaajat. Osallistuminen on mahdollista myös kotoa käsin, koska inspiroivattee-se-itse-video-ohjeet julkaistaan HePon Facebook-sivulla ja tapahtumasivulla edellisenä päivänä. Voit hassutella koristelemasi pyörän kanssa pop-up-valokuvaamossa Kansalaistorilla. 

Kansalaistorin tapahtumasta saat myös vinkkejä ja tietoa niin talvipyöräilyyn valmistautumisesta, uudesta tieliikennelaista, kuin kaupungin pyöräliikenneinfrastakin.

Tiistai 8.9. 

Testaa, onko uusi tieliikennelaki hyvin hallussa ja osallistu virtuaaliseen tietovisaan tieliikennelaista pyöräilyn näkökulmasta HePon Facebook-sivullaklo 18. Osallistujien kesken arvotaan hauskoja palkintoja.

Keskiviikko 9.9.

Tule piipahtamaan Vantaan Tikkurilaan klo 14-18 positiiviseen pyöräily pop-up-tapahtumaan. Kuvauta itsesi pyöräsi kanssa liikkuvassa valokuvaamossa ja poimi mukaasi vinkkejä talvipyöräilykauteen valmistautumisesta. Tutustu Vantaan pyöräilyä edistäviin ratkaisuihin infrasuunnistuksen merkeissä. Kuule kuka julkistetaan Vuoden vantaalaiseksi pyöräilijäksi 2020. Tapahtumassa pääset myös koeajamaan Vantaan kaupunkipyöriä.

Torstai 10.9. 

Polkaise Espoon Leppävaaraan pop-up-tapahtumaan klo 16-18. Tule kuvauttamaan itsesi pyöräsi kanssa liikkuvaan valokuvaamoon ja poimi mukaasi vinkkejä talvipyöräilykauteen valmistautumisesta. Tutustu Espoon pyöräilyä edistäviin ratkaisuihin infrasuunnistuksen merkeissä. 

Lauantaina 12.9.

Ota kaupungissa pyöräilyn taidot haltuun Helsingin keskustassa järjestettävässä katuajokoulutuksessa klo 14-16. Ennakkoilmoittautuminen sähköpostilla info@hepo.fi 

Sunnuntai 13.9. 

Koe yhdessä pyöräilemisen ilo osallistumalla maksuttomalle ohjatulle noin 55 km pyöräretkelle klo 10.30 Maunulan majalta Espoon keskukseen.

Tapahtumien ohjelmat täydentyvät vielä ennen tapahtumia ja niistä tiedotetaan hepo.fi/pyorailyviikko/-verkkosivulla sekä HePon Facebook-tapahtumissa. 

Pyöräilyviikon ohjelmakokonaisuus on toteutettu sellaiseksi, että siihen voi osallistua turvallisesti. Pyöräilyviikko tulee kaikissa olosuhteissa noudattamaan viranomaisen määräyksiä ja suosituksia koronatilanteen huomioon ottaen. Pyöräilyviikkoa vietetään perinteistä poiketen kevään sijaan syksyllä, sillä valtakunnallinen tapahtumaviikko siirrettiin toukokuulta syyskuulle koronatilanteen vuoksi. Samasta syystä osa tapahtumista toteutetaan virtuaalisesti ja aiemmilta vuosilta tuttuja pyöräilijöiden aamiaistapahtumia ei tällä kertaa järjestetä. Pop-up-tapahtumat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla järjestetään ulkotiloissa.

Lisätietoja:

Kati Pankka
Tuottaja
Helsingin Polkupyöräilijät (HePo) ry
044 5189 472
kati.pankka@hepo.fi

HePo:
Helsingin Polkupyöräilijät ry on pyöräilyn edistämiseen keskittynyt kansalaisjärjestö, jolla on yli 1500 jäsentä. Olemme pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisö ja edunvalvoja. Tavoitteenamme on parantaa pyöräilyn edellytyksiä ja tehdä pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi paikka elää ja liikkua. Liity jäseneksi: hepo.fi/liity

Pyöräilykuntien verkosto:
Pyöräilykuntien verkosto koordinoi valtakunnallista Pyöräilyviikkoa, joka on Suomen laajin ja monimuotoisin pyöräilytapahtumien kokonaisuus. Pyöräilyviikko liikuttaa tuhansia suomalaisia ja houkuttelee mukaan uusia pyöräilijöitä. Pyöräilykuntien verkosto haluaa kaksinkertaistaa pyöräilyn määrän Suomessa sekä laadukkaat ja turvalliset pyöräilyolosuhteet kaikille. Keskeinen tavoite on myös pyöräilyn edistäjien ja pyöräilijöiden yhteisön vahvistaminen.

Pyörrätys-pyöränkoristelupajan tee-se-itse-video-ohjeineen toteuttaa Pirjo & Purjo Productions (PPP-Art ry), joka keskittyy toiminnassaan yhteisöllisen taiteen tekemiseen ja näyttelytoimintaan. He kehittävät ja toteuttavat sekä mittavia että pienempiä yhteistaidehankkeita eri organisaatioiden kanssa. Lisätietoa: www.pirjopurjoproductions.weebly.com 

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri