Vaalivaikuttaminen 2019

HePo osallistuu Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien osalta Pyöräliiton Pyörävaalit-kampanjaan. Kampanjassa pyydetään kansanedustajaehdokkaita allekirjoittamaan Pyöräliiton vaalitavoitteet osoitteessa pyoravaalit.fi. Samasta osoitteesta voit käydä hakemassa vinkkejä ketä äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa.

Vaalitavoitteet

100 miljoonaa kävelylle ja pyöräilylle
Kävelyn ja pyöräliikenteen vuotuinen rahoitus tulisi nostaa 30 miljoonasta 100 miljoonaan. Pyöräliitto esittää 100 miljoonan rahoitukselle seuraavaa jakoa:

  • 30 miljoonaa euroa kuntien kävelyn ja pyöräilyn investointeihin (nyt 3,5 miljoonaa)
  • 32 miljoonaa valtion omaan pyörätieverkkoon ja rautatieasemien pyöräpysäköintiin (nyt n. 20-30 miljoonaa)
  • 35 miljoonaa sähköavusteisten pyörien määräaikaiseen hankintatukeen (nyt 0)
  • 3 miljoona liikkumisenohjaukseen, tutkimukseen, pyörämatkailuun, pyöräilykasvatukseen, ja muihin kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman toimenpiteisiin (nyt n. 1 miljoona)

Työmatkakuluvähennyksen uudistus
Kodin ja työpaikan välisten matkakulujen vähennys on uudistettava Suomen ympäristökeskuksen esittämän mallin pohjalta niin, että se on kulkumuotoneutraali. Nykyinen työmatkavähennys syrjii merkittävästi erityisesti pyörän käyttöä työmatkaliikenteessä ja kannustaa autoiluun. Uudistuksella voitaisiin myös säästää valtion rahoja ja jopa parantaa työvoiman liikkuvuutta.