4.4.2023
Tiedotteet

Kiertotiet kuntoon -kuntalaisaloitekampanja on käynnissä

Työmaan kiertotiellä Korppaanmäentien ja Mannerheimintien kulmassa liikkuminen ei ole esteetöntä.

Pääkaupunkiseudulla liikkuvat tietävät, että alueella rakennetaan paljon. Myös urheilu- ja kulttuuritapahtumat ovat palanneet katukuvaan. Samaan aikaan kaikkien kaupunkien tavoitteena on lisätä jalan, pyörällä ja joukkoliikenteellä tehtäviä matkoja. Tällä hetkellä työmaiden ja tapahtumien kiertotiet eivät aina ole sujuvia tai turvallisia kävellen, pyörällä, pyörätuolilla ja muilla näihin rinnastettavilla kulkutavoilla liikkuville. Turvallisen, sujuvan ja mukavan liikkumisen mahdollistamiseksi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo) aktiiveineen on käynnistänyt kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa kuntalaisaloitekampanjat, joiden tarkoituksena on parantaa työmaiden ja tapahtumien aikaisten kiertoteiden laatua.

Asukaskyselyissä työmaiden ja tapahtumien tilapäisistä liikennejärjestelyistä aiheutuvat haitat nousevat jatkuvasti esille. Kiertotiet kuntoon -kuntalaisaloitteiden avulla Helsingin seudun pyöräilijät ry:n tavoitteena on saada alueen kaupungit laatimaan yhteiset ohjeet kiertoteiden laadun parantamiseksi ja erityisesti aloittaa toteutusten kunnollinen valvonta.

– Kouluikäisen lapsen isänä kannan huolta lapseni päivittäisten matkojen turvallisuudesta. Aitaamattomat työmaat ja muut vaaralliset tilapäisjärjestelyt aiheuttavat turhia vaaranpaikkoja tutuillakin reiteillä. Työmaiden valvonnan puute luo epäreilua kilpailuetua lain ja ohjeiden vastaisesti toimiville, kertoo Helsingin seudun pyöräilijät ry:n (Hepo) varapuheenjohtaja Tuure Savuoja.

Raskaseste Hermannin rantatiellä pakottaa pyörätien käyttäjät ajoradalle autojen eteen keskellä Verkkosaarenkadun risteystä.

Kussakin pääkaupunkiseudun kunnassa toteutettavat Kiertotiet kuntoon -kuntalaisaloitteet eivät vastusta tietöitä, korjaustöitä eikä tapahtumia, vaan tavoitteena on kaikille turvallinen liikenneympäristö. 

Työmaiden ja tapahtumien kiertoteiden tulee olla esteettömiä kaikille kulkijoille

Kaupunkikehitys ja -kulttuuri ovat erittäin tärkeitä asioita, mutta niiden vuoksi järjestettävät kiertotiet on toteutettava turvallisiksi ja toimiviksi esteettömästi kaikille kulkijoille.

– Kiertotienkin tulee olla esteetön kaikille kulkijoille – myös niille, jotka käyttävät apuvälineitä liikkumiseen, toteaa Kynnys ry:n tiedottaja Sanni Purhonen.

– Jotta myös apuvälineellä kulkija pääsee perille, on tärkeää, että kiertotie on esteetön ja turvallinen, jatkaa Helsingin Invalidien Yhdistyksen puheenjohtaja Kristiina Karhos.

– Kehitysvamma näkyy tilanteissa, joissa pitää soveltaa totuttua toimintamallia ja tietoa. Tietöiden kiertämisen pitää olla turvallista ja selkeillä reittiopasteilla havainnollistettu, sanoo Kehitysvammatuki 57 ry:n perheiden tuen johtaja Katja Riikonen.

Laadukas ohje on jo tehty – sitä pitää myös noudattaa!

Uusi kävelyn ja pyöräilyn väylä päättyy yllättäen vaaralliseen kapeikkoon talon kulmalla Hermannin rantatiellä lähellä Vanhan talvitien risteystä. 

Helsingin kaupunki on jo tehnyt työmaiden ja tapahtumien avuksi erinomaisen ohjeen pyöräliikenteen kiertoteiden lupaehtojen vaatimaan toteutukseen. Ohje on saatava tunnetuksi rakentajien keskuudessa ja sen noudattamista pitää valvoa. Ohjeen käyttö tulee laajentaa kaikkiin pääkaupunkiseudun kuntiin.

Uusi ohje helpottaa sujuvien ja turvallisten kiertotiejärjestelyiden toteuttamista. Sen lisäksi  työmaiden ja tapahtumien kiertotiejärjestelyitä pitää myös valvoa. Työtä kiertoteiden korjaamiseen kuntalaisille toimiviksi ei siis tarvitse aloittaa tyhjästä, vaan kaupunkien tulee aloittaa yhteistyö hyvien käytäntöjen jakamiseksi ja toteutusten valvomiseksi.

– Toivomme, että jokainen käy allekirjoittamassa oman kotikuntansa kuntalaisaloitteen ja jakaa tietoa aloitteesta eteenpäin tuttavilleen turvallisemman kaupunkiliikenteen puolesta, kannustaa Tuure Savuoja.

Kuntalaisaloitteen aloiteoikeus perustuu kuntalakiin

Kun kuntalaisen tekemän kuntalaisaloitteen on allekirjoittanut vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista, on kunnan otettava asia käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa asian vireilletulosta. Helsingissä tämä tarkoittaa hieman yli 13 000 allekirjoitusta, Espoossa 6 000, Vantaalla 5 000 ja Kauniaisissa 200. Helsingin seudun pyöräilijät ry:n edellinen kuntalaisaloite Pyöräkaista Hämeentielle menestyi hyvin ja käynnisti Hämeentien kehittämisen joukkoliikennekaduksi.

Lisätietoa Kiertotiet kuntoon -kuntalaisaloitteista: www.kiertotietkuntoon.fi

Kampanjan löytää sosiaalisesta mediasta aihetunnisteella #kiertotietkuntoon.

Mukana tiedotteessa:
Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo)
Helsingin Invalidien Yhdistys ry
Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry
Helsingin seudun Maan ystävät ry
Kehitysvammatuki 57 ry
Kynnys ry

Lisätietoja:
Henni Ahvenlampi
toiminnanjohtaja
Helsingin seudun pyöräilijät ry
Puh: 041 3191002
henni.ahvenlampi@hepo.fi

Tulevat tapahtumat

La 4.5. klo 10:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilytapahtuma - Tour de Maunula

Maunula-talo rullaa tempauksensa Pääkaupunkiseudun pyöräviikkoon. Lauantain toimintapäivässä on paljon ohjelmaa Avoimesta Foorumista arkkitehtuuriin. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/21B05FFjC

klo 10–12 Avoin Foorumi, Metsäpurosali

Aamulla pidämme Metsäpurosalissa Avoimen Foorumin. Keskustelemme Maunula-talon arvoista, haasteista ja mahdollisuuksista yhdessä Maunula-talon neuvottelukunnan asukasedustajien ja talon työntekijöiden sekä teidän asukkaiden kanssa kahvin ja purtavan merkeissä.

Klo 12–14.30 Pyöränhuoltopaja Bike Kitchen

Tule laittamaan polkupyöräsi kesäkuntoon Maunula-talon aukiolla. Satumaan Dynamo Ry:n vetämässä pyöränhuoltopajassa saat apua ja neuvoja pyörän omatoimiseen huoltoon ja kunnostamiseen.

Klo 12–16 Omatoiminen pyöräkirppis

Sinulle tai lapsellesi pieneksi jäänyt pyörä voi olla juuri sopiva jollekin toiselle. Tuo oma pyöräsi myyntiin tai tule tekemään löytöjä.

Klo 12.30–14.30 Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Työväenopisto järjestää myös Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierroksen, jossa lähdetään kävelyretkelle kuulemaan mainettaan paremmasta Maunulasta! Kierroksella tutustumme Maunulan arkkitehtuuriin ja alueen nykypäivään. Kierros alkaa Maunula-talon aulassa.

Ilmoittaudu mukaan: ilmonet.fi, Löytöretkellä Maunulassa -kävelykierros 2

Klo 13–15 Pyöränkoristelupaja

Maria Vuorenjuuri ohjaa lapsiperheille pyöränkoristelupajaa Maunula-talon aukiolla sään salliessa.

Klo 15–16 Tour de Maunula – leppoisa perhepyöräretki

Kaikille avoin pyöräilytapahtuma huipentuu Tour de Maunulaan. Ajetaan yhdessä toisiamme kannustaen ja Maunulan maisemia ihastellen. Vauhti on rauhallinen ja pidämme taukoja, joten myös lapset pysyvät hyvin mukana. Toimivan pyörän lisäksi retkeen on hyvä varustautua sopivalla vaatetuksella ja juomapullolla, sekä tietysti iloisella ja reippaalla mielellä!

Maunula talo
Metsäpurontie 4
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Pyöräilyviikon avajaiset Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Hepo yhteistyökumppaneineen järjestää pyöräilyviikon avajaiset Helsingin Kansalaistorilla, Oodi-kirjaston vieressä lauantaina 4. toukokuuta kello 11–16.  Avajaisissa riittää monenlaista kivaa ohjelmaa ja tekemistä kaikille! Tule koeajamaan työsuhdepyöriä sekä Helsingin ja Espoon kaupunkipyöriä sekä koristelemaan oma pyörä Helsingin kaupungin ympäristökasvattajan kanssa. Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry tulee esittelemään toimintaansa - muun muassa luomiaan globaalikasvatuksen liikuntaleikkejä, sekä kutsuu testaamaan tietotaitoaan kestävästä kehityksestä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen pitää juhlapuheen Kaisantunnelin valmistumisen kunniaksi. Tapahtuman kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Avajaisissa on myös tietenkin musiikkia, Trash Heroes DJ:t tahdittavat tapahtumaa klo 11-14. Kävijöillä on lisäksi mahdollisuus katsastuttaa veloituksetta oman polkupyörän kunto ja turvallisuus pyörähuoltojen ammattilaisella Helsingin Pyörähuolto oy:lla. Myös Helsingin seudun pyöräilijöiden edustajat ovat luonnollisesti tavattavissa. Kansalaistorin tapahtumasta saat vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä kuin pyöräilyn liikennesäännöistä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/c2ekIl7KE Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha 

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 11:00 – 16:00

Pyöräilyviikko | Ilmainen pyöräkatsastus Kansalaistorilla

Lauantaina 4.5. Varmista pyöräsi kunto ilmaisessa pyöräkatsastuksessa Pyöräilyviikon avajaisissa! Ovatko renkaat kunnossa? Voiko jarruihin luottaa? Toimivatko vaihteet? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen Pyöräilyviikon avajaisten ilmaisesta pyöräkatsastuksesta.  Pyöräilyviikon avajaisissa voit tarkastuttaa pyöräsi ajokunnon ja turvallisuuden. Helsingin Pyörähuolto Oy:n kokeneet ammattilaiset tarkastavat veloituksetta polkupyörien kunnon, varusteet ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Pyöräkatsastuksia on tarjolla koko tapahtuman ajan kello 11–16. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/6dFcswQDb Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko #liikennerauha

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
La 4.5. klo 13:00 – 14:00

Pyöräilyviikko | Liikennerauhan pyöräparaati Helsingissä

Pyöräparaati muistuttaa Liikennerauhasta! Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikon avajaisten kohokohta on Liikennerauhan pyöräparaati, jonka aikana nautitaan yhdessä pyöräilyn ilosta. Retki saattaa herättää polkijat myös ajattelemaan, miten tärkeää liikenneympäristön rauhoittaminen ja liikenteessä liikkujien rauhallinen käyttäytyminen on. Paraati lähtee liikkeelle Kansalaistorilta noin klo 13.00 ja päättyy samaan paikkaan noin tunnin päästä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1XCrynuKn Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.5.-12.5.2024. Pääkaupunkiseudulla järjestetään useita inspiroivia tapahtumia. Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n, - sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös Hepon vapaaehtoiset. #pyöräilyviikko2024 #pyöräily #pyöräliikenne #pyöräilyviikko

Kansalaistori, 00100 Helsinki, Finland
Kalenteri